Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiAkıllı TV ve Android TV karşılaştırması: Hangisini seçmeli?

    Akıllı TV ve Android TV karşılaştırması: Hangisini seçmeli?

    Teknoloji dünyasındaki gelişmeler kullanıcılarının karşısına her geçen gün daha fazla seçenek olarak geliyor. TV sektörü bu konuda iyi bir örnek aslında. TV alırken ekran büyüklüğünden çözünürlüğe pek çok kriteri cebimizde bulundurmamız gerekse de, belki de karar vermemiz gereken en önemli konulardan biri Android TV ve diğer akıllı TV’ler arasında bir seçim yapmaktır. Peki, Android TV ile Akıllı TV arasındaki fark nedir? Kısaca her ikisi de uygulama indirebildiğimiz ve Netflix gibi bir dizi farklı hizmetten içerik akışı alabildiğimiz multimedya özellikli televizyonlardır.

    Akıllı TV tam olarak nedir?

    Akıllı TV, normal bir TV’den çok daha fazla işleve sahip bir televizyon setidir. Yalnızca normal TV programlarınızı oynatmakla veya bir Blu-Ray oynatıcıya bağlanmakla kalmaz, aynı zamanda çeşitli hizmetlerle birlikte kurulu olarak gelir. Akıllı TV’nin en dikkat çekici işlevi, internete kablosuz veya ethernet kablosu aracılığıyla bağlanabilme ve içeriği internet üzerinden evinize getirebilme özelliğidir.
    Bir akıllı telefon gibi, bir akıllı TV de depolama alanına indirilen uygulamalara sahip olabilir. Bu, Facebook, Youtube, Netflix veya tipik olarak bir akıllı telefona yüklenen diğer popüler akış hizmetleri gibi uygulamaların bu cihazlarda kullanılabileceği anlamına gelir.
    Akıllı TV’ler TV sektöründe bir standart haline gelmiştir. Televizyon üreticilerinin hemen hepsinin piyasada satılan akıllı TV modelleri mevcuttur.
    İşletim sisteminin önemi
    Herhangi bir akıllı TV’nin en önemli bileşeni işletim sistemidir. Bir bakıma akıllı TV de teknik olarak günümüzün cep telefonu gibi bir bilgisayardır. İşletim sistemi, akıllı telefonların veya akıllı TV’lerin internete erişme veya çeşitli uygulamaları indirme gibi karmaşık işlevlere sahip olmasını sağlayan özelliğidir.
    4K uyumluluğu veya HDR işlevi gibi özellikler yeni bir televizyon seçerken bazılarımız için çok önemli olsa da, akıllı TV’ler söz konusu olduğunda doğru işletim sistemini seçmek de aynı derecede önemlidir. Farklı işletim sistemleri, özellikle belirli uygulamaların desteklenmesi söz konusu olduğunda, farklı sonuçlar verecektir. Ayrıca, zaten aşina olduğunuz bir işletim sistemini seçmek birçok insan için çok daha tercih edilebilirdir.
    Android işletim sistemli TV’ler
    Android TV’ler bu günlerde giderek daha popüler hale geliyor, ancak bu ismin pek de doğru olmayan bazı önyargılarla geldiğini anlamak önemlidir. Android TV’ler teknik olarak bir tür akıllı TV’dir. Bu tanıma mükemmel bir şekilde uyar ve bir akıllı TV’den beklenen tüm ekstra özellikleri kullanıcısına sunar. Tek gerçek fark, Google’a ait olan Android’in kendi işletim sistemine ve dolayısıyla kendi markasına sahip olmasıdır.
    Yani Android TV’ler teknik olarak bir tür akıllı TV’dir, ancak yine de arada bazı farklar vardır. Android TV ile akıllı TV arasındaki bu farklara ve hangi TV teknolojisinin daha ağır bastığına bakalım.
    Akıllı TV ve Android TV arasındaki farklar neler?
    Akıllı TV’ler Android TV’lerle pek çok ortak temel ilkeyi paylaşsa da, aradaki farkları kavramak TV almadan önce önemlidir. Bu farklılıklar esasen kullanılan işletim sistemi türüne bağlıdır.
    Android TV’yi akıllı TV ile karşılaştırdığımızda öncelikle şunu söylemek gerek: Akıllı TV’ler Android olmayan her türlü işletim sistemini kullanır. Örnek olarak Tizen, Smart Central, webOS ve diğerleri sayılabilir.
    Netflix veya Youtube gibi popüler uygulamalar için akıllı TV’ler iyi bir seçimdir. Birçoğu bu uygulamalar ve daha fazlasıyla önceden yüklenmiş olarak gelir. Farklı işletim sistemlerinin, daha fazla yazılımın indirilip yüklenebileceği kendi özel uygulama mağazaları da vardır. Ancak, güncel uygulamaları indiremeyen bazı akıllı TV modelleri de vardır. Standart akıllı TV’ler ayrıca daha az sıklıkta yazılım güncellemeleri alır.
    Android TV ile karşılaştırıldığında, akıllı TV’lerde çok daha az uygulama bulunur ve bu nedenle daha az yönlüdür.
    Android cihaz kullanıcısı değilseniz ve tamamen yeni bir arayüz öğrenmek istemiyorsanız, akıllı TV harika bir seçimdir. Kutudan çıkar çıkmaz ekstra bir kurulama gerek olmadan kullanmaya başlarsınız. Sadelik ve rahatlığı her şeyden çok önemseyen biri iseniz sizin için daha uygundur.
    Bir Android TV’den ne beklemelisiniz?
    Android TV ve akıllı TV söz konusu olduğunda, zaten bir Android telefona sahip olan herkesin muhtemelen bir Android TV’yi tercih edeceğini söylemeye gerek yok.
    Bu TV’lerin sahip olduğu en önemli özellik Android işletim sisteminin kendisidir. Tıpkı Android akıllı telefonlar gibi çok kolay bir şekilde güncellenebilir. Bu, TV’nize yapılan düzenli güncellemelerin, TV’nizi sürekli güncel tutmak için size iyileştirmeler ve optimizasyonlar sağlayacağı anlamına gelir.
    Google Play Store, Android kullanıcılarına göz atabilecekleri ve indirebilecekleri çok daha fazla sayıda uygulama sağladığı için bu da bir diğer güzel özelliktir. Android açık kaynak olduğundan, Android TV’ler farklı türdeki uygulamalara daha geniş erişim sağlar. Açık kaynak olması, Android TV’leri çoğu akıllı TV’den daha ucuz hale getirir.
    Android TV’ler ayrıca kutudan çıktığı haliyle ses çıkışı ve olağanüstü kalitede çıktı ile tam ekran modunda çalışan Chromecast’i destekler ve telefonunuzdan veya PC’nizden TV’nize kablosuz olarak içerik akışı yapmanıza olanak tanır. Buna karşılık akıllı TV’lerde eşleştirme gerektiren ve kullanımı zahmetli bir ekran yansıtma özelliği bulunur. Ekran yansıtma, yüksek gecikme süresine ve düşük kaliteli çıktıya sahiptir. Android TV’lerde giderek daha da gelişen bir Google sesli asistan dahili olarak gelirken, akıllı TV’lerin genellikle bir sesli asistanı yoktur ve içerik yazmak ve bulmak için tam boyutlu bir tuş takımı ile birlikte gelir.
    Dezavantajı, birkaç şirketin Android TV üretmesidir. Sony, Sharp, Nvidia, Samsung ve Philips ilk akla gelen üreticilerdir. Bir Android TV almak, aralarından seçim yapabileceğiniz marka seçeneklerinizi sınırlamak anlamına gelir.
    Hangisini seçmeli?
    Her iki tür TV’nin de avantajları ve kusurları olsa da, günün sonunda Android TV’ler bir adım önde gibi duruyor. Daha ucuz olmaları ve uygulamalara çok daha fazla erişimleri olması, Android TV’leri akıllı TV’lere karşı önde kılıyor. Herkesin başlangıçta Android işletim sistemini sevmeyeceğine hak vermek mümkün, ancak artılarının, Android yazılımına alışkın olmayan kişiler için bile sorunlardan daha ağır bastığını söyleyebilirim.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN