Son yıllarda anahtarsız otomobillerin sayısı oldukça arttı. Benim kullandığım model de anahtarsız kullanılıyor. Kapı koluna elimi attığımda kapı açılıyor, herhangi bir yere bir anahtar takmaya gerek kalmadan otomobilimi çalıştırabiliyorum. Ama bunun için yanımda kablosuz iletişimi sağlayan küçük bir kart taşımam gerekiyor. Gerektiğinde bu kartın üzerinde bulunan düğmelerle bagajı ya da farları açabiliyorum. Bu teknoloji ilk çıktığında süpermiş ama güvenlik sorunları olur mu demiştim ama kullandığım süre boyunca herhangi bir sorunla karşılaşmadım.
Ancak son 5 yıl içerisinde akıllı telefonlar her yere girmeye başladı. Telefon özelliklerinden ziyade artık diğer özellikleriyle daha çok öne çıkıyorlar. Bazen kendi kendime akıllı telefon doğru bir tabir mi diye sormaya dahi başlamış durumdayım. Artık anahtarların yerini dahi almaya başladılar. Akıllı telefonla açılan ev ve işyeri kapılarından sonra artık otomobillerin de kapıları akıllı telefonlarla açılıyor. Elbette akıllı telefon sadece otomobilin kapısının kilidini açıp kapatmakla kalmıyor, otomobilin birçok özelliğini de hem içindeyken hem de uzaktayken yönetebilmenizi sağlıyor.
Tesla’nın uzun süredir merakla beklenen ve geçtiğimiz ay nihayet satışına başladığı Tesla Model 3 akıllı telefonunuz ile yönetebileceğiniz otomobillerden birisi. Bluetooth LE teknolojisini kullanan otomobilde akıllı telefonunuz anahtar yerine geçiyor. Bluetooth LE teknolojisi çok düşük enerji tüketimine sahip olduğundan dolayı benzer uygulamaların birçoğunda bu teknoloji tercih ediliyor. Anahtarsız çalışan diğer araçlardaki telsiz teknolojisinin yerini Bluetooth alıyor. Eğer akıllı telefonunuzu unutursanız, kaybederseniz, çaldırırsanız, pili tamamen bittiyse ya da otoparka gittiğinizde vale kullanmanız gerekirse yedek olarak NFC destekleyen kartı kullanabiliyorsunuz. Akıllı telefonunuz ile ilgili bir sorun olduğunda başınızın ağrımaması için bu kartı çantanızda taşımanızda, işyerinizde bulundurmanızda fayda var. Diğer taraftan bendeki kartta, kartın pilinin bitmesi, otomobilin aküsünün tamamen boşalması gibi durumlar için üst kısmından çıkan fiziksel bir anahtar var. Henüz Tesla’nın kartını görmedik ve bir açıklamada görmedik ancak böyle bir durumu göz önünde tutmayacaklarını düşünmek biraz abes kaçabilir.
Tesla’nın mobil uygulaması Android ve iOS işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda çalışabiliyor. Özellikleri ise kısaca şöyle:
- Otomobilin kapı kilitlerini açıp kapatabilme
- Otomobili çalıştırabilme
- Şarj durumunu görme
- Mevcut şarj durumu ile kaç kilometre yapılabileceğini görme
- Şarj tamamlandığında uyarı alabilme
- Otomobilin klimasını uzaktan kontrol edebilme
- GPS özelliği sayesinde otomobili park ettiğiniz yeri bulabilme
- Vale modu özelliği ile otomobili valeye teslim ettiğinizde ekrandaki kişisel bilgilerin gizlenmesi, maksimum hız ve performans sınırlaması yapabilme, torpido gözü ve bagajı kilitleyebilme
Açıkçası bu özellikler göze oldukça hoş gözüküyor. Otomobilinizi yıkamaya verdiğinizde torpido gözünüzü ya da bagajınızı karıştıramıyorlar. Ya da kim otomobilini park ettiği yeri unutmamıştır ki, bu özellik sayesinde park yerini unutmak da yok. Hani bu özellikleri şu an kullanılan otomobillere getiren bir uygulama geliştirseler (donanım da gerekli tabii ki) herhalde hayır diyen çıkmaz.
Bu tarz bir yaklaşımı ilk uygulayan elbette sadece Tesla değil. Daha önce Volvo ve diğer otomobil üreticileri de benzer uygulamalar geliştirdiler. Ancak bu uygulama özelliğini standart olarak araçlarında kullanan ilk üretici Tesla, bunu belirtmekte fayda var. Ayrıca otomobil kiralama şirketlerinin bazıları da benzer uygulamalara sahip. Örneğin otomobil kiralama şirketi ZipCar’ın böyle bir uygulaması var. ZipCar’dan otomobil kiraladığınızda telefonunuza indirdiğiniz uygulama ile kapılarını açıp kapatabiliyorsunuz. Hatta kornasını bile çalabiliyorsunuz (Web sitelerinde aynen bu şekilde yazıyor).
Sonuç olarak akıllı telefonlar hayatımızın her alanına girmeye başladı. Akıllı telefonlarla fotoğraf ve video çekiyoruz, bankamatiklerden para çekebiliyoruz, bazı şirketlerde giriş çıkış için akıllı telefonlar kullanılıyor, evimizin kapısını akıllı telefonlarla açıyoruz, evimizi gözetleyebiliyoruz. Şimdi de otomobilimizin her şeyini görmekle kalmıyor kapı kilitlerini açıp kapatabiliyor, çalıştırabiliyor ve özelliklerini görüp kontrol edebiliyoruz. Kalp atış hızını da ölçebildiğimizi söylemeyi unuttuk sanırım, yakında kan şekerini ölçüp diğer kontrolleri de yapabileceğiz, bundan eminim.