Günümüzde nesnelerin interneti kapsamında en fazla kullanılan cihazların başında akıllı saatler geliyor.Akıllı telefonlar ile birlikte, akıllı saatlerin kullanımının artarak devam edeceğini söylemeliyim. Akıllı telefonlarda kullanılan işletim sistemlerinde IDC (Uluslararası Data Şirketi)’nin son yayınladığı rapora göre: 2020’ye kadar popülaritesini artıracak işletim sistemleri olarak; WatchOS, Android Wear, RTOS, Tizen, Android, Linux ve Pebble OS gösteriliyor.
Grafik kaynak:IDC Worldwide
Apple’ın akıllı saat işletim sistemi olan WatchOS, pazarı domine ediyor. Apple’ın bu sektördeki üstünlüğü ile birlikte, ikinci olarak söyleyebileceğimiz Android Wear’ın, WatchOS ile arasındaki farkında azaldığını görüyoruz.
Cupertino kaynaklı Apple Watch 2’nin sırf bu yıl içinde 14 milyon akıllı saat satışı gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu rakam akıllı saat piyasasının neredeyse yüzde 50’sine karşılık geliyor.
Aynı şekilde ikinci sırada yer alan Android Wear işletim sistemi kullanan akıllı saatlerden, bu yıl sonuna kadar 6.1 milyon adet satılması bekleniyor. Android Wear bu değer ile pazarın yüzde 21.4’üne hakim gözüküyor.
Akıllı saatlerde kullanılan işletim sistemleri
Apple Watch OS
Apple’ın akıllı saat işletim sistemi WatchOS, son olarak 2.2 versiyonunu yayınladı. WatchOS, akıllı saat işletim sistemi ekosisteminde, önümüzdeki 4 yıl boyunca liderliği elinde bulunduracak gibi gözüküyor.
WatchOS, 2.2 güncellemesinde kullanıcılara en yakındaki restoran, kafe, alışveriş, spor merkezi, sinema, benzin istasyonu ve banka gibi birçok mekan kategorisi sunuyor. Bu özellikler ile kullanıcılar aradıkları mekanlara daha hızlı ulaşabiliyor. WatchOS 2.2’de dikkatimizi çeken diğer bir özellik ise; ev ve işyeri gibi çok sık gidilen yerler için kısayollar oluşturması. Saat ekranı üzerinden aktif olan bu özellik ile Apple Watch kullanıcıları direkt olarak ev veya iş adreslerine yönlendirilebiliyor.
Android Wear OS
Google’ın akıllı saatleri için geliştirdiği işletim sistemi olan Android Wear, pazar payını artırmaya devam ediyor. 2016 sonu itibarıyla, dünya genelinde 6.1 milyon akıllı saatin Android Wear kullanması bekleniyor. Android Wear işletim sistemi, Google akıllı saat ekosistemi için oldukça fazla entegrasyon içeriyor. Google’ın akıllı saat üreticilerini Android Wear kullanmaya özendirmesi, bu işletim sisteminin daha fazla cihazda kullanılmasını sağladı.
Android Wear işletim sistemi kullanan akıllı saatlerin; farklı bütçelere hitap etmesi ve özellikle moda sektöründe geniş bir ürün yelpazesine sahip olması, işletim sistemini Apple WatchOS karşısında avantajlı konuma getiriyor.
RTOS
RTOS “Gerçek -Zamanlı İşletim Sistemi” olarak ifade ediliyor. Üçüncü partı uygulamaları çalıştırabilmesi ile öne çıkıyor. Özellikle ucuz bir alternatif arayanlar için tercih edilen işletim sistemi, bu özelliği ile akıllı saat isletim sistemi sıralamasında üçücü sıraya yerleşmiş durumda.
Çinli orijinal dizayn imalatçıları (ODM-bir ürünü başka bir marka adı altında satılması amacıyla, kendisi dizayn ve imal eden imalatçılar) tarafından tercih edilen RTOS, kullanıldığı akıllı saatin fiyatınıda aşağıya çektiğinden tercih ediliyor.
Tizen OS
Tizen, İntel ve Samsung‘un içinde olduğu bir grup tarafından yönetiliyor. Marka hakları ise Linux vakfının. Tizen, kullanımı açısından gelişmiş özellikleri bünyesinde barındırıyor. Bir çok elektronik cihazın üzerinde, HTML5 tabanlı çalışan uygulamalarıyla, akıllı telefonlardan tabletlere, bilgisayardan televizyonlara kadar, gündelik hayatımızda kullanılan bir çok cihazda çalışabiliyor.
Linux OS
Linux OS akıllı telefon işletim sistemi, Japonya dışında özellikle Asya/Pasifik bölgesinde tercih ediliyor. RTOS akıllı telefon işletim sisteminde olduğu gibi, açık kaynak kodlu bir yapıya sahip olan Linux OS, düşük maliyetli olması sebebiyle tercih ediliyor.
Pebble OS
Sınırlı bir fan grubuna sahip olan Pebble OS, benzersiz donanımı ile özellikle önümüzdeki birkaç yılda daha da öne çıkacak gibi duruyor. İlerleyen yıllarda, WatchOS ve Android Wear gibi güçlü rakipleri karşısında, zorlu rekabet ortamında oldukça zorlanacağını söyleyebiliriz.