Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelAkıllı Telefonun Kullanım Trendleri

    Akıllı Telefonun Kullanım Trendleri

    Günümüzde neredeyse vücudumuzun bir parçası haline gelmiş olan akıllı telefonların, kullanım alanları giderek genişliyor. Sanal Gerçeklik, eğlence ve bilişim sektöründeki etkileri artıyor. Akıllı telefonların daha interaktif olmaları yönünde  yenilikler yapılıyor. Daha eğlenceli ve düşündüğümüzden daha akıllı olma yolundalar. Diğer taraftan; akıllı telefonlar, artık sanal gerçeklik için bir araç olarak da kullanılmaya başlandı. Düşük maliyetli telefonlar bile daha yüksek çözünürlük, daha iyi grafik performansı ve daha hızlı kablosuz iletişim ortamı sunmaya başladılar.

    Bu yazımda; akıllı telefonların sahip oldukları yeteneklerine ek olarak, yakın gelecekte ne gibi yeni özellikleri üzerlerinde barındıracaklarından ve trendlerden bahsedeceğim.

    Sanal ve Artırılmış Gerçeklik

    Sanal ve Artırılmış Gerçeklik kavramları, günümüzün popüler teknolojileri haline gelmiş durumdalar. Bu pazarın gelecek vadetmesinden dolayı; büyük teknoloji firmaları piyasaya yeni cihaz sürmek için adeta birbirleri ile yarışıyorlar. Ortaya çıkan ürünlere olan ilginin, oldukça fazla olduğunu söylemeliyim. Sanal ve Artırılmış Gerçeklik ortamı sunan cihazlar; genelde gözlük şeklinde piyasa sürülmekte ve giyilebilir teknolojik sınıfında değerlendirilmekteler.

    Akıllı telefonların günümüzdeki popüler kullanım alanlarından birisi de sanal dünyada gezme olanağı sunuyor olması. Bu konuda telefon üreticisi firmalarının çözümlerinin başında sanal gerçeklik gözlükleri geliyor. Samsung’un Gear gözlüğünde olduğu gibi Google’ın karton sanal gerçeklik gözlüğü ile de bu deneyimi yaşanabiliyor. Google’ın Project Tango’lu ilk akıllı telefonu Lenovo ile geliyor. Google’ın 2014 yılında başlattığı ve insan gözü gibi çalışan mobil cihaz projesi Project Tango, Lenovo işbirliğiyle akıllı telefona dönüşmüş durumda. CES 2016’da duyurusu yapılan Tango Project’in ilk akıllı telefonu ile kullanıcılar mobil cihazları aracılığıyla çevreleriyle üç boyutlu iletişim kurabilecek. 3D haritalar sayesinde daha önce bulunduğunuz ortam algılanarak, deyim yerindeyse kullanıcıların gözü olacak olan Lenovo’un Project Tango’lu akıllı telefonunun bu yılın ortasına doğru satışa sunulması bekleniyor.

    Akıllı telefonlardaki sensörler; tıpkı Microsoft Kinect’de olduğu gibi mesafeleri hesaplayarak; hareket ve mimikleri algılayabilecek durumdalar. Google’ın tango telefonu; artırılmış gerçeklik özelliği ile mühendislik ve tıp alanındaki uygulamalarda kullanılabilecek.

    Yine artırılmış gerçeklik ile; akıllı telefonlar aracılığıyla sanal toplantılara katılım sağlanabilecek.

    Daha Hızlı Kablosuz Bağlantı

    iStock_000049719380_Small

    Akıllı telefonlardaki LTE ve diğer kablosuz bağlantı teknolojilerindeki gelişmeler ile harita ve film indirilmesinde yüksek hızlara ulaşılacak. Mobil Dünya Kongresinde tanıtılan Snapdragon 820 yonga ile güçlendirilmiş akıllı telefonlar;  600Mbps indirme ve 150 Mbps yükleme hızlarına ulaşmış durumdalar. Daha hızlı veri transferi elde edilmesi amacıyla; LTE-U teknolojisini destekleyen telefonlar kullanılmaya başlanacak.

    Snapdragon 820 yonga kullanan akıllı telefonlar; aynı zamanda WiGig teknolojisini de kullanacak. WiGig teknolojisi sayesinde; monitörler çevre birimler ile kablosuz olarak daha hızlı bağlantıya geçebilecekler. Qualcomm’un verdiği bilgiye göre; WiGig teknolojisi, 802.11ac teknolojisine göre cevre birimlerle 3 kat daha hızlı iletişime geçiyor olacak.  WiGig teknolojisi; bütün 820 yonga kullanan telefonlarda kullanılmayacak. Bu özellik tercih edildiğinde, telefon özelliklerinin ona göre seçilmesi gerekiyor.

    Kavramsal işlemler

    Qualcomm, akıllı telefonların öğrenebilmesi konusunda da çalışma yapıyor. Görüntü tanıma ve konum belirleme gibi yeni özellikler geliştirmek istiyor. Qualcomm; Snapdragon 820 yongası ile akıllı telefonlara analiz, ses, yer, görüntü ve diğer verileri sınıflandırabilecek işlevler eklemeyi hedefliyor. Dahası; kavramsal işlemler çerçevesinde yine aynı firma; telefon teknolojisinde kullanılan devrelerde; nöral çip kullanılması amacıyla çalışmalar yapıyor.

    Qualcomm’un akıllı telefonların, çekilen fotoğraflar aracılığıyla insanları hızlı bir şekilde tanıyabileceği ve tıpkı Facebookta olduğu gibi  isimleri ile etiketleyebileceği yönünde çalışmalar yaptığı da yine alınan haberler arasında.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN