İndüksiyon ocakları ya da şarjlı diş fırçalarındakine benzer bir teknoloji kullanan kablosuz şarj, aslında 2009 yılından bu yana hayatımızda. O dönemler avuçiçi cihaz olarak bilinen Palm Pre ile hayatımıza giren teknoloji, akıllı telefonların yükselişi ve Palm’ın düşüşü ile girdiği hızda, hayatımızdan çıktı.
Fakat Nokia’nın 2012’de Lumia 920 ile kablosuz şarj özelliğini tekrar canlandırması, diğer üreticileri de harekete geçirdi. Samsung’un 2015’te Galaxy S6’ya bu özelliği eklemesi ise oldukça ses getirmişti. Bugün Nokia 8 Sirocco, Samsung Galaxy S8 ve Samsung Galaxy Note 8 gibi cihazlarda bunu görüyoruz. Ancak bu teknolojinin adeta yeni bir bahar yaşamasının asıl sebebi Apple’ın geçen yıl sonu tanıttığı iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X modellerine eklemesi oldu.
Bundan sonra kablosuz şarj cihazlarının ve beşiklerinin sayısında, Apple’ın girdiği diğer alanlardaki aksesuarlarda olduğu gibi bir patlama yaşandı. Öyle ki, IKEA kablosuz şarj destekli koltuklar, masa lambaları gibi mobilyalar tanıtırken, Starbucks bazı masa ve sandalyelere bu desteği ekledi, Mercedes Benz ise nazı modellerde ana konsola kablosuz şarj sistemi yerleştirdiğini duyurdu.
Tüm bu cihazların desteklediği Qi adlı sistemin nasıl çalıştığına dönersek, hem şarj aparatının yüzeyinin altında hem de telefonun arka kısmının iç kısmında ince, elektrik bobinleri yer alıyor. Bunlar son derece ufak olduğundan bir kalınlıkları da yok, ancak birbirlerine yeterince yaklaştırıldıklarında elektrik akımının bir noktadan diğerine aktarılmasını sağlıyorlar. Qi desteğinin tüm cihazlarda olması bir anlamda harika, zira şarj kabloları bile aynı olmayan birçok cihaz, iş kablosuz şarja geldiğinde tek bir noktadan şarj edilebiliyor.
Ancak kabloyla şarj etmeye kıyasla, Qi şarj aparatlarının bir dezavantajı bulunuyor. Çoğu 5 Watt ile düşük hızda şarj edebiliyor. Bu konuda ilk indüktif şarj cihazını üreten Samsung, 9 Watt’lık cihaz ile bu hızı artırdı. iOS 11.2’ye geçiş sornasında iPhone’lar da indüksiyon ile hızlı şarj desteğine kavuştular. Ancak iPhone’lar için 7,5 Watt’lık bir değer yeterli oluyor.
Qi kablosuz şarj cihazı alırken dikkat etmeniz gerekenler elbette bu Watt değeri kadar, biçimi, kablo uzunluğu olmalı. Ayrıca kutuyu açtığınızda şaşırmayın, çoğunun kutusundan adaptör çıkmıyor.
Telefonunuzda kablosuz şarj desteği yoksa, satın alabileceğiniz bazı aparatlarla bunu cihaza ekleyebilirsiniz. Kablosuz şarj destekli kılıflar kadar şarj yuvasına takılan ve arkaya katlanan ince bir kablosuz şarj alıcısı da kullanabilirsiniz. Ancak elbette en sağlıklısı, kablosuz şarj destekli bir telefonu, orijinal üreticiye ait bir kablosuz şarj aparatıyla kullanmak olacaktır.