Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiCES 2016’da yıldızı parlayacak teknolojiler

    CES 2016’da yıldızı parlayacak teknolojiler

    CES 20162015 yılının sonuna gelirken teknoloji dünyasını 6-9 Ocak tarihinde Las Vegas’ta gerçekleşecek CES 2016’nın heyecanı sardı. 4 gün boyunca sürecek olan etkinlikte teknoloji devleri en yeni ürünlerini sergileyecek. Geçmişte yalnızca TV endüstrisindeki ürünlerin tanıtıldığı CES’te artık çok çeşitli teknoloji ürünlerini görmek mümkün. Fuarda tanıtımı yapılacak ürünlerle ilgili dedikodular alıp başını gitmişken ben de bu haftaki yazımda CES 2016’nın en çok konuşulacak teknolojilerini bir araya getirdim.

    Sanal Gerçeklik ve Otomotiv Teknolojileri
    Bu sene CES’te öne çıkacak konuların başında son teknolojik konsept otomobiller ve sanal gerçeklik ürünleri geliyor. Malum, uzun zamandır hayatımızda olan sanal gerçekliğin 2016’da çok daha fazla gündeme geleceği tüm sektörün konuştuğu bir konu. CES organizatörlerine göre de 2016 yılında oyun ve sanal gerçeklik pazarı çok genişleyecek. Pazarın 40’tan fazla yatırımcı ile 2015’tekinden yüzde 77 daha büyük olması bekleniyor. Oculus VR, Virtuix ve Sphero bu markalardan bazıları. Samsung Gear VR, Microsoft HoloLens, PlayStation VR, ve HTC Vive ise sanal gerçeklik pazarının diğer önemli oyuncuları. CES 2016’da otomobil teknolojilerine ayrılan sergi alanı 2015’e göre yüzde 25 arttırılıyor. Audi, BMW, Chrysler, GM, Ford, Hyundai, Mercedes, Toyota ve Volkswagen’in yer alacağı konferansta 20. yıl dönümünü kutlayan Delphi ilk konsept aracının tanıtımını yapacak.

    Akıllı Telefonlar
    CES konferansında her zaman büyük lansmanlar yapan LG Dünya Mobil Kongresi’ni beklemeyi tercih eden rakiplerinin aksine genellikle erken davranır ve önemli bir akıllı telefonun tanıtımını burada yapar. LG G Flex 2 ve bükülebilir LG G3 geçen yıl tanıtılan ürünlerdi. 2016 CES’de de büyük ihtimalle LG G Flex 3’ü göreceğiz. Ancak LG bizi şaşırtarak yeni telefonunu Şubat ayındaki Dünya Mobil Kongresine de bırakabilir. CES 2015’te kapalı kapılar ardında Galaxy S6 ve Galaxy S6 Edge’in tanıtımını yapan Samsung konferansın bir diğer sürprizi olarak Galaxy S7’yi tanıtabilir. Bununla birlikte Lenovo K4 Note, HTC One M10, Huawei Mate 8 bu yılki CES’te tanıtılması beklenen cihazlar arasında.

    Tablet ve Laptoplar
    CES 2015’te unutulmaz tabletler yer almadı. Dell’in ürünü Venue 8 7000 beklenen başarıyı gösteremedi mesela. Lenovo Yoga Tablet 2 konferansta tanıtılan diğer bir üründü ancak o da çok akılda kalıcı olmadı. iPad Pro and iPad mini 4’ü konuştuğumuz yılın son günlerinde ise CES 2016’da tanıtılacak tabletlerden beklenti yüksek. CES 2016’da Samsung’un yeni tabletlerini görmemiz mümkün. Note Pro ve Tab Pro ailesinden tabletlerin tanıtımının yapılması olası. Windows 10’un hayatımıza girmesi ile birlikte CES 2016’da pek çok Windows 10 laptopu görmeyi umuyoruz. CES 2016 diğer üreticilerin Apple’ın süper ince MacBook’una gecikmiş cevaplarını görmek için de iyi bir fırsat olacak. Bakalım konferansın düzenleneceği günlerde 9 aydır satışta olan Apple MacBook’a karşı diğer üreticiler nasıl ürünlerle karşımıza çıkacak.
    CES konferansı önemli akıllı telefonları tanıtmak için doğru adres olmasa da, yeni nesil akıllı telefonlara hayat verecek donanımları tanıtmak için iyi bir yer. Geçtiğimiz sene Qualcomm tarafından Snapdragon 810’un, Nvidia tarafından ise Tegra X1’in tanıtımı yapılmıştı. CES 2016’da bu iki çipin yeni modellerini görmemiz olası.

