Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelAman dikkat: Yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı!

    Aman dikkat: Yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı!

    Mobil dünyanın hızla genişlemesi ise bu alanda boy gösteren yüz binlerce uygulama karşımıza çıktı. Özellikle son yıllarda resmi işlerimizi bile geliştirilen çeşitli  uygulama ve hizmetler sayesinde evden çıkmadan cebimizde bulunan akıllı telefonlar aracılığıyla kolaylıkla halledebilir hale geldik. Burada devletler, resmi kurumlar ve tanınmış geliştiriciler tarafından kullanıma sunulan uygulamaları bir kenara koyarsak, diğer mobil yazılımların hepsi gerçekten güvenli mi?

    Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan yeni bir dolandırıcılık yöntemi adeta pes dedirtti. İnsanların binbir zorluklarla çalışarak kazandığı paraya göz diken dolandırıcılar, bu sefer de Google Play Store’da yer alan geniş çaplı uygulama havuzuyla vurgun peşindeydi. Ancak yalancının mumu yatsıya kadar yandığı için bu da kısa süre içinde ortaya çıktı.

    Google Play Store’dan 150’nin üzerinde uygulama kaldırıldı

    Geçtiğimiz günlerde siber güvenlik yazılımı şirketi Avast, dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıları fazlasıyla endişelendiren yeni bir rapor yayınladı. Rapora göre, UltimaSMS adı altında 150’den fazla mobil uygulamanın kullanıcıları habersiz şekilde premium hizmetlere abone ederek büyük miktarlarda dolandırıyordu. Aynı zamanda bu tür uygulamaların asıl amacının insanları oldukça pahalı SMS hizmetlerine üye etme olduğu şeklinde açıklandı. Maalesef aynı raporda kaybedilen paraların geri alınamayacağı da üzülerek ifade edildi.

    Yaşanan bu gelişme kısa sürede gündem olurken, kullanıcılar da doğal olarak endişelenmeye başladı. Ancak Avast gibi birçok güvenlik şirketi ve araştırmacısının Google ile iletişime geçmesi üzerine 150’den fazla uygulamanın Google Play Store’dan kaldırıldığını belirtelim.

    Peki hangi uygulamalar kaldırıldı?

    Maalesef şu an için hangi uygulamaların Google Play Store’dan kaldırıldığı açıklanmadı. Ancak gelen bilgilere göre UltimaSMS çatısı altında; resim düzenleme uygulamaları, kamera filtreleri, oyunlar, QR kod gibi onlarca uygulama bulunuyor. Hatta bu sahte yazılımların toplamda 10,5 milyondan fazla indirildiği belirtiliyor.

    Bir UltimaSMS uygulaması yüklediğinizde, dolandırma amacıyla hangi ülke alan kodunun ve dilinin kullanılacağını bulmak için telefonunuzun konumunu, IMEI’sini ve numarasını hemen kontrol eder. Uygulamayı açtığınızda ise kendi dilinizde telefon numaranızı veya e-posta adresinizi girmenizi isteyen bir ekran karşınıza çıkar.

    İstenen bilgileri girdiğinizde söz konusu uygulama sizi ayda 40 dolardan fazlaya mal olabilecek premium bir SMS hizmetine abone edecektir. Bundan hemen sonra da uygulama, içi boş yani sahte olması nedeniyle çalışmayı durduracaktır. Bu nedenle her zaman tetikte olmak oldukça önemli. Maalesef mobil dünyanın büyümesi ile doğru orantılı olarak dolandırıcılık olayları da artıyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN