Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerYazılımBu ipuçlarıyla Windows 10'u daha verimli kullanın

    Bu ipuçlarıyla Windows 10’u daha verimli kullanın

    Microsoft, Windows 10’u piyasaya sürdükten sonra geliştirmeye ve güncellemeye devam ediyor. Çıktığı günden bu yana Windows 10’a birçok özellik eklendi. Sadece yeni özellikler değil bu arada, güvenlikle ilgili çeşitli geliştirmeler de yapılmaya devam ediyor. Diğer taraftan Microsoft’un eski işletim sistemlerine olan desteğini bırakmasıyla birlikte Windows 10’a geçenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Windows 10’u en iyi şekilde kullanabilmenizi sağlayacak çeşitli ipuçlarını bu haftaki yazımda topladım.

    Başlangıç menüsünü özelleştirme

    Windows 10’un en güzel özelliklerinden biri kullanıcıların başlangıç menüsünü isteklerine göre özelleştirebilmeleri. En son eklenen uygulamalardan en çok kullandığınız uygulamalara kadar birçok özellik ayarlar menüsünden açılıp kapatılarak başlangıç menüsü özelleştirilebiliyor.  Dilerseniz başlangıç menüsünü tam ekran dahi kullanabiliyorsunuz ya da başlangıç menüsünü birkaç seçenekle kullanabiliyorsunuz. Bunu yapmak için sol alt kısımdaki Windows simgesine tıklayarak başlangıç menüsünü açmanız ve daha sonra menünün üst kısımdaki alt alta 3 çizgiye tıklayarak açılan pencerede ayarlara tıklamanız. Buradan Başlangıç kısmına giderek menüyü özelleştirebilirsiniz.

    Windows 10 Başlangıç

    Hızlı erişim

    Windows 10’un en sevdiğim özelliklerinden birisi dosya gezginindeki hızlı erişim bölümü. Bu sayede en son açtığınız klasörleri ve dosyaları görüp hemen ulaşabiliyorsunuz. Eğer bu özellikten hoşlanmıyorsanız ya da bir şekilde kapandıysa ve açmak istiyorsanız yapmanız gereken basit. Klavyenizde Windows tuşu ile birlikte R tuşuna basarak çalıştır kutucuğunu açın. Burada “Control Folders” yazarak dosya gezgini seçeneklerine girin ve istediğiniz ayarları yapın.

    Hızlı Erişim

    Sanal Masaüstü (Görev Görünümü)

    Daha önce Windows’da sanal masaüstü üçüncü taraf uygulamalarla yapılabiliyordu. Ancak Windows 10’la birlikte bu değişti ve Windows’un yerleşik bir özelliği haline geldi. Windows’da çeşitli klavye kısa yollarını kullanarak ya da görev çubuğundaki Görev Görünümü düğmesiyle sanal masaüstlerini yönetebiliyorsunuz. Sanal masaüstü klavye kısa yolları ise şöyle:

    Görev Görünümünü açmak için: Windows + Tab tuşu

    Yeni masaüstü oluşturmak için: Windows + CTRL + D tuşu

    Geçerli masaüstünü kapatmak için: Windows + CTRL + F4 tuşu

    Sanal masaüstleri arasında gezinmek için: Windows + CTRL + sağ veya sol ok

    Sanal Masaüstü

    Ekran görüntülerini kaydetme

    Daha önceden bilgisayarımızın ekranını kaydetmek için (ekran görüntüsü almak değil, ekranın videosunu kaydetmek) üçüncü taraf yazılımlara ihtiyaç duyuyorduk. Windows 10’la birlikte bu değişti. Artık üçüncü taraf bir yazılım kurmaya gerek kalmadan ekranımızı kaydedebiliyoruz. Windows + G tuşuna basarak bu özelliği açıp ekranınızı rahatça kaydedebilirsiniz. Ayrıca ekran görüntüsü de alabilirsiniz. Klavye kısa yolları şöyle:

    Ekran kaydetmek için: Windows + ALT + R

    Ekran görüntüsü almak için: Windows + G + PrintSc

    Ekran Kaydı

    Ekran döndürme

    Windows 10’da ekranınızı döndürebilirsiniz. Ne gerek var denebilse de bazı durumlarda oldukça kullanışlı olabilecek ve kullanımı çok kolay bir özellik. Bazı kullanıcılar yanlışlıkla tuşlara basarak ekranı döndürüp yana yakıla nasıl geri alabileceklerini arıyor, bunu da söylemeden geçmeyelim. Ekranı döndürmek için CTRL + ALT + D tuşuna ya da ok tuşlarına basmanız yeterli.

    Masaüstünü pencereyi sallayarak temizleme

    Aslında Windows 7’den beri var olan bu özelliği çoğu kişi bilmiyorum. Masaüstünde birçok pencere açtıysanız ve bu pencereleri görev çubuğuna indirmek istiyorsanız bunun çok kolay bir yöntemi bulunuyor. Açık kalmasını istediğiniz pencereyi üst kısmından tutun ve sallayın. O an kullandığınız pencere haricinde diğer açık tüm uygulamaların pencerelerinin görev çubuğuna indiğini göreceksiniz. Yani bu pencereleri tek tek aşağıya indirmenize gerek yok. Diğer pencereleri tekrar geri getirmek mi istiyorsunuz, pencereyi tekrar sallamanız yeterli. Tüm pencereler geri gelir.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN