Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürApple, Steve Jobs'suz yapabildi mi?

    Apple, Steve Jobs’suz yapabildi mi?

    tŞirket, efsanevî CEO’su Steve Jobs sonrasında, Tim Cook yönetiminde geçen 5 yılda neler başardı, neden eleştirildi?

    Steve Jobs - Tim CookŞirketin kurucusu Steve Jobs (solda) öldüğünden bu yana, CEO olmasını kendi istediği Tim Cook şirketi yönetiyor.

    Apple’ın kurucusu ve vizyonuyla birçok teknoloji şirketini, yöneticisini ve meraklısını etkileyen Steve Jobs öleli 5 yıl oldu. Ondan sonra yerine geçmesini istediği Tim Cook ise kaçınılmaz bir şekilde Steve Jobs ile kıyaslanıyor.

    Tüm zamanların en kârlı dönemini yaşayan Apple, Cook’un CEO koltuğuna oturduğu 2011’den bu yana hisse fiyatlarını iki katından fazla artırdı. Her ne kadar gelir ve kâr 2016’da düşüş gösterse de, Apple, 2011 yılından beri kesintisiz şekilde dünyanın en değerli şirketi olmayı sürdürüyor.

    Cook dönemindeki Apple’a yöneltilen en önemli suçlama ise, şirketin yaratıcı dehasını yitirdiği yönünde. Apple, akıllı saati Watch, 12,9 inçlik iPad Pro ve iPhone 7 ile eleştirilerden nasibini aldı. Yine de, geçen yılın Ekim ayındaki MacBook Pro’ya dönük eleştirilerin ulaştığı noktayı hiçbiri geçemedi.

    Son dört yıl içerisinde gerçekleşen ilk büyük MacBook Pro değişikliği, kendini Apple’a vermiş geliştiriciler ve yaratıcı dünya tarafından, güçsüz, önemli yuvalardan yoksun, yüksek fiyatlı olması; en önemlisi de, Apple’ın profesyonel kullanıcılarının ihtiyaçlarını anlamadığı gibi gerekçelerle yerin dibine sokuldu.

    Peki bu kadar eleştiri Jobs döneminde yok muydu? Elbette vardı, ancak belki de Apple, şu aralar olan her şey gibi, gündemdeyken bu kadar konuşacak kimse yoktu.

    Tim Cook’a dönersek, bir yandan en kârlı dönemi getiren, diğer yandan da (kaçınılmaz bir şekilde) eleştirilen CEO’nun döneminde şirketin neler yaptığını sizin için özetledik.

    iPhone 4s

    2011

    Ağustos 2011’de göreve gelen Cook, Ekim 2011’de ilk tanıtımı için sahneye çıktı. Apple, sesli asistanı Siri’yi ve onunla yüklü gelecek ilk telefon olan iPhone 4s’yi tanıttı. 2011, aynı zamanda Steve Jobs’u kaybettiğimiz bir yıl oldu.

    Yıllık gelir: 108,2 milyar dolar
    Yıllık kâr: 25,9 milyar dolar

    Apple Haritalar

    2012

    Şirket, 2013’ten itibaren tüm veri merkezlerini yenilenebilir enerjiyle çalıştıracağını duyurdu. Eylül ayında Apple ilk 4 inç ekranlı ve Lightning yuvalı akıllı telefonu iPhone 5’i tanıttı. Tanıtımdaki bir yenilik de Apple Haritalar’dı, ancak tanıtımdan dört gün sonra Cook, uygulamanın kötü performansı için özür diledi. Kasım ayında, ilk iPad mini ile tanıştık.

    Yıllık gelir: 156,5 milyar dolar
    Yıllık kâr: 41,7 milyar dolar

    iPhone 5s ve 5cSoldaki iPhone 5s, ilk 64 bit özellikli, çift çekirdekli 1,3 GHz hızında A7 işlemciye,
    sağdaki iPhone 5c ise 32 bitlik çift çekirdekli 1,3 GHz hızındaki A6 işlemciye sahip.

    2013

    Yves Saint Lauren Başkanı ve CEO’su Paul Deneve’yi başkan yardımcısı, Çevre Koruma Ajansı’nın eski başkanı Lisa Jackson’ı ise çevre girişimlerinden sorumlu başkan yardımcısı olarak göreve geldiler.

    Apple, Eylül’de ilk kez iki telefon modelini aynı anda tanıttı. Touch ID özelliğini taşıyan iPhone 5s ile daha uygun fiyata sahip iPhone 5c, yeni mobil işletim sistemi sürümü iOS 7 yüklü geldiler. Bu yılın uygulaması da iTunes Radio oldu.

    Burberry CEO’su Angela Ahrendts’in 2014 yılı ortasında kıdemli başkan yardımcısı olarak şirkete katılacağı da Ekim ayında duyuruldu.

    Yıllık gelir: 170,9 milyar dolar
    Yıllık kâr: 37 milyar dolar

    beatsDr. Dre’nin geliştirdiği ve will.i.am’in yatırımcılarından olduğu Beats kulaklıklar, o kadar meşhur oldu ki, yüz metre öteden tanımak mümkündü.

    2014

    Uzun süredir satın alma ile gündeme gelmeyen Apple, Beats Electronics ile 3 milyar dolara anlaştığını açıkladı.

    Eylül ayında yine iki iPhone modeli karşımıza çıktı. iPhone 6’nın 4,7 inçlik, iPhone 6 Plus’ın ise 5,5 inçlik bir ekranı vardı. Uzun süredir hakkında spekülasyon yapılan Apple Watch da, bu lansmanda görücüye çıktı.

    Yıllık gelir: 182,8 milyar dolar
    Yıllık kâr: 39,5 milyar dolar

    MacBookNe Air ne de Pro, o bir MacBook, sadece MacBook…

    2015

    Şubat’ta yapılan bir açıklamaya göre, Apple, hisse değeri toplamı 700 milyar dolara ulaşan ilk ABD merkezli şirket oldu.

    Mart ayında Pro ve Air modellerinin dışında konumlandırılan ilk MacBook tanıtıldı. Haziran’da Spotify’a rakip olan Apple Music karşımıza çıktı. Eylül’de ise 12,9 inçlik iPad Pro ile tanıştık.

    Yıllık gelir: 233,7 milyar dolar
    Yıllık kâr: 53,4 milyar dolar

    iPhone SEUygun fiyatla iPhone ister misiniz? Geçen yıl bu soruya ‘evet’ diyenler, iPhone SE’yi tercih ettiler.

    2016

    Tim Cook, FBI ve diğer ülkelerden gelen güvenlik amaçlı telefon kilidi kırma taleplerine tepkisini gösterdi ve iOS adlı mobil işletim sistemlerinde bir açık yaratarak bunu güvenlik otoritelerine vermenin tüm Apple kullanıcıları için bir tehdit olacağını söyleyerek, bir mahkeme emrine karşı çıktı.

    Mart ayında Apple düşük fiyatlı telefon denemesini yineledi ve Apple iPhone 5s’nin tasarımını ve iPhone 6’nın teknik özelliklerini taşıyan iPhone SE’yi tanıttı.

    Şirket, ABD’deki operasyonlarının ve veri merkezlerinin tamamının, küresel operasyonlarının ise yüzde 93’ünün yenilenebilir enerji kullandığını duyurdu.

    Mayıs ayında, Çin’in Uber’i olarak tanınan Didi Chuxing adlı şirkete 1 milyar dolar yatırım yapan Apple, Eylül ayında ilk suya dayanıklı telefonları olan iPhone 7 ve iPhone 7 Plus’ı beğenimize sundu. Ekim ayında ise Touch Bar özellikli MacBook Pro’larla tanıştık.

    Yıllık gelir: 215,6 milyar dolar
    Yıllık kâr: 45,7 milyar dolar

    Sizce Tim Cook mu daha başarılı, Steve Jobs mu?

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN