Akıllı gözlük teknolojilerinde son zamanlarda önemli gelişmeler yaşanıyor. Sağlık uygulamalarında artan talepler, sanal ve artırılmış gerçeklikle entegre uygulamaları, küresel akıllı gözlük pazarının büyümesini hızlandıran başlıca faktörler. Ek olarak, eğlence ve oyun sektöründe başa takılan ekranlara artan talep de, akıllı gözlük teknolojisine olan ilgiyi artıracak gibi gözüküyor.
Akıllı gözlüklerle neler yapabilirsiniz?
Akıllı gözlükler Bluetooth, Wi-Fi ve GPS’yi destekleyen, entegre bilgisayarlı giyilebilir gözlüklerdir. Bu gözlükler bir akıllı telefonun tüm özelliklerine sahiptir ve bilgileri cam ekran üzerinde görüntüleyebilir. Ayrıca, kalp atışı sayımlarını, yakılan kalorileri, mesafe kapamayı vb. İzleyen aktivite izleyici gibi işlevler de sunuyorlar.
Akıllı gözlükler, giyilebilir bilgisayar, 4G teknolojisi, android teknolojisi, sanal ve artırılmış gerçeklik, göze takma teknolojisi, vb. Gibi çeşitli teknolojilerle çalışmaktadır. Akıllı camda ayrıca bir video ekranı, bir kamera, bir hoparlör, touchpad ve mikrofon bulunmaktadır. Gözlükler, termal ve akustik yalıtım, enerji tasarrufu ve 3D tasarım önerileri sayesinde önem kazanmıştır. Ürünün tek tek kontrolünü sağlayan insan bilgisayar arayüzü kontrolü, elle tutulan, dokunma ve dokunmasız girişi içeren üç ana giriş üzerinden sağlanabilir. Bu, touchpad veya düğmelerden, uzaktan kumanda, konuşma tanıma, jest tanıma, göz izleme ve beyin bilgisayar arayüzü vb. İçin uyumlu aygıtlardan (örn. Akıllı telefonlar veya kontrol ünitesi) oluşur. Birçok şirket, Google’ın Google Glass, Microsoft’un Hololense’i dahil akıllı gözlüklerini piyasaya sürdü. Vuzix’in akıllı gözlükleri vb. ürünler akıllı gözlük pazarında yerini aldı. Facebook’un da bu yarışta geri kalmadığını ayrıca belirtelim.
Küresel akıllı gözlük pazarı, girişimcilik, üretim, sağlık, askeri ve savunma, depolar, inşaat, mimarlık ve diğerlerini içeren uygulamalarına dayanarak kategorilere ayrılıyor. Yakın gelecekte kullanımın iyice yaygınlaşması ile birlikte akıllı gözlükler hayatımızın vazgeçilemeyecek bir parçası olacağa benziyor. Örneğin akıllı gözlüklerin kullanımı inşaat sektöründe her geçen gün daha fazla artıyor. Bu sayede şantiye ziyareti süreci de ortadan kalabilir ve inşaat gezisi için uzaktan şantiyeye bağlanabiliriz. Sağlık sektöründe ise akıllı gözlükler körlük ve ruhsal bozukluğu olan hastaları tedavi etmek için kullanılabilir. Müze, galeri ve turistik gezilerde de akıllı gözlüklerin sunmuş olduğu teknolojik imkanlarla daha derin bir keşif yapılabilir.
Akıllı gözlüklerle körlük tarihe mi karışıyor?
Amal Glass Company, sekiz yıl süren araştırma, yazılım ve uygulama geliştirme ve yapay zekadan sonra akıllı gözlükleri tanıttı. Firmanın ürettiği teknoloji sayesinde kör ve görme engelli insanların hayatı oldukça kolaylaşacak. Dünyadaki milyonlarca görme engelli için önemli bir gelişme olan bu teknoloji; araştırma, yazılım ve uygulama geliştirme ve yapay zeka alanlarında uzman ve uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından sekiz yıllık bir çalışmanın ardından geliyor. Yapılan çalışmalar sonucunda, kör ve görme engelli insanların günlük rutinler hakkında herhangi bir yardım almadan gitmelerine ve bir takım görevlerde kendilerine güvenmelerine olanak tanıyan akıllı bir ürünün tanıtımıyla taçlandırıldı.
Amal, çok sayıda sensör ve ince bir kablo ile gözlüklere bağlanan cebe monteli bir veri işleme ünitesi içeren hafif akıllı gözlüklerdir. Ünite sağ tapınağa dokunarak kontrol edilebilir. Yapay zeka süreçleri ve görme engelli kullanıcılara verileri çevreleyen çevreyi tanımasına yardımcı olmak için sesli talimatlar biçiminde sunuyor.
Akıllı gözlükler, kör ve görme engelli insanların günlük ve pratik yaşamlarında, engel uyarısı, insanların tanınması, hava koşulları, uzaktan kumandalı cihazlar, uygun kıyafetler seçmek için renk tanıma, para birimi tanıma gibi temel hizmetler olarak ihtiyaç duydukları 25 önemli hizmeti sağlıyor. Müslümanlar için kutsal Kıble yönü ve namaz vakitleri de gözlüklerden öğrenilebiliyor. Ayrıca öğrencilerin bir sesli kitaplığa ek olarak sesli konferanslar ve ürünlerin barkodlarını okuma ve fotoğrafları kolayca yakalama yeteneklerini kaydetmelerini sağlıyor. Amal akıllı gözlükler, aralarında Arapça, İngilizce dahil olmak üzere birçok dilde kitap, gazete, menüler, bilgisayar ve ATM ekranlarını okuyabiliyor. Aynı zamanda, görme engelli insanların etrafındakileri, otomobil, sokak, mobilya, ev aletleri, ofis ortamları gibi şeyleri tanımlamak için çevredeki ortamı tanımlamanın hizmetini sunarken, aynı zamanda kullanıcının etrafındaki aydınlatma seviyesini tanıma kabiliyetine de sahip.
Amal akıllı gözlükler, görme engelli insanların bulundukları alanı ve caddeyi tanımasına yardımcı olmak için özel olarak geliştirilmiş bir GPS sistemi ile donatılmış ve nihayetinde hedefe ulaşmak için kalan mesafe hakkında bilgilendirilirken kolayca hareket etmelerini sağlıyor. Gözlükler aynı zamanda kullanıcıların bulunduğu yeri tanımlamaları ve kurtarmaları için “Yardım” mesajlarını göndermenin yanı sıra acil durumlarda kullanıcıların bulunduğu yerlerin haritalarını ve fotoğraflarını paylaşmayı da sağlıyor. Oyun ve eğlence amaçlı olarak, gözlükler 3 boyutlu akustik ortamda çalışan bir lazer savaş oyunu da içeriyor. Şirket, kullanıcıların uygulamayı özgürce indirebilmelerini sağlamak için özel bir çevrimiçi mağaza kurdu.
Epson, “Moverio” ile hareket ediyor
Epson, 2012 yılında Güneydoğu Asya’daki ilk Moverio akıllı gözlük modelini piyasaya sürdü ve ürün yelpazesini genişletmeye devam etti. Son modelleri olan BT-350 ve BT-2200, çeşitli ticari ve endüstriyel pazar uygulamaları için yeni AR deneyimlerine video ve erişim sunuyor.
Bunlar arasında Moverio akıllı gözlüklerinin cerrahlara ve klinisyenlere hastalarına tam olarak konsantre olmalarına yardımcı olan sağlık hizmeti de dahil. Diş hekimlerinin de, çalışmaları da Moverio tarafından destekleniyor ve akıllı gözlükleri kullanarak hastanın dişlerinin hassas bir şekilde tedavi edilmesini sağlıyor. Bu, daha iyi el-göz koordinasyonu ve daha hassas bir tedavi süreci sağıyor.
Yeni bir teknoloji devrimine hazır olun
Akıllı gözlükler daha yaygın hale geldikçe, insanlar belki de moda ikonları tarafından şık moda aksesuarları olarak giyildiğini görecekler. Akıllı gözlüklerin Paris ve Milano’daki podyumlarda bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, giyilebilir cihazlarla birleştirilmiş AR için potansiyel çok büyük. Kişisel bilgisayarı takiben, İnternet ve akıllı telefon, AR ve akıllı gözlükler dünyanın bir sonraki dönüştürücü teknolojisidir. Yakın gelecekte akıllı gözlüklerin büyük bir pazar payına sahip olması bekleniyor ve bu pazar payının sürekli büyümesi öngörülüyor. İşte tam da bu noktada girişimci ve yatırımcıların bu treni kaçırmaması gerekir.
Coğrafi olarak, akıllı gözlük pazarı Kuzey Amerika, Avrupa, Asya Pasifik, Orta Doğu ve Afrika ve Latin Amerika’ya ayrılır. Ayrıca ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Japonya, Çin, Hindistan, KİK, Kuzey Afrika, Güney Afrika ve Brezilya gibi ülkeleri / bölgeleri de içerir. Kuzey Amerika’nın, bu bölgeye ait teknolojiye yatırım yapan büyük oyuncuların yanı sıra, Kuzey Amerika’daki araştırma ve geliştirme çalışmalarının artması nedeniyle, büyük araştırma enstitüleri ve laboratuvarlarının mevcut olması nedeniyle, piyasanın, gelir açısından pazarda hakim olması bekleniyor.