Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelAkıllı ev teknolojileri hacker’ların yeni hedefi

    Akıllı ev teknolojileri hacker’ların yeni hedefi

    Evlerimizde kullandığımız akıllı cihazların sayısı her geçen gün artarken, bu cihazlara yönelik güvenlik açıklarının arttığı da önemli bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Diğer bir deyişle evinize gelen ve belki bir süre size akıllı telefonunuzdan bile daha havalı wifi bağlantılı buzdolabınız ya da son teknolojik akıllı kombiniz hacker’ların evinize girebileceği gizli bir geçit olabilir.

    Yeni teknolojilerle her geçen gün akıllanan evlerimizin güvenliği söz konusu olduğunda hala ele alınması gereken çok fazla alan var. Uzaktan yönetebildiğiniz bir beyaz eşya size 2020 yılında bile bir bilim kurgu filmi içinde olduğunuz hissini verse dahi, bu hazzın kabusa dönmesi işini iyi bilen bir hacker için hiç de zor değil. Evinizde kullandığınız akıllı beyaz eşyalarınızın ve diğer bağlantılı cihazlarınızın hacker’lar tarafından sizi gözetlemek, sizden değerli bilgilerinizi ve diğer kişisel verilerinizi çalmak ve böylelikle hayatınızı riske atmak konusunda kullanılabileceğinin kaçımız farkındayız acaba?

    Sonuçta, söz konusu cihazlar hayatımıza çoğumuzun alıştığı bir rahatlık katıyor, bu noktada herkes hem fikirdir. Siz de akıllı ev teknolojilerinin sağladığı rahatlığa değer veriyorsanız, bu yazımda ele aldığım temel güvenlik ipuçlarını takip ederek güvenlik risklerini minimize edebilirsiniz.

    1.Veri izinlerini kontrol edin
    Evinize yeni bir akıllı cihaz aldıktan sonra öncelikle cihazın fabrika ayarları ile gelen veri izinlerini kontrol etmelisiniz. Çoğu akıllı ev cihazı, varsayılan olarak ayarlanmış çok cömert veri izinlerine sahiptir. Yüklediğiniz her cihazın yalnızca izin verdiğiniz verileri paylaştığından emin olmak için gizlilik ayarlarına göz attığınızdan emin olun. Ek güvenlik için, başka herhangi bir hesaba veya hizmete bağlı olmayan, tanımlanamayan bir oturum açma adı da kullanabilirsiniz.

    2.Her zaman açık olan cihazlara dikkat edin
    Bazı cihazlar sürekli hazır durumdadır, harekete geçmelerini sağlayacak hareket, ses veya diğer istemleri beklerler. Sorun şu ki, bunlar genellikle bilgisayar korsanları tarafından kötüye kullanılan cihazlardır. Veri izinleri gibi, bu ayarlar da kapatılabilir veya kısıtlanabilir, bu nedenle evinizi daha güvenli hale getirmek ve sürekli gözetim altında olmadığınızdan emin olmak için bu seçeneği göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun.

    3.Cihazlarınızın bakımını ihmal etmeyin
    Tüm cihazlarınızla ilgili uygulamaların yazılımlarını düzenli olarak güncelleyin. Üreticiler, cihazlarının güvenliğini artıran güvenlik düzeltmeleriyle düzenli olarak yazılım güncellemeleri yayınlar. Güncellemelerin yüklenmediği herhangi bir yere girmeye çalışmak bilgisayar korsanları tarafından kullanılan oldukça yaygın bir taktiktir. Yazılımınızı düzenli olarak güncelleyerek, bu tür saldırıların oluşturduğu riski tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.

    4.Güvenli erişime dikkat
    Varsayılan parolaları değiştirin ve tüm uygulamalar için çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin. Sistem yöneticisini ebeveynlerle sınırlamak ve çocukları ve ziyaretçileri sistem dışı yönetici hesabına zorlamak önemli adımlardan biri bence.

    5. Cihazlarınızı ayırın
    Bilgisayar korsanları genellikle güvenli olmayan cihazları bir ağın diğer bölümlerini ihlal etmek için “giriş” olarak kullanırlar. Evde özel bir IOT ağı veya belirli bir IOT kablosuz ağını sürdürmek, bilgisayar korsanlarının kapıda köprü olarak hacklenmiş bir cihazı kullanmasını önlemenin bir yoludur.

    6.Cihazlarınızı koruyun
    Tüm tabletlerde ve dizüstü bilgisayarlarda yeni nesil AV (antivirüs) kullanın ve yönlendirici ile cihazlar arasında bir güvenlik duvarı kurun. Son olarak, ücretsiz OpenDNS hizmetlerini kullanın.

    7. Güvenli odalar oluşturun
    Akıllı ev teknolojilerini, ister ana yatak odası, ister çocuklarınızın yatak odaları, hatta banyonuz olsun, evinizde en güvenli şekilde tutmak istediğiniz alanların çok sınırlı veya hatta tamamen dışında tutmayı düşünmelisiniz. Gizliliğinizi korumanın, bu alanlardaki cihazları tamamen ortadan kaldırmak veya ciddi şekilde kısıtlamaktan daha iyi bir yolu yoktur.

    Akıllı beyaz eşyalardan diğer tüm akıllı ev teknolojilerine kadar şu an için bize yeni gelen tüm teknolojiler yakın gelecekte hayatımızda çok daha büyük bir yer kaplayacaklar. Yakın tarihli bir araştırmaya göre, ABD’deki tüketicilerin yaklaşık üçte biri geçen yıl bir akıllı ev ürünü satın aldığını veya kurduğunu ifade etmiş. Bu teknolojileri bize sağladıkları konfor, kolaylıklar ve hayatımıza renk kattıkları için seviyoruz ve tercih ediyoruz, ancak bu cihazların üreticilerinin, onları güvence altına alma konusunda hala gidecek çok yolu var. Tüketiciler olarak onları evimizde kullanmaya başladığımızda son derece dikkatli olmalıyız. Sevdiklerinizin mahremiyetinin ve güvenliğinin dijital ev istilalarından korunduğundan emin olmak zorundayız.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN