Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital Kültür2021 yılının kripto para zenginleri

    2021 yılının kripto para zenginleri

    Kripto paralar 2021’de tüm dünyada yine çok konuşuldu. Yeni para birimleri, borsalar ve platformlarla büyüyen pazarın assolisti Bitcoin’in rekorlar kırdığı geçtiğimiz yıl boyunca kripto para ekosisteminin zenginleri servetlerine servet kattılar. tradersofcrypto.com tarafından geçtiğimiz günlerde duyurulan kripto para dünyasının en zenginleri listesi Elon Musk, Gates Ellison gibi teknoloji dünyasının en zenginlerinden ziyade geliştiriciler, yatırımcılar ve girişimciler gibi bu ekosistemin kendine özgü milyonerlerinden oluşuyor. Listede yer alan isimlerden sadece birkaçının sosyal ağlarda veya farklı platformlarda kripto paralar hakkında konuşuyor olması ise son derece ilginç. 2021’de kripto para ekosistemin en zenginlerinin yer aldığı bu sıralamanın ilk 10’una bakalım.

    1. Satoshi Nakamoto
    Kripto para işlerine biraz da olsa aşina olanlarınızın bildiği üzere Satoshi Nakamoto’nun gerçek kimliği bilinmiyor, ancak Bitcoin’i ilk geliştiren kişi olarak kabul ediliyor. Son tahminlere göre Nakamoto’nun 1 milyon Bitcoin’i var ve bu sayı bugünün parasıyla yaklaşık 60 milyar dolara denk geliyor. Bu servet Satoshi Nakamoto’yu bu dünyanın en zengini yapıyor.

    2. Sam Bankman-Fried
    Sam Bankman-Fried, FTX borsası ve Alameda Araştırma Şirketi sayesinde kripto alanında sektörün tanıdığı en zengin isimlerden biri. Bankman-Fried, kripto alım satın alanında dünyanın öne gelen borsalardan biri olan FTX’i 2019 yılında açtı. FTX, Temmuz 2021’de Softbank’ın da yer aldığı bir yatırım turunda 18 milyar dolarlık bir değerleme ile 900 milyon dolar topladı. Bu yatırım Bankman-Fried’in tarihteki 30 yaşın altı en zengin kişilerinden biri olmasına yardımcı oldu. Bankman-Fried’ın kişisel kripto para servetinin 26,5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

    3. Brian Armstrong
    Brian Armstrong, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük kripto para birimi değişim platformu Coinbase Global’in CEO’sudur. Eski bir Airbnb yazılım mühendisi olan Armstrong, 2012 yılında döviz tüccarı Fred Ehrsam ile birlikte San Francisco’da Coinbase’i kurdu. Coinbase, 14 Nisan 2021’de Nasdaq’da halka açıldı ve kısa bir süre içerisinde 100 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaştı. Armstrong’un Coinbase’de yaklaşık % 19 hissesi var. Kişisel kripto para servetinin tahmini değeri ise 14.7 milyar dolar.

    4. Chris Larsen
    Chris Larsen, kripto ödeme protokolü Ripple ve kripto para birimi XRP’nin kurucu ortağı ve başkanıdır. Ripple’ın, American Express ve Santander gibi 100’den fazla müşterisi var. Larsen, Aralık 2016’da Ripple CEO’luğundan istifa etti ve yönetim kurulu başkanı olarak devam etme kararı aldı. Larsen’in kripto para servetinin tahmini değeri 6 milyar dolar.

    5. Joseph Lubin
    Joseph Lubin, Ethereum’un kurucularından biridir, aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki geliştiricilere, işletmelere ve insanlara yeni nesil uygulamalar oluşturma, finansal altyapı başlatma ve merkezi olmayan web’e erişme konusunda yardımcı olan bir blockchain yazılımı olan Consensys’in arkasındaki bir numaralı isimdir. Lubin aynı zamanda merkezi İsviçre’de bulunan ve Ethereum’a katkıda bulunan Ethsuisse’i kuran bir girişimcidir. EthSuisse aracılığıyla Lubin, verilere ek olarak programları depolamak için blockchain teknolojisinin yeteneklerini geliştirmenin yanı sıra akıllı sözleşmelerin performansını iyileştirmek için çalışıyor. Lubin ayrıca blockchain endüstrisindeki yönetişim sorunlarını çözmek için sektörler arası gruplarda yer almıştır. 2021 itibariyle kişisel servetinin 5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

    6. Changpeng Zhao

    Changpeng Zhao, işlem hacmine göre dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Binance’ın kurucusudur. Zhao daha öncesinde Blockchain.info ekibindeydi ve ayrıca Okcoin’in baş teknoloji sorumlusu olarak görev yaptı. Binance şu anda 6 milyondan fazla kullanıcıya sahip ve borsa geçen yıl Ethereum blok zincirinde çalışan kendi token’ını Binance coin (BNB)) başlattı. Zhao, Şubat 2018’de Forbes Dergisi’nin “Kripto Para Dünyasının En Zengin İnsanları” listesinde üçüncü sırada yer aldı. 2021 itibarıyla, 5 milyar doların üzerinde kişisel bir serveti olduğu tahmin ediliyor.

    7. Tyler ve Cameron Winklevoss
    Tek yumurta ikizleri Cameron ve Tyler Winklevoss, 2014 yılında kripto para birimi platformu Gemini’yi kurdu. Platformda bugünlerde günde yaklaşık 200 milyon dolar hacminde bir işlem yapılıyor. Cameron Gemini’nin başkanı; Tyler ise CEO’sudur. Eski olimpiyat kürekçisi olan kardeşler, Mark Zuckerberg’i sosyal ağ fikrini çalmakla suçlayarak bir dönem gündeme gelmişlerdi. İkizler, diğer dijital varlıklarına ek olarak hala tahminen 70 bin adet Bitcoin’e sahipler. Kişisel servetlerinin ise 4,3’er milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

    8. Fred Ehrsam
    Fred Ehrsam, kripto para yatırım firması Paradigma’nın kurucu ortağı ve yönetici ortağı olan Amerikalı bir işletme yöneticisi ve yatırımcıdır. Aynı zamanda Brian Armstrong ile Coinbase’in kurucu ortağıdır, ancak bu platformda aktif bir rolü yoktur. Servetinin tahmini değeri 3,5 milyar dolardır.

    9. Micree Zhan
    Micree Zhan, 2013 yılında Jihan Wu ile birlikte Çin kripto madenciliği devi Bitmain Technologies’i kurdu. Wu ve diğer Bitmain yöneticileriyle uzun süredir devam eden bir güç mücadelesinden sonra Zhan, Ekim 2019’da şirketten atıldı. Bitmain, ASIC çipli madencilerin satışında uzmanlaşmış Çin’in en büyük dijital para madenciliği şirketidir. Zhan ise en büyük hissedarı olmaya devam ediyor. Tahmini serveti ise 3,2 milyar dolar.

    10. Jed McCaleb
    McCaleb, tanınmış üç kripto firmasının piyasaya sürülmesine yardımcı olan blockchain konusunda sektörün öncülerinden biridir. 2010 yılında sattığı ilk büyük Bitcoin borsası olan Mt. Gox’u kurdu. McCaleb, 2012 yılında ise Ripple’ı kurdu, ancak kısa süre sonra diğer kurucularla olan anlaşmazlıkları yüzünden şirketi bıraktı. 2014’te bir sonraki girişimi, sınır ötesi ödemeleri hızlandırmayı amaçlayan ve Ripple’ın rakibi olan Stellar’ın kurucu ortağı olarak karşımıza çıktı. Mccaleb’in servetinin çoğu, Ripple’ın kurucusu olarak cebine koyduğu orijinal 3,4 milyar XRP’den hala elinde tuttuğu tahmin edilen 9 milyar XRP ve tahmini net değeri ise 3 milyar dolar.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN