Akıllı televizyon seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Son yıllarda çok hızlı bir şekilde gelişen televizyon teknolojilerini anlamak tercih yapmamızı kolaylaştıracak.
Akıllı televizyon seçimi nasıl yapılır?
Akıllı televizyon seçimlerinde ihtiyaçları belirlemek en önemli kriterlerden biri. Öncelikli olarak seçeceğiniz televizyonu evinizin hangi odasında kullanacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bunun amacı ise satın alacağınız modelin boyutuna karar vermek. Televizyonun boyutunu, oda büyüklüğü ve izleme mesafenize göre seçmeniz gerekiyor. İzleme mesafeniz kısa ise televizyonun büyük boyutlarda seçilmesi seyir keyfinizi düşürebilir.
Örnek verecek olursak, 55 inç boyutlu bir model için 1.60 metre ile 2.35 metre ideal mesafeler olabilir. 55 inç’lik bir televizyonu 1.60 metre mesafeden daha yakından izleyebilirsiniz ancak ekranın tamamına hakim olmanız çok zor.
Samsung UE55MU7400UXTK Ultra HD TV
Bir diğer kriter ise çözünürlük. Akıllı televizyonunuzda izleyeceğiniz içeriklerin TV yayınları ile sınırlı olmayacağı bir gerçek. Bu noktada ise elinizdeki medya içerikleri ve hatta oyun konsollarının niteliklerine göre tercih yapmanız önemli. Kullanmayacağınız çözünürlük ve özellikleri sunan bir modele fazladan bedel ödemek gerekmiyor. Günümüzde internet hızları ve video servislerinin 4K çözünürlüklü içerikler sunduğunu da düşünecek olursak, tercihinizin 4K destekli bir model olması muhtemel. Hali hazırda en yaygın olan içerik ve çözünürlük ise 1920 x 1080 bu da bir gerçek ama yakın dönem içinde 4K içeriklerin artması kaçınılmaz. Bu yüzden sizlere tavsiyemiz 4K Ultra HD çözünürlüklü modellere yönelmek olacak.
Philips 49PUS7002 4K Ultra HD
Akıllı televizyon tercihinde bir diğer detay ise bağlanabilirlik seçenekleri. Günümüzde neredeyse bütün cihazlar birbirleriyle iletişim halinde kalabiliyor. Bu da bir cihazdaki içeriğin doğrudan başka bir cihaza aktarılabileceği anlamına geliyor. Mirecast ve Mirroring teknolojileri ile donatılan bir televizyona sahip olduğunuzda, akıllı telefonunuzu hiç bir kablo bağlantısı gerektirmeden televizyonla eşleştirebilir ve içeriklerinizi televizyondan izleyebilirsiniz. DLNA destekli bir televizyon ise bilgisayarınız ile uzaktan bağlantı kurarak film ve müzik gibi dosyalara kolaylıkla erişebilir.
LG 49SJ800V.ADP 4K SmartLED TV
Televizyonların ekran parlaklığı önemli kriterlerin başında geliyor. Eğer aydınlatması yüksek olan bir ortamda televizyon kullanacaksınız, ekran parlaklığının yeterli düzeyde olması gerekir. Ekran parlaklığı “nit” birimi ile ölçülüyor. Parlaklık görüntü kalitesi için büyük önem taşıyan bir özellik. Yeterli parlaklığın olmadığı ekranlarda görüntüler soluk görünebilir ve bu da seyir deneyimini azaltacaktır.. Samsung QLED modellerinin de yer aldığı televizyon modelleri 2000 nit’e kadar çıkabiliyor. OLED modelleri ise 800-1000 nit arasında değişen parlaklık oranlarına sahip.
Samsung Qe65Q8CAMTXTK
Son olarak HDR teknolojisinden bahsetmek lazım. Televizyonlara dahil olan en son ve belki de en önemli özelliklerin başında gelen HDR ile artık görüntüler çok daha doygun renklere sahip ve tüm detaylar eksiksiz olarak karşınızda olacak. HDR (High Dynamic Range) özelliğine sahip olan televizyonlar standart modellere göre çok daha fazla parlaklık ve kontrast oranı veriyorlar. HDR içeriklerinde bulunan ekstra parlaklık verisi sayesinde bu sağlanıyor ve tüm HDR modelleri çok daha geniş renk uzayını destekliyor. HDR desteği olmayan televizyonlarda aşırı parlak ve aşırı karanlık bölgelerdeki detaylar ya çok az görünür ya da hiç görünmez. HDR destekli televizyonlarda ise tüm alanlardaki detayları net bir şekilde görebilirsiniz.