    TV’ler ve Diğer Görüntü Teknolojileri
    Eğer Televizyon teknolojisindeki gelişmeleri görmek istiyorsanız CES doğru adres. Konferansta Samsung, LG, Sony, Panasonic ve çok daha fazla marka yeni TV’lerini görücüye çıkarıyor. Bunun yanında 2017 CES’te tanıtılacak bazı prototip ürünler de olabilir. 4K’nın yeni TV’lerde standart bir özellik halini almasıyla birlikte, bazı markaların 8K çözünürlüklü model ve prototipleri tanıtması şaşırtıcı olmayacak. 2016’daki yeni TV’lerde karelerin aydınlık ve karanlık noktalarını yeniden düzenleyerek ortaya doğal ve canlı görüntüler çıkartan HDR (High Dinamic Range) özelliği daha çok karşımıza çıkacak.

    Giyilebilir Cihazlar
    Tıpkı sanal gerçeklik gibi, giyilebilir teknoloji de 2016 yılının da öne çıkan trendlerinden olacak. Birkaç yıl önce akıllı saatler akıllı telefonların yanında gereksiz olarak nitelendirilirken artık durum değişti, akıllı saat ve fitness izleme cihazları daha fazla kullanılmaya ve bazı konularda akıllı telefonlardan rol çalmaya başladılar. Bu yüzden CES 2016’da önemli bir alan giyilebilir ve moda odaklı cihazlara ayrılmış olacak. Peki 2016 CES’te neler göreceğiz? 2015 CES’te ürün tanıtımı yapan Pebble’in 2016 CES’te de yeni bir akıllı saat tanıtması bekleniyor. Samsung, Sony ve LG akıllı saat ve fitness izleme cihazı tanıtması beklenilen diğer markalar. LG G Watch Urbane LTE ve Moto 360’ın yanı sıra ilk defa görülecek giyilebilir teknolojiler de beklentiler arasında. Pek çok farklı özellik içeren ve modaya uygun tasarlanan fitness izleme cihazları ise bu yılki etkinlikte farklı yönleri ile akıllı telefonların önüne geçmeye hazırlanıyor. Pek çok fitness izleme cihazının tanıtılması beklenen CES 2016’da FitBit gibi firmalar yer alacak.

    Mobil Ödeme ve E-ticaret
    Apple Pay’in genişlemesi, Samsung Pay ve Android Pay’in ortaya çıkışı ile cüzdansız ödeme sistemlerinin hayatımızdaki yeri artacağa benziyor. Online ödemelerin yanı sıra e-ticaret çözümleri de CES 2016’daki yerini alacak. Mobil ödeme uygulamaları, alışveriş platformları, bulut çözümler yani kısacası cüzdanınızı açmadan ödeme yapmanızı sağlayacak her şey CES 2016’da olacak.

    Robot Teknolojileri
    2016 CES’in önemli konularından biri de robotlar olacak. Konferansta robotlara 2015’e göre yüzde 71 daha fazla alan ayrılacak. Konferansta yer alacak 20 civarında katılımcı, iş, sağlık ve ev otomasyonu ile ilgili robotların tanıtımını yapacak.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN