Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknoloji2019 yılı içinde beklenen katlanabilir akıllı telefonlar

    2019 yılı içinde beklenen katlanabilir akıllı telefonlar

    Geçtiğimiz haftalarda yine bu mecrada katlanabilir telefonların tabletlerin yerini alabileceği ve bu bağlamda sahip olduğu artıları içeren bir yazı kaleme almıştım. Katlanabilir telefonların sadece Huawei ve Samsung gibi son dönemin başarılı akıllı telefon üreticileri arasında yeni rekabet alanı olmadığını, başka bir değişle gelip geçici bir trendin ötesinde olduğunu 2019 yılı içerisinde piyasaya çıkacak yeni katlanabilir telefonlarla hep birlikte göreceğiz. Peki 2019 bitmeden hangi markalar katlanabilir akıllı modelleri ile karşımıza çıkabilir? Bu yazımda duyumlar ve sızdırılan haberlerden yola çıkarak 2019’da karşımıza çıkacak katlanabilir akıllı telefonlara göz atmak istedim.

    Piyasa olanlar hangileri?
    Dünyanın ilk katlanabilir telefonu Royole FlexPai geçtiğimiz Kasım ayında piyasaya çıkmıştı. Cihaz 7,8 inç AMOLED ekran ve 1920 x 1440 çözünürlüğe sahip. Snapdragon 855 ile desteklenen cihazın 16 ve 20 MP’lik iki kamerası var. Ayrıca 8GB RAM ve 128 GB hafızası mevcut. Cihazın satış fiyatı ise 1318 dolar.

    Türkiye pazarı Galaxy Fold için gün sayıyor
    26 Nisan’da satışa çıkacağı bilinen Galaxy Fold’un satış fiyatı ise 1980 dolar olacak. LTE üzerinden bağlantı sağlayacak cihazın 5G bağlantı özelliği de mevcut. Cihazda Samsung’un geçtiğimiz Kasım ayında tanıttığı Infinity Flex ekran özelliği kullanılmış. Cihazın açık hali 7,3 inç boyutunda. Çoklu iş yapma özelliği sayesinde aynı aynda üç uygulamayı çalıştırmak mümkün. Cihazın her iki yanında 4380 mAh’lik bataryalar bulunuyor. Ayrıca 7 nm üretim sürecine sahip Snapdragon 855 işlemci ve 12GB RAM’e sahip. Samsung Electronics Türkiye Başkanı DaeHyun Kim, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Galaxy Fold’u 27 Nisan itibariyle Türkiye’de satışa sunacaklarını duyurmuştu.

    Mate X AliExpress’te satışa çıktı
    Geçtiğimiz hafta AliExpress’te 3200 dolardan satışa sunulan Huawei’in katlanabilir telefonu Mate X satış fiyatı 2 bin 229 Euro olarak duyurulmuştu. Açık hali 8 inçlik bir tablet boyutunda olan cihaz katlandığında ise 2 ekrana sahip oluyor. Katlanmış haldeki kalınlığı 11 mm olan cihazı rahatlıkla cebinizde taşıyabiliyorsunuz. Geniş ekran gücü için 4500 mAh bataryaya sahip cihazın 2019’un ikinci çeyreği ve üçüncü çeyreği arasında bir dönemde Türkiye’ye geleceği söyleniyor.

    Apple, Motorola, Xiaomi ve diğerleri
    Lenovo’nun satın aldığı Motorola’nın efsane RAZR modelinin katlanabilir versiyonunun piyasaya çıkabileceği konuşuluyor. Motorola Başkan Yardımcısı Dan Dery Engadget’a verdiği röportajda katlanabilir bir telefon üzerinde çalıştıklarını ve pazardaki diğer rakiplerinin gerisinde kalmayacaklarını dile getirmişti. Öte yandan geçtiğimiz haftalarda XDA forumda çıkan bir haber Dery’nin söylediklerini kanıtlar nitelikte idi. Forumdaki habere göre Motorola’nın üzerinde çalıştığı katlanabilir cihazın ön yüzünde telefon çağrıları, anlık mesajlaşmalar gibi sık kullanılan uygulamalara telefonu açmadan ulaşabilmek için küçük bir ekran daha yer alıyor.

    Son dönemin bir diğer popüler Çinli telefon üreticisi Xiaomi cephesinde de katlanabilir cihazlarla ilgili sıcak gelişmeler var. Xiaomi geçtiğimiz haftalarda katlanabilir telefonunun prototip videosunu yayınladı. Videoda iki tarafından birden katlanan cihaz bir akıllı telefon boyutuna geliyor. Weibo’da yayınlanan son videoda ise cihazın nasıl çalıştığı gösteriliyor. Cihazın Xiaomi Dual Flex ya da Xiaomi MIX Flex olarak adlandırılması bekleniyor. Görüntülerde özelleştirilmiş bir MIUI işletim sistemi kullanıldığı fark edilen cihazın 2019 yılı içerisinde satışa çıkması bekleniyor. Şubat ayının son günlerinde üzerinde çalıştıkları katlanabilir cihazın prototipinin görsellerini paylaşan diğer Çinli telefon üreticisi Oppo’nun ise bu telefonu piyasaya sunup sunmama konusunda kararsız olduğu konuşuluyor.

    LG’den piyasanın katlanabilir cihaz konusunda beklentisi büyük. Ancak LG’nin üzerinde çalıştığı 5G bağlantılı çift ekranlı cihazı rakiplerinden farklı olarak tam manasıyla katlanabilir bir cihaz değil. Cihazda bulunan 6,2 inçlik ekran aynı anda iki uygulama çalıştırmanıza izin verecek.

    Gelelim Apple’a. Apple’dan henüz katlanabilir telefonlarla ilgili bir açıklama ya da duyum gelmedi. Ancak markanın farklı tasarımlar üzerinde çalıştığına dair şüphe yok. Görünen o ki Apple yine her zamanki gibi Google, Samsung, Huawei gibi markaların tasarımlarını görecek ve sonrasında yine farkını ortaya koyarak kendi katlanabilir telefonunu piyasaya sürecek. Hep birlikte takip edip göreceğiz.

    Görsel kaynak: tomsguide.com

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN