Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/Kamera125X zoomlu canavar: Nikon Coolpix P1000

    125X zoomlu canavar: Nikon Coolpix P1000

    Uzakları yakına getiren Nikon Coolpix P1000 fotoğraf makinesinin detaylarına göz atıyoruz.

    Konu fotoğraf makinesi olduğunda insanların merak ettiği soru ‘abi bu ne kadar yakınlaştırıyor’ olmuştur. Genelde fotoğraf çekerken karşılaştığım insanların büyük bir çoğunluğu bu soruyu sormuştur. Aslında fotoğrafta zoom yani yakınlaştırma konusu en önemli kavramlardan biri değilse de insanların ilgisi genelde bu yönde oluyor.

    Bu ilginin farkında olan üreticiler de her geçen gün daha fazla zoom özelliği olan fotoğraf makinesi modelleri geliştiriyor. Bunlardan biri olan Nikon, gelişmiş zoom özelliklerine sahip modeller üretiyor. Bu modeller içinde en yenisi olan Nikon Coolpix P900’ü yine siz MediaTrend okuyucuları için 2 yıl önce incelemiş ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmıştım (o incelemeyi merak edenler için linkini de paylaşayım)

    125X zoomlu canavar: Nikon Coolpix P1000

    Nikon geçen sürede boş durmadı ve ailenin yeni modeli olan P1000’i piyasaya sürdü. Önceki model olan P900’e göre daha fazla yakınlaştırma sunan (önceki model 83X optik zoom sunuyordu) P1000, 125X gibi devasa bir zoom yani yakınlaştırma özelliği ile geliyor. Ortalama bir hesap ile fotoğraf makinesinin objektifinin odak uzaklığı 24-3000 mm’ye karşılık geliyor.

    Çözünürlük olarak önceki modelle hemen hemen aynı yani 16 Megapiksel desteği sunan Coolpix P1000, 1/2.3 inç CMOS sensör, f2.8-6.5 diyafram açıklığı, 3.2 inç döndürülebilir ekran, 30 fps 4K video kaydı, optik imaj sabitleme özelliği, Bluetooth ve Wi-Fi desteği, CIPA standartlarında 230 kare pil ömrü gibi özelliklere sahip.

    Çekim modları arasında Ay ve Kuş Gözlemleme gibi teknik özelliklerine yakışan modlar da bulunan fotoğraf makinesi, özellikle astronomi fotoğrafçıları ve kuş takibi yapanlar için faydalı olabilecek özellikleri bünyesinde barındırıyor.

    Nikon Coolpix P1000 harici mikrofon ve flaş desteği de sunuyor

    Fotoğraf makinesi bütünleşik olarak flaşa sahip olsa da daha fazlasını isteyenler için harici flaş desteği sunuyor. Bu sayede örneğin Nikon SB-700 harici flaşı bu modelle beraber kullanabiliyorsunuz. Ayrıca yine Nikon’un ME-1 Stereo Mikrofon veya ME-W1 Kablosuz Mikrofon modelleri de bu fotoğraf makinesi ile beraber kullanılabiliyor. Fotoğraf makinesinin önceki modelde yer almayan harici mikrofon girişine de sahip olduğunu söylemeliyiz. Güzel bir özellik.

    125X optik zoom işe yarar mı?

    Her ne kadar şimdilik deneyimleme imkanım olmasa da (83X optik zoom deneyimime dayanarak) 125X optik zoomun özellikle belli bir alanda uzmanlaşan fotoğraf tutkunları için büyük fayda sağlayacaktır.

    Ancak burada bir konunun altını çizmek isterim: Bu tarz kompakt cihazlar belli özelliklere sahip olsa da belli açılardan bazı eksiklikler de içerir. Örneğin 3000 mm karşılığı olan 125X optik zoom belli bir oranda kalite sunuyor olsa da bu kadar yakınlaştırma olduğunda ciddi bir görüntü kaybı yaşama ihtimali de bulunuyor. Yani zoomu sonuna kadar kullandığınızda mercekten kaynaklanan bir ışık kaybı olacaktır. Uzun lafın kısası 3000 mm bir objektif kullanıyorsunuz ama görüntü kalitesinden biraz feragat etmeniz gerekiyor.

    Ancak muadil bir harici objektifin fiyatının çok yüksek olduğunu ve yanında bir de fotoğraf makinesi almak gerektiğini belirtelim. Örnek vermek gerekirsek 800 mm bir Nikon objektif bugünlerde 121 bin TL (evet yanlış okumadınız) satıldığını da söylemek isterim.

    125X optik zoomlu bu model belli bir sınıra kadar görüntü kalitesi sunar ve ileri seviye amatör kullanıcıların beklentilerini fazlasıyla karşılar. Ağırlıklı olarak kuş gözlemcileri, vahşi doğa fotoğrafçıları astronomi fotoğrafçıları ve benzeri alanlarda bu tarz bir çözüme ihtiyacı olanların beklentilerini Nikon Coolpix P1000 fazlasıyla karşılayacaktır.

    ABD fiyatı 999 dolar olan fotoğraf makinesinin türkiye fiyatı muhtemelen 6000 TL civarında olacaktır. Bu fiyatlarla zaten belli bir kesime hitap edeceği açıkça görülüyor.

    Nikon Coolpix P1000 teknik özellikleri
    • 16 Megapiksel çözünürlük
    • CMOS sensör
    • Saniyede 7 kare seri çekim hızı
    • JJPEG ve RAW desteği
    • 125x optik zoom’lu  24 ile 3000 mm f2.8-8 NIKKOR objektif
    • Dijital vizör
    • 4K 30 fps video kayıt özelliği
    • Dahili flaş
    • Harici flaş yuvası
    • Harici mikrofon bağlantısı
    • Wi-Fi 802.11b/g ve Bluetooth 4.1 desteği
    • 1415 gram ağırlık
    • ABD fiyatı 999 Dolar

    Günün sonunda özel ihtiyaçlara yönelik bir model olan bu fotoğraf makinesi uzakları yakınlaştırma iddiasında çıtayı epey yükseltiyor. Yeni gelmişken belirteyim: Bu model şu an satışta olan kompakt fotoğraf makineleri içinde en yüksek zoom oranına sahip ürün. Daha fazlasını bekliyorsanız 1-2 yıl daha sabretmeniz gerekiyor.

    Işığınız bol olsun…

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN