Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraAynasız rekabeti artıyor

    Aynasız rekabeti artıyor

    aynasiz01

    Hem küçük hem objektifi değiştirilebilir fotoğraf makineleri olan aynasız modellerin yükselişi sürüyor. Üstelik artık bu cihazlar çok daha fazla imkan sunuyor. Bu ürünlere aynasız ismi verilmesinin sebebi ise objektiften görüntüyü vizöre aktaran prizma yanai ayna sistemine sahip olmamaları.

    Aynasız olarak tabir edilen küçük gövdeli objektifi değiştirebilir fotoğraf makinelerinin tarihi 2008 yılına kadar uzanıyor. İlk olarak Panasonic ve Olympus’un işbirliği ile kullanıma sunulan bu modeller, ilk başlarda kompakt ürünlerden çok farklı değildi. Pil ömürleri düşük olan bu ilk örneklerde sensör boyutu da küçüktü. Fotoğraf ve video kalitesine etkileyen bu küçük sensörler birkaç yıl içinde yerlerini daha büyük olanlara bıraktı.

    Genelde vizörü olmayan ya da olsa da elektronik vizörlerin kullanıldığı aynasız fotoğraf makineleri gelişen teknolojinin de yardımı ile kendilerini çok geliştirdi. Kendi aralarında kategorilere ayrılan aynasız modeller artık çok daha hızlı ve dijital SLR modellerle rekabet edebilecek kadar kabiliyetli.

    Artık full frame yani tam boyutlu (36X24 mm) boyutunda, 4K video kayıt edebilen, pil ömrü artırılmış, fotoğraf ve video kalitesi üst seviyede, video modunda bile çok hızlı otomatik netlik yapabilen aynasız modeller bulunuyor.

    Bu sayede özellikle fotoğraf konusunda ciddi olan kullanıcılarla profesyoneller tarafından aynasız modeller tercih edilmeye başlandı. Bunun en önemli sebeplerinden biri ise bu fotoğraf makinelerinin hafif ve taşınabilir olması.

    Taşıması kolay

    Bu sayede özellikle profesyoneller yanlarında en az 2-2.5 kg ağırlık taşıma zahmetinden kurtuldular. Ayrıca yanında sürekli bir fotoğraf makinesi taşıyıp, günlük hayatta yakaladığı şeyleri anında fotoğraflamak isteyenler için de aynasız modeller önemli birer cihaz haline geldi. Zira günümüzde standart bir aynasız fotoğraf makinesi objektifle beraber 700-800 gram ağırlığı geçmiyor. Hatta bazı küçük modeller 400-500 gram ağırlıklara sahip ki bu rakam neredeyse standart bir kompakt fotoğraf makinesi ağırlığı.

    aynasiz02

    Amatör görünüyor

    Dijital SLR taşıyan kullanıcıların en büyük sorunu profesyonel olarak tanımlanmaları. Bu yüzden bu tarz fotoğraf makinesi olanlara turist muamelesi yapılmadığı gibi bazı yerlere bu tarz fotoğraf makineleri giriş bile yasaktır. Ayrıca tarihi ve turistik birçok yerde bu tarz fotoğraf makinesi olanlardan ek ücret talep edilir.

    Ancak aynasız makineler amatör görünümleri sebebiyle kullandığı kişileri turist algısına soktuğu için çoğu yerde özgürde kullanılabiliyor. Bu da aynasız fotoğraf makinelerinin tercih edilmesinde önemli etkenlerden biri.

    Günümüzde aynasız bir fotoğraf makinesi çok pahalı profesyonel bir dijital SLR modelin sahip olduğu  birçok işlevi yerine getirebiliyor. Elbette iki kategoriyi karşılaştırmak çok doğru olmayacaktır. Çünkü üst düzey bir dijital SLR halen bazı yönlerden üstündür. Ancak günlük kullanım anlamında bu üstünlüklerin çok önemi olmayabilir. Belli bir kalitenin üstünde sonuç veren aynasız modellerin sayısı giderek arttığı için günlük kullanımda çok büyük bir fark olmamaktadır.

    Gelişmiş özellikler

    Günümüzde hemen hemen bütün aynasız fotoğraf makineleri kablosuz ağlara bağlanabiliyor. Bu sayede uzaktan kumanda edilebilen bu ürünlerin bazıları 4K desteği de sunuyor. Kablosuz ağ desteği bazı DSLR modellerde yer alsa da henüz 4K desteği sunan bir dijital SLR fotoğraf makinesinin üretilmediğini hatırlatmak isterim. Yani aynasız fotoğraf makinelerinin sunduğu bazı teknolojiler diğer kategorilerde bulunmuyor.

    Son dönemde üretilen aynasız modellerin büyük bir çoğunluğu APS-C adı verilen ve giriş/orta seviye dijital SLR modellerde kullanılan boyutta sensör kullanıyor. Büyük olan APS-C boyutundaki bu sensörler kalite anlamında dijital SLR modelleri aratmayacak sonuçlar alınmasına katkıda bulunuyor. Bu da aynasız modellere bir yönelmenin olmasını sağladı.

    Sony, Nikon, Canon, Fujifilm, Olympus, Samsung ve Panasonic olmak üzere birçok marka aynasız fotoğraf makinesi üretimi yapıyor. Farklı özelliklere sahip olan bu fotoğraf makinelerinin Türkiye fiyatları ise 800 TL’den başlayıp 7000-8000 TL fiyatlara kadar çıkabiliyor.

    Sonuç olarak teknolojik gelişmeler aynasız modellerin gelişimine ciddi oranda katkıda bulundu. 7 yıllık sürede iyice gelişen aynasız modeller artık günlük hayatta fazlasıyla iyi sonuç veren ürünler haline geldi. Fotoğraf makinesi alırken bu gerçeği göz önüne bulundurmayı unutmayın.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN