Bluetooth, kısa mesafelerde iletişimin kablosuz olarak gerçekleştirildiği, 1994 yılında kullanılmaya başlanan bir teknolojidir. Bu teknolojide radyo frekansı kullanılarak 2.4 GHz ile yaklaşık 10 metrelik mesafe içinde iletişim sağlanır.
Günümüzde satılan arabaların neredeyse hepsinde Bluetooth destekli araç kiti bulunmakta. Araçtaki Bluetooth teknolojisinin zamanının çoğunu trafikte geçirenler için oldukça yararlı olduğunu söylemeliyim. Bluetooth desteği olan araç kiti; akıllı telefonlarla araç arasında bağ kurarak, güvenli sürüş ve konfor sağlar.
Bluetooth kiti ile arabada neler yapılabilir?
Arabada kullanılan Bluetooth kiti ile cep telefonu üzerinden eller serbest konuşulabilir. Aynı şekilde eğer araçın modeli destek sağlıyorsa sesli olarak eller serbest navigasyon kullanılabilir. Yine bu sistem ile radyo dinlemek ya da akıllı telefondaki müziklerin dinlenilmesi mümkündür. Bluetooth araç kiti ile sadece bu saydıklarımın yapıldığını söylemek doğru olmadığı gibi, gün geçtikçe araç üretimi yapan firmaların farklı servisleri bu sistem üzerinden verdiklerini de söylemek gerekiyor.
Bluetooth eşleştirmesi için Ön Kontroller
Araç içi bluetooth teknolojisi üzerinden akıllı telefon ile aracın ses veya kontrol paneli ile bağlantıya geçmek için, öncelikle telefonun bu teknolojisi destekliyor olması gerekiyor. Günümüzde kullanılmakta olan neredeyse bütün akıllı telefon markası bu teknolojiyi destekler. Ayrıca, arabada da bluetooth altyapısının olması gerekiyor. Bazı araçlarda bu teknolojinin bulunmasına rağmen, dikkati çekecek bir bir noktada ya da kontrol panelinde olmaması nedeniyle farkında bile olunmuyor.
Araçlarda özellikle direksiyon üzerinde eller serbest cep telefonu konuşması sembolü ile birlikte, cep telefonundan müzik dinlerken geçişlerin yapılması ve ses seviye kontrolü sağlayan tuşlar bulunur.
Bluetooth desteği olan araç ile eşleştirme yapılabilmesi için akıllı telefon üzerindeki bluetooth servisinin aktif hale getirilmiş olması gerekir.
Akıllı telefon ile Araç Bluetooth Servisini Eşleştirme
Araçta bulunan bluetooth servisinin akıllı teleofon ya da farklı bir cihaz ile iletişime geçme işlemine eşleştirme adı verilir. Bir cep telefonunun araçta bulunan bluetooth servisi ile iletişime geçmesi için her iki tarafdaki bluetooth servisinin çalışır vaziyette olması gerekir. Bazı araçlarda Bluetooth servisinin nasıl açılacağı konusunda soru işaretleri olsa da, çoğu zaman aracın kontrol panelinden ya da direk akıllı telefon üzerinden bluetooth cihaz araması yapıldığında sorunun cevabına ulaşılmış olur.
Kontrol paneli çok özellik içermeyen araçlarda bluetooth servisi devamlı açık olduğundan arama yapıldığında bulunabilir. Diğer taraftan, kontrol paneli üzerinde ayarlar kısmında bluetooth servisinin durumu hakkında bilgi alınabilir. Kontrol paneli üzerinden bluetooth servisi kullanıma açıldığında, cep telefonundaki bluetooth servisi kullanılarak araçta bulunan servis ile iletişime geçilebilir.
Bazı araç modellerinde eşleştirme işlemini başlatmak için direksiyon üzerinde ya da farklı bir noktada bir düğme bulunur. Daha gelişmiş sistemlerde araçta bulunan kontrol paneli üzerindeki bilgi ve eğlence sisteminde biraz araştırma yapmanız gerekebilir.
Eşleştirme işleminde akıllı telefon tarafından bluetooth servisi kullanılarak bulunan araç ekranında bir eşleştirme kodu belirir. Aracın bluetooth servisinin verdiği bu eşleştirme kodunun akıllı telefona girilmesi istenebilir.
Bazı durumlarda araç ile akıllı telefon arasında eşleştirme işlemi için araç el kitabına bir göz atmak yararlı olacaktır.
Birçok aracın bluetooth cihazı genelde standart şifre kullanır.
Bazı araçlarda, bilgi ve eğlence sistemini kontrol edebilen tek bir düğme vardır. Bu düğme ile akıllı telefon üzerinden çağrı yapmak, navigasyon kontrolü, radyo kanal ve ses kontrolü gibi işlemler yapılabilir.
Twitter takip için @salihertugrul