Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Satın Alma RehberiAkıllı televizyonlardaki işletim sistemleri (OS) ne işe yarar? Farkları nelerdir?

    Akıllı televizyonlardaki işletim sistemleri (OS) ne işe yarar? Farkları nelerdir?

    Teknoloji geliştikçe gün içerisinde harcadığımız zamanımızın büyük bir kısmını ekran başında harcıyoruz. Elimizde sürekli akıllı telefonlar, önümüzde bilgisayarlar ve evimizde veya iş yerlerimizde de televizyonlar. Söz konusu televizyonlar oluna aslında belirli bir teknoloji doygunluğuna ulaştığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Televizyonlar işletim sistemleriyle birlikte çok daha akıllı ve işlevsel hale geldi. Televizyonlara entegre olan birçok işletim sistemi de mevcut. Bunlardan bazıları Android TV, webOS ve Tizen.

    Android TV nedir?

    Google’ın bir proje olrak geliştirdiği fakat tutulmayan Google TV’nin daha geliştirilmiş versiyonu diyebiliriz. Kısaca Android akıllıt elefonlarda çalışan sistemin televizyonlara aktarılmış hali desek yanlış olmaz. Destekleyen televizyonlarda sesli asistan olan Google Asistan’ı “Hey Google” diye uyandırabilir ve birçok komutu verebilirsiniz. Bunun dışında destek sağlayan televizyonların kumandasından da aynı işlevi yerine getirebilirsiniz. Yerleşik Google uygulamalarının yanında Netflix, Amazon Prime, Twitch, , Hulu, HBO NOW, Plex gibi uygulamaları da kullanabiliyor olmanız bir artı. Hatta Android TV için özel olarak yapılmış uygulamaları indirmek için Google Playstore’a erişebilirsiniz. Kullanımı kolay olmasıyla sevilen Android TV’ler birçok televizyon markasıyla kullanılabiliyor.

    Tizen OS nedir?

    Tizen, Samsung’un bir işletim sistemidir. Aslına bakacak olursak Tizen daha öncelerinde Samsung akıllı telefonlarda vardı. Fakat Android işletim sistemi karşısında çok fazla başarılı olamadı ve bu proje son buldu. Sadece geliştirmeler yapılmaktan öteye geçemedi. Sonrasında Samsung akıllı telefonlarından sonra bu işletim sistemini akıllı saat ve bilekliklerine entegre etti. Nitekim bu düşünce başarılı oldu ve Samsung akıllı saatler tüketiciler tarafından beğenildi. Şimdi ise Samsung, televizyonlarını akıllandırmak için Tizen OS işletim sistemini kullanıyor. Peki sistem nasıl mı işliyor; Android TV gibi kullanımı oldukça kolay olan bu sistemdeki ana fark ekran alanınızın çok fazlasını kaplamayan basit bir arayüze sahip olması. Tüm akış hizmetlerini ve uygulamaları gösteren, ekranın alt kısmında yatay olarak çalışan bir kart tipi arayüze sahip ve hatta TV’ye bağlı tüm cihazları (ev sinema sistemi, hoparlör, telefon vb.) görebilirsiniz. Google Asistan olduğu Tizen’de Bixby asistanı kullanabiliyorsunuz fakat Türkçe dil desteği bulunmuyor. Tizen’de Android TV gibi, Netflix, Amazon Prime, Hulu, HBO NOW, YouTube ve daha pek çok popüler uygulamayı kullanabilmek mümkün.

    webOS nedir?

    Bu işletim sistemi ise LG tarafından geliştirilip televizyonlara sunulan bir sistemdir. LG markalı televziyonlarda kullanılan bu arayüz Linux Kernel tabanlı bir işletim sistemidir. LG akıllı televizyonlardaki bu arayüz aslında kullanması diğer arayüzlerden çok farklı değil, basit bir yapıya sahip. Tüm özellikleri, uygulamaları, akış hizmetlerini, kablo bağlantılarını ve ayarları rahat bir şekilde görüntüleyebileceğiniz ce gezebileceğiniz bir arayüz bulunuyor. İhtiyaç duyduğunu uygulamalar ve ayarları yatay bir şekilde görüntüleyebilir ve menüler arası geçiş yapabiliyorsunuz. Ek olarak diğer sistemlerde olduğu gibi sesli asistan ile de işlevleri yerine getirebiliyorsunuz. Google Voice Assistant’ı veya ekranda mouse özelliğine sahip olan LG Magic TV uzaktan kumandasını kullanabilirsiniz. LG webOS, Netflix, Amazon Prime, Hulu, Vudu, Google Play Movies, YouTube ve daha pek çok popüler uygulamaya erişiminiz de mevcut.

    Bu işletim sistemlerinin farkı ne?

    Aralarında ufak farklar olsa da belirgin farklar da yok değil. En önemli farkı kullanıcı arayüzünde görüyoruz. webOS diğerlerinden çok daha sade olmasıyla kolay adapte olunabiliyor ve anlaşılabiliyor. Simgelerin de anlaşılabilir olmasıyla birlikte daha iyi bir deneyim sunuyor. İkinci fark için ise uygulama desteği diyebiliriz. Takdir edersiniz ki Google bu konuda diğerlerinden çok daha önde ve daha fazla uygulama desteği bulunuyor. Bu konuda eğer sizde takıntılıysanız Android TV seçmenizi öneririz. Bir başka fark ise bağlantı tarafında. Android TV ve webOS televizyonlar diğer ev aletleriyle bağlantısını Google Asistan ile yaparken Samsung, Samsung Smart TV’lere önceden yüklenmiş olarak gelen SmartThings olarak bilinen kendi IoT platformuna sahip.

    Peki sizin tercihiniz ne olurdu? Hangi işletim sistemini tercih ederdiniz? Veya hali hazırda hangi sistemi kendi evinizde kullanıyorsunuz?

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN