Koşu, bisiklet, futbol gibi birçok sporda, akıllı araçlar kullanarak performans artırmak mümkün. Üstelik artık, profesyonel olmanıza da gerek kalmadı. Bu cihaz ve teknolojilerin dahil olması ile ‘akıllı spor’ dönemi hayatımıza giriyor.
Teknoloji dünyasında, son yılların en önemli başarı hikayelerinden birisini akıllı bileklikler yazdı. Onlarca model ile piyasada bulabileceğiniz bu cihazlar, egzersiz sırasında performansınızı takip ederek analiz edebiliyor.Bununla birlikte, bu cihazların çoğu, spor salonunda veya dışarıda koşarken kullanmanız için genel amaçlı cihazlar olarak tasarlanmıştır.
Günlük olarak ne kadar koştuğunuzu ya da yürüdüğünüzü kontrol edebildiğiniz için iyidirler, ancak elbette daha profesyonel özellikler ve ekipman gerektirebilecek çalışmalar yapan da birçok kişi bulunuyor.
Apple, akıllı saati olan Apple Watch’in yeni Series 2 modeliyle, benzerlerine ve önceki modeline göre daha ciddi takip işlevleri kazandı.
İlk model, bir iPhone’la eşleşmeye ihtiyaç duyduğundan, sınırlı bir cihaz olarak kaldı. Bir daima kolunuza bantlamış ya da cebinizde taşıyor olma zorunluluğu da olduğundan, birçok spor da ilk cihaz için çemberin dışına kaldı.
Series 2 ise dahili GPS özelliği ile bir iPhone olmadan kullanılabiliyor Koşu, bisiklet, yürüyüş ve diğer birçok spor için hızınızı ve kât ettiğiniz mesafeyi görebilirsiniz. Elbette Apple bu alanda yalnız değil.
Örneğin, farklı spor türleri için tasarlanmış TomTom Spark 3 serisi gibi ürünlerle, ciddi bir rekabet görülüyor.
Garmin, bir James Bond filminden fırlamış bir cihaz gibi görünen, yüksek teknoloji ürünü Fenix saatleri ile bu alandaki bir başka büyük isim.
Apple’ın Series 2’ye geçerken yaptığı bir yenilik de, saate suya dayanıklılık özelliği eklemesi oldu. Bu sayede, egzersiz ya da keyif için yüzenlerin yanı sıra, yarışmaya hazırlanan yüzücüler de dahil olmak üzere, tamamen yeni bir kitleye açılıyor.
Hem gündelik kullanım hem de havuzda egzersiz takibi için Misfit Shine Swimmer’s Edition gibi birçok model piyasada mevcut. Ancak profesyonel bir seçenek arıyorsanız, hız ve mesafeyi takip eden Garmin Swim’i tercih edebilirsiniz. Bu cihaz, havuzdaki performansınızı artırmanıza yardımcı olmak için, kulaç verimliliğini analiz edebilirsiniz.
Elbette, tüm sporlar hızla ilgili değil. Tenis ya da golf oynarken hep farklı yerlerde olsanız da, vuruşlar ya da teknik, bu sporlarda önem kazanır.
Golf oynayanlar için tasarlanmış az sayıda akıllı cihaz var. Bunlar arasında elde tutulan algılayıcılar ve atışlardaki sayı ve mesafeyi sizin hareketlerinizden çıkartarak analiz eden saatler yer alıyor.
Atış kalitesini artırmak istiyorsanız, yakın zamanda Apple Watch Series 2 için güncellenen popüler Zepp Golf algılayıcısını deneyebilirsiniz. Eldiveninize takılan algılayıcı, vuruş hızını ve 3D hareketini izleyerek, kendinizi nasıl geliştirebileceğinize ilişkin ipuçları sunar.
Zepp, tenis ve beyzbol için de benzer algılayıcılar üretti. İlki, hızınızı, vuruş öncesi gerilmeyi kesmeleri (ya da kesme yapmayışınızı) analiz etmek için raketin sapına takılıyor. Ayrıca, iPhone ekranınızda servislerinizi animasyon olarak izlemenizi ve hatalarınızı görmenizi sağlıyor.
Babolat adlı şirketin de dahilî algılayıcısı olan bir tenis raketi mevcut. Ancak bu raket seçiminizi kısıtladığından, herkese hitap etmiyor.
Futbol da akıllı spor çağının nimetlerinden faydalanıyor. Sahadaki hareketlerinizi ve hızınızı takip edebilen çeşitli giyilebilir algılayıcılar mevcut. Ancak gerçekten ciddi bir performans takibi yapmak istiyorsanız, Adidas MiCoach Smart Ball adlı topu almalısınız.
İçerisinde bir algılayıcı bulunduran bu top, hız, dönüş ve havadaki eğimi ölçebiliyor. Bu veriler daha sonra iPhone’a aktarılarak, tavsiyelere dönüşüyor.