Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürBilgisayarda Bahar Temizliği Yaparak Daha Hızlı ve Verimli Çalışın

    Bilgisayarda Bahar Temizliği Yaparak Daha Hızlı ve Verimli Çalışın

    Bilgisayarda Bahar Temizliği

    Kışın bittiği ve baharın bize göz kırpmaya başladığı şu günlerde Bilgisayarda Bahar Temizliği yapmanın zamanı geldi. Bahar temizliği yapmak için elbette bilgisayarınızın aşırı kirlenmesini, virüs bulaşmasını, sabit diskinizde yer kalmamasını veya bilgisayarınızın yavaşlamasını beklemeye gerek yok. Bunların hiç biri olmasa da bu sorunları yaşamayın diye bilgisayarınızda bilinçli ve genel bir temizlik yapmaya ne dersiniz?

    Neler Yapmalıyım?

    Aşağıda bilgisayarınızda oluşabilecek performans kayıplarını önlemek, tozdan ve kirden arındırmak, disklerdeki sorunları tespit ederek düzeltmek, kullanılmayan dosyaları silmek, güvenlik açıklarını yamamak ve daha bir çok konuda bilgisayarda genel bir temizliği yapabilmeniz için bazı yapmanız gereken rutin işlemleri anlatmaya çalışacağım.

    Bilgisayarda Bahar Temizliği Öncesi İlk İş Yedek Alın

    Bilgisayarda temizlik işlerine girişmeden önce tüm önemli dosyalarınızın yedeğini alın. Olası bir sorunda tüm verilerinizin sizde bir yedeği bulunsun. Yedek aldığınıza emin olmadan diğer adımlara geçmeyin.

    Toz ve Kirden Arındırarak Fiziksel Temizlik Yapın

    İlk olarak işe bilgisayarınızı kir ve tozdan arındırarak başlamanızı öneriyorum. Kir ve toz özellikle bilgisayarınızdaki fan bölümünde bir ses oluşmasına ve hava geçişini engelleyerek ısınmaya sebep olabilir. Elbette tüm bu temizlik işlemlerini bilgisayarınız kapalıyken yapmalısınız.

    Başlangıçta Açılan Fakat Kullanılmayan Programları Kaldırın

    Bilgisayarınız açılırken otomatik açılan programları Windows İşletim Sisteminde “Çalıştır” bölümünden “msconfig” komutunu çalıştırarak listeleyebilirsiniz. Bunlardan kullanmadıklarınızı kaldırın. Böylece açılış hızınız artacaktır.

    Disk Birleştirme Yapın

    Görev çubuğundaki arama çubuğunu seçip birleştir yazın. Buradan Sürücüleri Birleştir ve İyileştir’i seçin. Bu alanda disk sürücüsünü seçin ve iyileştir düğmesini seçin.

    Masaüstü Temizliği Yapın

    Masaüstü kullanmadığınız dosyaları silin ve kullanılmayan programları kaldırın. Programları Denetim Masası’nda bulunan Programlar ve Özellikler sekmesinden yapabilirsiniz.

    Virüs ve Trojan Taraması Yapın

    Virüs programınızı güncelleyerek en güncel haliyle derinlemesine virüs taraması yaptırın. Sisteminizde virüs veya trojan bulursa bunu sistemden kaldırdığından emin olun. Eğer sizin bilginizi aşan bir durum söz konusu ise mutlaka profesyonel destek alın.

    Son Güncellemeleri Yükleyerek Güvenlik Açıklarını Kapatın

    İşletim sisteminizin güncel olup olmadığını kontrol edin ve otomatik güncelleme özelliği açık olsun. Bunu Windows kullanıcıları Bilgisayarım – Özellikler – Otomatik Güncelleştirmeler adımlarından “Otomatik Olarak İndir ve Yükle” seçeneğini işaretleyerek yapabilirler. Ayrıca aktif olarak kullanılan diğer yazılımları da güncellemeyi unutmayın.

    Kullandığınız Tarayıcıların Geçmişini Silin

    Tarayıcınızın daha hızlı ve verimli çalışması için tarayıcı geçmişini düzenli olarak temizleyin.

    Şifrelerinizi Yenileyin

    Çok daha güvenli olması açısından uzun süredir kullandığınız tüm şifrelerinizi kolay tahmin edilemeyecek şekilde yenileyin.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN