Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikAkıllı telefonunuzu ve tabletinizi güvenli hale getirin

    Akıllı telefonunuzu ve tabletinizi güvenli hale getirin

    Akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlar artık yanımızdan bir saniye bile ayırmadığımız şarj ederken dahi elimizi götürmeden duramadığımız bizim için çok önemli cihazlar haline geldi. Bu cihazlarda kişisel bilgilerimizden iş bilgilerimize kadar birçok kritik bilgiyi tutuyoruz. Fakat son dönemde sizlerin de dikkatini çekmiştir birçok ünlünün bu cihazlarında tuttukları fotoğraflar gibi özel bilgiler internette uçuşuyor. Sadece ünlüler değil birçok kişinin bilgisi bir şekilde sızmış durumda. Bu bilgilerin başkasının eline geçmesi için akıllı cihazınızın çalınması, bilgilerin buluttan çalınması, akıllı cihaza yüklenen çeşitli zararlı yazılımlar ya da başka yöntemler bulunuyor.  Akıllı telefonlar ve tabletler kolayca çalınabilmeleri ve satılabilmelerinden dolayı hırsızların en önemli hedefleri arasında yer alıyor. Bir anlık boş bulunmanız, bir anlık dalgınlığınız dahi mobil cihazınızın çalınması ya da kaybolması için yeterli olabiliyor.

    android_guvenlik

    Cihazınızı kaybetmek o kadar kolay ki, takside unutabiliyorsunuz, restoranda tuvalete gittiğinizde kenara bırakıp orada unutuyorsunuz, hesap öderken cebinizden çıkarıp önünüzdeki bir yere bırakıp unutuyorsunuz… Cihazınızı otobüste ya da yolda giderken bir yankesicinin cebinizden veya çantanızdan çekip alması için büyük bir suç örgütünün elebaşı ve çok akıllı olmasına gerek yok. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Bu yüzden çalınma ya da kaybolma gibi durumlara her zaman hazırlıklı olmanız gerekiyor.  Etrafıma baktığımda birçok kişinin telefonunu, tabletini şifre kullanmadan direkt açtığını görüyorum. En iyisi cihazınızı ve bilgilerinizi çalınma ya da kaybetme durumunda savunmasız bırakmamak. Bu arada benim bilgilerim değerli değil çalınsa ne olacak ki demeyin. Fotoğraflarınızdan, e-postalarınızdan, randevularınızdan ve diğer verilerden sizin ne zaman nerede olduğunuz evde olmadığınız, tatilde olduğunuz gibi bilgilere ulaşmak mümkün. Yani kötü niyetli kişilerin eline çok ama çok önemli bilgiler veriyorsunuz anlamına geliyor.

    Çalınma ve kayıp gibi durumlar için telefonunuza ya da tabletinize şifre koymak, bulut şifrenizi çok haneli karmaşık yapmak bir çözüm ama ne yazık ki yüzde 100 güvenli değil, zaten yüzde 100 güvenli diye bir şey söz konusu değil. Ama riskleri en aza indirecek içinizi rahatlatacak yöntemler var. Bugün Android cihazınızı ve buluttaki dosyalarınızı nasıl şifreleyebileceğinizi anlatacağım.

    Android cihazdaki bilgileri şifreleme

    Android güvenlik

    Android işletim sisteminin en güzel özelliklerinden birisi yerleşik şifreleme özelliği ile birlikte gelmesi. Birkaç adımda telefonunuzu ve tabletinizi şifreleyebiliyorsunuz. Buna SD kartınız da dahil. Şifreleme yaptığınız ekranda şifrelemek istediğiniz uygulamaları ve klasörleri seçebiliyorsunuz (Android sürümüne göre değişebiliyor). Cihazınızdaki dosyaların sayısı, boyutu, hangi uygulamaları seçtiğinize göre bu işlem 25 dakika ile birkaç saat sürebiliyor. Elbette telefonunuzun donanımsal gücü ne kadar çoksa işlem de o kadar hızlı gerçekleştiriliyor. Bu arada bu işlemi gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız şunu göz önünde bulundurun, şifreleme gerçekleştirildikten sonra cihazınızın şifrelemesini kaldırmak mümkün değil. Bunun için cihazınızı fabrika ayarlarına döndürmeniz gerekiyor. Bir diğer konu ise telefonunuzu kapatıp açtığınızda cihazınızın açılması oldukça uzun sürebiliyor. Bu işlemi kesinlikle pil seviyesi yüksek ya da cihazınız prize takılıyken yapın, cihazınız kapanır ya da başka bir kesinti olursa tüm verilerinizi kaybedersiniz. Android’in yerleşik şifreleme özelliğini kullanıyorsanız bunu muhakkak göz önünde tutun.

    Telefonunuzu şifrelemek oldukça kolay. Cihazın ayarlarından güvenlik kısmına giriyoruz. Burada bir ekran kilidini aktif ederek bir şifre giriyoruz. daha sonra şifreleme uygulamayı seçerek şifrelemeyi aktifleştiriyoruz. Sonrasında şifrelemek istediğimiz uygulamaları ve klasörleri seçerek şifrelemeyi başlatıyoruz. Benim cihazımda bu işlem yaklaşık 45 dakika sürdü.  Bu işlemden sonra cihazınızdaki bilgiler kötü niyetli kişilere karşı korumaya alınmış oluyor .

    Buluttaki dosyaları şifreleme

    crypt4allBenim gibi birçoğumuz artık bulutu aktif olarak kullanıyoruz. Şu an 1 terabaytlık bir alanım var ve bu alanda fotoğraflar gibi kişisel dosyalarımın yanında işle ilgili birçok önemli dosyayı da tutuyorum. Bu dosyalarımın güvenliği için Crypt4All yazılımını kullanıyorum. Android, Windows, tarayıcı vebulut desteği bulunan bu yazılım sayesinde buluttaki dosyalarım birinin eline geçse bile şifreli olduğundan kullanamıyor. Kullanımı oldukça kolay olan bu yazılımı telefonunuz ve tabletiniz için buradan indirebilirsiniz.

    Şifreleme için oldukça kullanışlı başka yazılımlar da var. Google Play’de encryption diye aradığınızda birçok uygulama karşınıza çıkıyor. Bunları deneyerek kendiniz için en iyi çözümü bulabilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN