Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürAmazon, akıllı gözlük üretme planı mı yapıyor?

    Amazon, akıllı gözlük üretme planı mı yapıyor?

    Google’ın akıllı gözlük deneyiminden sonra, Amazon da bu alana giriş yaptı. Google Glass’ın kurucusu Babak Parviz’i transfer eden şirket, Alexa adlı akıllı asistanlarının gücünü gözlüğe taşımak için çalışıyor. Alexa’nın sesli sorulara verdiği doğru cevap yüzdesiyle rakiplerine oranla daha iyi durumda oluşu, Amazon’un akıllı gözlüğünden beklentileri daha da artırıyor.

    Giyilebilir cihazların önemi her geçen gün artıyor. Bu cihazlardan kuşkusuz en ilgi çekenlerden biri de akıllı gözlükler. Google’ın akıllı gözlüğü Glass, bu alanda iyi bir deneyimdi. Şimdi de Amazon, akıllı asistanlarının gücünü gözlüğe taşımak için çalışıyor. Amazon’un akıllı asistanı Alexa’ya gözlük üzerinden sesli komutlar vermek ve bilgi almak mümkün olabilecek. Bu deneyim, akıllı gözlüklerle sadece bireysel kullanıcılar için değil, kurumsal kullanıcılar için de büyük açılımlar getirecek.

    Amazon’un akıllı gözlük geliştirme planları yeni değil. Şirket, 2014’te Google Glass’ın kurucusu Babak Parviz’i transfer ederek, konuya verdiği önemi göstermişti. Parviz’i akıllı gözlük projesinin başına getiren Amazon’un bu süre içinde büyük aşama kat ettiği belirtiliyor. Şirketin akıllı gözlük yanında akıllı bir ev güvenlik kamerası için de çalıştığı sızan haberler arasında. Şirketin akıllı cihazlarla ilgili deneyimi Alexa akıllı hoparlöre dayanıyor. Pazarda iyi bir çıkış yakalayan Alexa akıllı hoparlörler, sesli sorulara verdiği doğru cevap yüzdesiyle de rakiplerine oranla daha iyi durumda.

    Amazon’un Echo serisi akıllı höparlörleri sesli komutlarla hayatımızı kolaylaştırıyor. Şirketin ‘amiral gemisi’ olarak nitelenen Amazon Echo adlı ürünü, Spotify, Pandora, TuneIn ve iHeart Radio gibi popüler müzik servislerinden kullanıcısı sesli komut verdiğinde müzik çalabiliyor. Dilerseniz size haberler ve hava durumu gibi günlük bilgileri okuyabiliyor. Ajandanızdaki randevular size hatırlatıyor. İnternetten sipariş vermek, banka hesap bakiyenizi kontrol etmek gibi farklı görevleri de yerine getirebiliyor. Amazon Echo’nun yapabilecekleri neredeyse sınırsız. Üçüncü parti yazılım ve donanımlarla birleştiğinde, ev ya da işyerinizdeki ses, ışık, havalandırma, enerji sistemleri gibi çok farklı işlevi Amazon Echo üzerinden sadece sesli komutlar vererek yönetebilirsiniz.

    Echo Dot adlı ürün, bluetooth veya bir ses kablosu üzerinden büyük ses sistemlerine bağlanan akıllı asistan olarak kurgulanmış. Evinizdeki müzik sistemine akıllı hoparlör fonksiyonları eklemek için kullanabiliyorsunuz. Taşınabilir akıllı hoparlör Echo Tap ise, taşınabilir bir akıllı asistan. Hem evde hem de okulda, piknikte sesli talimatlarınızı yerine getiren, ‘Bana şu şarkıyı çal’ dediğinizde, itirazsız komutunuzu yerine getiren bir yardımcı. Şirketin tüm bu asistan özelliklerine ek olarak, görüntülü görüşme yapılabilmesi için geliştirdiği Echo Show adlı bir ürünü de var. Özellikle aile bireylerinin sevdikleriyle görüntülü görüşme yapmaları için ideal.

    Amazon’un Echo Look adlı ürünü ise, ‘Bugün ne giysem?’ sorusuna hızlı cevaplar almanızı sağlıyor. Amazon, Echo Look adlı akıllı hoparlörle, bu soruya arkadaşlarınızdan hızlı cevaplar ve oylamalar almanızı sağlıyor. Üzerinde LED flaşlı bir kamera ve mikrofon bulunan Echo Look’a kararsız kaldığınız kıyafetlerle poz veriyor, fotoğraf ya da video ile arkadaşlarınıza kıyafetinizi iOS ve Android cihazlar için geliştirilen mobil uygulaması üzerinden göstererek, karar vermenizde yardımcı olmasını, oylama yapabilmelerini sağlayabiliyorsunuz.

    Amazon, tüm bu potansiyeli akıllı gözlüğe getirerek, bir adım daha ileriye taşımak istiyor. Amazon’un üzerinde çalıştığı öğrenilen akıllı gözlüğü, şirketin ilk giyilebilir cihazı olacak. Akıllı telefonlara bağlı olarak çalışacak olan Amazon’un akıllı gözlüğünde, hoparlör ya da kulaklık girişini bulunmayacak. Ürün, kullanıcının kafa kemiğine temasla ‘kemik iletimi’ yöntemiyle seslerin duyulmasını sağlayacak.

    Akıllı gözlük her ne kadar ilgili çekici bir teknoloji olsa da, mahremiyet endişeleri pazarda karşılaşılan en büyük zorluk. Google’ın akıllı gözlüğü Glass, daha deneme aşamasında bazı kullanıcılara dağıtılmışken, yasaklar peş peşe gelmeye başlamıştı. Bazı mekanlara fotoğraf ve video çekebilen Google Glass’la giriş yasaklanmıştı.

    Snapchat geliştiricisi Snap şirketinin, ‘gördüğünü hemen paylaş’ diye nitelendirebileceğimiz sloganlı Spectacles adlı gözlüğü de benzer tepkilerle karşılaştı. Spectacles, akıllı telefonla entegre çalışıyor ve telefonunuzdaki Snapchat uygulamasında paylaşabileceğiniz fotoğraf ve videolar çekiyor. Spectacles’te akıllı gözlük olarak nitelendirebileceğimiz sesli asistan gibi bir özelliği bulunmuyor.

    Sonuç olarak, akıllı gözlükler, giyilebilir teknoloji pazarında önemli bir aşama. Bu girişimi, Amazon gibi sesli asistanda uzmanlaşmış ve kendisini ispatlamış bir şirket başlatınca, beklenti daha da yükseğe çıkıyor. Amazon’un akıllı gözlüğünü ve hayatımıza ne gibi yenilikler getireceğini heyecanla bekleyeceğiz.

    Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede

    YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN