Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraCepte kamera rekabeti kızışıyor

    Cepte kamera rekabeti kızışıyor

    cep01

    Cep telefonlarının kameralarının fotoğraf makinelerini zorladığı ve ciddi anlamda o pazardan pay aldığı bilinen bir gerçek. Hatta cep telefonlarının kameralarının gelişmesi sebebiyle giriş ve orta seviye kompakt fotoğraf makinelerinin satışları da ciddi oranda düştü.

    Son günlerde cep telefonu kameraları bu gelişmelerine ek olarak artık çok daha ileri seviyede yenilikleri de üzerlerinde barındırmaya başladılar. Eskiden ilk olarak fotoğraf makinelerine gelen yenilikler bir süre sonra cep telefonlarında da karşımıza çıkardı. Ama artık cep telefonları da neredeyse eş zamanlı olarak en yeni teknolojilerle donatılıyorlar. Hatta bazı alanlarda fotoğraf makinelerinde bulunmayan özellikler bile cep telefonu kameralarında bulunmaya başladı.

    Gelin son aylarda kullanıma sunulmaya başlanan bu yeniliklere beraber göz atalım:

    Dual Pixel teknolojisi

    Yeni bir teknoloji olan Dual Pixel kısa bir süre önce fotoğraf makinelerinde kullanılmaya başlandı. Bu teknolojinin en önemli farkı sensör üzerinde bulunan her bir pikselin aynı zamanda netlik için kullanılmasına da imkan vermesi. Bu sayede özellikle ışığın az olduğu ortamlarda netlik yaparken yaşanan sorunların önüne geçilmiş oluyor. Ayrıca çok daha hızlı netlik imkanı bu yeni teknoloji sayesinde gerçekleştirilebiliyor.

    cep02

    Dual Pixel teknolojisini kullanan ilk fotoğraf makinelerinden biri geçtiğimiz günlerde tanıtılan Canon 80D olmuştu. Neredeyse onunla eş zamanlı olarak tanıtılan Samsung Galaxy S7 ve S7 Edge akıllı cep telefonu modellerinde de bu teknoloji kullanılıyor. Bu yeni modelleri kullanma imkanı bulamadım henüz. Ancak S6 ve S7 modeli ile yapılan ve internette yayınlanan videoya göre S7 modelinin netlik hızı mili saniyelerle ölçülürken, S6 modelinde netlik yapmak için birkaç saniye beklemek gerekiyor.

    Samsung’un yeni modelleri bu teknolojiyi kullanan ilk cep telefonları. Şimdilik bu teknoloji kullanan başka bir cep telefonu bulunmuyor ama bunun uzun sürmeyeceğini söyleyebilirim. Bu tarz teknolojiler önümüzdeki yıllarda giderek yaygınlaşacaktır.

    Çift objektif/kamera

    Son aylarda kullanılmaya başlanan bir diğer teknoloji ise çift objektif. Ağırlıklı olarak cep telefonlarında görmeye başladığımız bu teknolojinin geçmişi epey eskiye dayanıyor. Kodak’ın 2006 yılında piyasaya sürdüğü V610 ve V705 modellerinde çift objektif bulunuyordu. Bu iki objektiften alınan görüntü tek bir fotoğraf olarak birleştiriyordu. Ayrıca objektiflerin görüntüleri birleştirilerek yakınlaştırma ya da daha geniş açı elde edilebiliyordu.

    cep03

    Benzer bir mantık yeni nesil cep telefonlarında da kullanılmaya başlandı. LG’nin ülkemizde de satılan V10 modelinde ön yüzünde iki adet kamera bulunuyor. Çift objektifin en önemli avantajlarından biri daha geniş bir açı sunması. Ayrıca görüntü kalitesinde çok daha iyi detay imkanı çift objektif tarafından sağlanıyor. Öte yandan çift objektif ya da çift kamera teknolojisinin önemli bir artısı da hareketli parça olmadan optik zoom özelliği imkanı da sunması. Bu sayede bugüne kadar çok az cep telefonunda (yer sıkıntısından dolayı) kullanılabilen optik zoom özelliği rahatlıkla kullanılabilecek.

    LG’nin kısa bir süre önce tanıtılan G5 modelinin arka yüzünde çift kamera teknolojisi bulunuyor. Bu telefonda tek kamera ile 78 derece olan görüş açısı çift kameraya geçilince 135 dereceye çıkıyor. Ayrıca 2X optik zoom da bu yeni teknoloji sayesinde mümkün hale geliyor.

    Çift kamera ya da çift objektif teknolojisinin önümüzdeki günlerde daha fazlı sayıda cep telefonunda kullanılmaya başlanacağı söylersem yanılmış olmam.

    Öte yandan daha az ISO, daha gelişmiş sensör, flaş ve benzeri teknolojiler de cep telefonlarında kullanılmaya başlanan ya da önümüzdeki günlerde başlanacak teknolojiler arasında gösteriliyor.

    Görünen o ki cep telefonları fotoğraf makinelerinin yerini aldıktan sonra konumlarını sağlamlaştırmak için kendilerini geliştirmeye devam ediyorlar. Önümüzdeki yıllarda optik zoomlu, çok daha geniş görüş açısına sahip, daha az ışığa ihtiyaç duyan, 4K gibi yüksek çözünürlüklerde video kayıt edebilen cep telefonlarının sayısı giderek artacak. Bu ürünlerin sayılarının artması maliyetleri de düşüreceğinden ilerleyen yıllarda giriş seviyesindeki cihazlarda bile bu tarz yenilikler görebileceğiz. O günlerin uzak olmadığını söyleyebilirim.

    Teknolojik olarak da gelişim yaşayan cep telefonu kameralarında ciddi bir rekabet yaşanıyor. Hem kendi aralarında hem de fotoğraf makineleriyle yaşanan bu rekabetin biz kullanıcılara fayda sağlayacağı da aşikar.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN