Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraAksiyon kamerası ile vlog hazırlamanın püf noktaları

    Aksiyon kamerası ile vlog hazırlamanın püf noktaları

    Bu haftaki yazımda aksiyon kameraları ile vlog hazırlamanın püf noktalarına değiniyorum. Bu konuda merak ettiğiniz soruların yanıtı bu yazımda.

    Video üretiminin kolaylaşması, donanım ve internet bağlantılarının hızlanması beraberinde birçok kolaylığı da getirdi. Artık videolu içerik üretmek çok kolay ve birkaç saniye içinde tüm dünyaya canlı yayın yapabilecek bir altyapı ve teknolojiye sahibiz. Bu teknolojileri verimli kullanmak ise biraz bilgi ve deneyim gerektiriyor. Her ne kadar cep telefonu videolu içerik üretmek için tercih edilen ilk cihazlardan biri olsa da bu alanda önemli rakipleri de var: Aksiyon kameraları. Aksiyon kameraları ile de gayet başarılı bir şekilde videolu içerik üretilebilir. Aksiyon kamerası ile içerik üretirken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. İşte bu noktalar:

    Aksiyon kamerası ile vlog hazırlamanın püf noktaları

    Öncelikle vlog oluşturmak için doğru aksiyon kamerasını seçmek gerekiyor. Sektöre damgasını vuran ve standartları belirleyen bir marka olan GoPro ürün anlamında birçok seçenek sunuyor. Günümüzde GoPro’nun birden fazla ürünü bulunduğundan beklenti ve ihtiyaçlarınaza göre seçim yapmak gerekiyor. Marka şu an Hero 7 modeli ile karşımıza çıkıyor. Bu modelin de Black, Silver ve White olmak üzere 3 farklı sürümü bulunuyor. Ayrıca eski modelleri de katarsak (Hero 5, Hero 6, Hero 2018 gibi) model sayısı daha da artıyor.

    Tercih noktasında bizi yönlendirecek şey ise özellikler: Örneğin Hero 7 Black modeli şu an satışta olan en güçlü aksiyon kamerası modeli. Üzerinde birden fazla mikrofon bulunması, güçlü işlemci, üst düzey titreşim engelleme özelliği ve harici mikrofon bağlanabilmesi bu modeli öne çıkarıyor. Eğer yarı profesyonel işler yapıyorsanız vlog için bu modeli tercih edebilirsiniz.

    Mikrofon konusu

    Video üretirken en önemli konulardan biri de sestir. Sesin kaliteli olması beraberinde videoların izlenmesini de artırdığı için önemli bir konu. İyi bir ses için de aksiyon kamerasına harici mikrofon bağlanabilme özelliğinin bulunması gerekiyor. Hero 7, hero 6 ve Hero 5 gibi modellerde bu özellik bulunuyor. Eğer vlog üretirken ana kamera olarak aksiyon kamerası kullanacaksanız mutlaka harici mikrofon bağlantısı olan bir model seçmeniz faydanıza olacaktır. Eğer aksiyon kamerasını ikinci kamera olarak kullanacaksanız böyle bir zorunluluğunuzun olmadığını da belirteyim.

    Bazı kullanıcılar videolarda sesi ayrı kayıt eden cihazlar kullansa da (özellikle profesyoneller bu şekilde çalışıyor) benim kişisel olarak tercih ettiğim bir yöntem değil. Yine de böyle bir opsiyonun da olduğunu belirtelim.

    Öte yandan aksiyon kamerası olarak Sony, Xiaomi, SJCam ve Eken gibi farklı markların da çözümleri bulunuyor. Özellikle ikinci kamera olarak aksiyon kamerası kullanılacak çekimlerde bütçe sınırı varsa bu modellere de yönelebilirsiniz. Ancak ana kamera olarak kullanacaksanız harici mikrofon olayına dikkat etmenizi öneririm. Zira her aksiyon kamerasına harici mikrofon bağlanamıyor.

    Işık detayı

    Aksiyon kamerası ile çekim yapacaksanız bir diğer dikkat etmeniz gereken konu ise ışık. Gündüz ve iyi aydınlatılmış ortamlarda ışık sorun olmasa da ışığın az olduğu gece çekimlerinde harici ışık kaynağına ihtiyacınız olabilir. Bunun için fazla büyük olmayan ve üzerinde 20-30 ya da 40 adet LED lamba bulunan ışık kaynakları ihtiyacınızı görecektir. Bu ışık kaynaklarının AA ya da AAA türünde her yerde bulabileceğiniz pillerle çalışıyor olmasına dikkat edin. Bütünleşik pil çözümleri uzun vadede sıkıntı oluşturacaktır.

    Diğer detaylar

    Aksiyon kamerası ile vlog çekecekseniz bu kameraya diğer aksesuarları (ışık kaynağı, mikrofon ve benzeri) takmak için özel kılıf ya da aparatlara da ihtiyacınız olacaktır. Bunların tamamı aksiyon kamerasına göre alınacağı için seçeneğiniz kameranın bu tarz aksesuarlarının olmasına dikkat edin. GoPro ve ekosistemi bu konuda fazlasıyla seçenek sunuyor.

    Genelde aksiyon kamerası ile elde çekim yapılacağı için mini bir tripod almanız cihazı tutmanız anlamında işinizi kolaylaştıracaktır. Zaten başka türlü bir kullanım pek mümkün görünmüyor. Bu tarz bir aksesuarı alarak aksiyon kamerasının daha ergonomik olarak çekim yapmasını sağlayabilirsiniz.

    Aksiyon kamerası kullanırken eğer kendinizi çekiyorsanız ekranı göremediğiniz için bir süre denemeler yaptıktan sonra bu tarz çekimler yapmanız gerekiyor. Zira kadrajı doğru yapmak biraz tecrübe gerektirecektir. Öte yandan aksiyon kameralarının genelde geniş açı çekim yapması özellikle yakın çekimlerde kötü görünmenize sebep olabilir. Birçoğunda bulunan kadrajı daraltma özelliğini kullanmanız (çok daraltmadan) fayda sağlayacaktır.

    Günümüzde video içerik üretmek artık sadece fikir zorluğu içerdiği için diğer detaylar artık eskisi gibi zorlayıcı olmuyor. Yine de bazı konularda daha iyisini aramak kalitenin artmasını sağlayacaktır.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN