Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelAkıllı Saat İşletim Sistemleri

    Akıllı Saat İşletim Sistemleri

    Günümüzde nesnelerin interneti kapsamında en fazla kullanılan cihazların başında akıllı saatler geliyor.Akıllı telefonlar ile birlikte, akıllı saatlerin kullanımının artarak devam edeceğini söylemeliyim. Akıllı telefonlarda kullanılan işletim sistemlerinde  IDC (Uluslararası Data Şirketi)’nin son yayınladığı rapora göre: 2020’ye kadar popülaritesini artıracak  işletim sistemleri olarak; WatchOS, Android Wear, RTOS, Tizen, Android, Linux ve Pebble OS  gösteriliyor.

    SmartWatch_11_2

    Grafik kaynak:IDC Worldwide

    Apple’ın akıllı saat işletim sistemi olan WatchOS, pazarı domine ediyor. Apple’ın bu sektördeki üstünlüğü ile birlikte, ikinci olarak söyleyebileceğimiz Android Wear’ın, WatchOS ile arasındaki farkında azaldığını görüyoruz.

    Cupertino kaynaklı Apple Watch 2’nin sırf bu yıl içinde 14 milyon akıllı saat satışı gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu rakam akıllı saat piyasasının neredeyse yüzde 50’sine karşılık geliyor.

    Aynı şekilde ikinci sırada yer alan  Android Wear işletim sistemi kullanan akıllı saatlerden, bu yıl sonuna kadar 6.1 milyon  adet satılması bekleniyor.  Android Wear bu değer ile pazarın yüzde 21.4’üne hakim gözüküyor.

    Akıllı saatlerde kullanılan işletim sistemleri

    Apple Watch OS

    AkilliTelefonOS_1

    Apple’ın akıllı saat işletim sistemi WatchOS, son olarak 2.2 versiyonunu yayınladı.  WatchOS, akıllı saat işletim sistemi ekosisteminde, önümüzdeki 4 yıl boyunca liderliği elinde bulunduracak gibi gözüküyor.

    WatchOS, 2.2 güncellemesinde kullanıcılara en yakındaki restoran, kafe, alışveriş, spor merkezi, sinema, benzin istasyonu ve banka gibi birçok mekan kategorisi sunuyor. Bu özellikler ile kullanıcılar aradıkları mekanlara daha hızlı ulaşabiliyor. WatchOS 2.2’de dikkatimizi çeken diğer bir özellik ise; ev ve işyeri gibi çok sık gidilen yerler için kısayollar oluşturması. Saat ekranı üzerinden aktif olan bu özellik ile Apple Watch kullanıcıları direkt olarak ev veya iş adreslerine yönlendirilebiliyor.

    Android Wear OS

    androdiwear_11_21

    Google’ın akıllı saatleri için geliştirdiği işletim sistemi olan Android Wear,  pazar payını artırmaya devam ediyor. 2016 sonu itibarıyla, dünya genelinde 6.1 milyon akıllı saatin Android Wear kullanması bekleniyor. Android Wear işletim sistemi, Google akıllı saat ekosistemi için oldukça fazla entegrasyon içeriyor. Google’ın akıllı saat üreticilerini Android Wear kullanmaya özendirmesi, bu işletim sisteminin daha fazla cihazda kullanılmasını sağladı.

    Android Wear işletim sistemi kullanan akıllı saatlerin; farklı bütçelere hitap etmesi ve özellikle moda sektöründe geniş bir ürün yelpazesine sahip olması, işletim sistemini Apple WatchOS karşısında avantajlı konuma getiriyor.

    RTOS

    rtos_smartwatch_aa_1

     

    RTOS  “Gerçek -Zamanlı İşletim Sistemi” olarak ifade ediliyor. Üçüncü partı uygulamaları çalıştırabilmesi ile öne çıkıyor. Özellikle ucuz bir alternatif arayanlar için tercih edilen işletim sistemi, bu özelliği ile akıllı saat isletim sistemi sıralamasında üçücü sıraya yerleşmiş durumda.

    Çinli orijinal dizayn imalatçıları (ODM-bir ürünü başka bir marka adı altında satılması amacıyla, kendisi dizayn ve imal eden imalatçılar) tarafından tercih edilen RTOS, kullanıldığı akıllı saatin fiyatınıda aşağıya çektiğinden tercih ediliyor.

    Tizen OS

    Tizen_SmartWatch_1102

     

    Tizen, İntel ve Samsung‘un içinde olduğu bir grup tarafından yönetiliyor. Marka hakları ise Linux vakfının. Tizen, kullanımı açısından gelişmiş özellikleri bünyesinde barındırıyor. Bir çok elektronik cihazın üzerinde, HTML5 tabanlı çalışan uygulamalarıyla, akıllı telefonlardan tabletlere, bilgisayardan televizyonlara kadar, gündelik hayatımızda kullanılan bir çok cihazda çalışabiliyor.

    Linux OS

    Linux_OS_Smart_Watch_OS

    Linux OS akıllı telefon işletim sistemi, Japonya dışında özellikle Asya/Pasifik bölgesinde tercih ediliyor. RTOS akıllı telefon işletim sisteminde olduğu gibi, açık kaynak kodlu bir yapıya sahip olan Linux OS, düşük maliyetli olması sebebiyle tercih ediliyor.

    Pebble OS

     

     

    Pebble_SMART_WATCH11111

    Sınırlı bir fan grubuna sahip olan Pebble OS, benzersiz donanımı ile özellikle önümüzdeki birkaç yılda daha da öne çıkacak gibi duruyor. İlerleyen yıllarda, WatchOS ve Android Wear gibi güçlü rakipleri karşısında, zorlu rekabet ortamında oldukça zorlanacağını söyleyebiliriz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN