Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürAkıllı Telefon Bataryaları ile İlgili Efsaneler

    Akıllı Telefon Bataryaları ile İlgili Efsaneler

          Akıllı telefonlarda en önemli bileşenlerden birisinin belki de en önemlisinin, batarya kullanım süresinin olduğunu söylemek yanlış olmasa gerek. Bir telefon ne kadar özelliğe sahip olursa olsun, şarj kullanım süresi yeterince uzun gitmiyorsa diğer özellikleri pek de önem arz etmeyebilir. Gerek Android işletim sistemini kullanan ve gerekse de iOS tabanlı akıllı telefonlar için aynı durumun söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.

          Bu haftaki yazımda, akıllı telefon bataryaları hakkındaki efsanelerden bahsederek, doğru olup olmadıkları konusunda incelemelerde bulunacağım.

    Gece Boyunca Telefonun Şarjda Kalması Batarya Ömrünü Kısaltır: YANLIŞ

          Çoğu kişi yatmadan önce sabah dolu bir şarj ile evden ayrılmak için telefonunu şarjda tutar. Bu konuda yaygın olarak bilenen yanlış: telefonun gece boyuca devamlı şarjda kalmasının batarya ömrünü kısalttığı, bataryanın daha kısa sürede bozulacağı fikridir. Günümüz akıllı telefonlarında kullanılan batarya yazılımları sayesinde, telefon tam şarj olduktan sonra zaten elektriği kendisi kesmektedir. Dolayısı ile telefonun devamlı şarjda kalmasında herhangi bir sakınca olmaz.

    Batarya Sorunlarını Çözmek İçin Telefonu Dondurmak: YANLIŞ

          Bu konuyu özellikle açıklamak istedim. Benim de çevremde duyduğum bir yanlış bilgi de şu: Eğer telefonun bataryasında sorun varsa, bir süre buzlukta bekletmek soruna çözüm olabilir. Akıllı telefonlardan kullanılan Lityum-iyon piller iki şeyden olumsuz etkilenir: Çok soğuk ve çok sıcak ortamlardan. Çok soğuk ortamlar, bataryanın Anodunda kalıcı metalik bir tabaka oluşmasına sebep olabilir. Bu durum bataryanın ömrünü olumsuz yönde etkileyecektir. Aynı şekilde, çok sıcak ortamlar da  şarj kullanım süresini olumsuz yönde etkiler.

    Telefonu Şarj Etmek İçin, Şarj Seviyesi Yüzde Sıfır Olmalı: YANLIŞ

          Günümüzde kullanılan akıllı telefonlarda Lityum-iyon bataryalar kullanılıyor. Bu bataryalarda şarj kullanım seviyesini yüzde sıfıra kadar beklemek ve daha sonra doldurmak, bataryanın ömrünü olumsuz yönde etkilemektedir. Akıllı telefonlarda şarj seviyesinin yüzdelik olarak gösterecek şekilde ayarlanması uygun olacaktır. Telefonu ” düşük güç modu ” seviyesine gelmeden şarj etmeye başlamak doğru bir davranış olacaktır. Bu oran, iOS tabanlı telefonlarda yüzde yirmidir.

          İdeal şartlarda akıllı telefonu yüzde 30 ile 40 doluluk oranında şarja takmak uygundur. Tabi her zaman ideal şartlar yakalanamayabilir. Kullanılan şarj aleti kapasitesinin daha yüksek olması, akıllı telefonu daha kısa sürede şarj etmesi anlamına gelir. Günümüz akıllı telefonlarının çoğunda hızlı şarj özelliği bulunmaktadır. Yüksek güç ve akım sağlayan şarj aleti kullanmadan önce, cihazın hızlı şarjı destekleyip desteklemediğinin araştırılmasında yarar vardır.

    Telefondaki Bazı Servislerin Kapatılması Şarj Kullanım Süresini Oldukça Artırır: YANLIŞ

          Akıllı telefonda kullanılan Bluetooth, Konum ve Wi-Fi gibi servislerin kapatılması, şarj kullanım süresini oldukça etkiler demek, günümüz şartlarında çok da doğru değildir. Şüphesiz bu servislerin kullanılmadıkları zaman kapatılması, batarya şarj kullanım süresini olumlu yönde etkiler fakat bu süre tüm batarya kullanım süresi yanında oldukça küçüktür. Günümüzde kullanılan akıllı telefonlardaki yeni teknolojiler, yukarıda saydığım servilerin batarya kullanım oranlarını oldukça azaltmıştır. Tabi ki şu da bir gerçek, devamlı konum servisi kullanılarak harita asistanı üzerinde bir yerlere giderken haliyle batarya kullanımı da artacaktır. Bu servislerin açık olması ve eğer ilgili servisler kullanılmıyorsa şarj kullanım süresini çok fazla etkilemeyecektir.

          Akıllı telefon modellerine bir göz atmak için bu linki kullanabilirsiniz.

          Twitter takip için @salihertuğrul

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN