Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürAkıllı ev sistemlerinin güvenlik açıkları

    Akıllı ev sistemlerinin güvenlik açıkları

    Akıllı ev sistemleri ısıtmadan aydınlatmaya kadar birçok açıdan evleri daha konforlu ve ev hayatını daha kolay hale getirirken enerji açısından verimliliği de artırdığından maliyetleri azaltıyor. Bu alandaki diğer çözümler akıllı alarm ve kilitler güvenliğimizi artırıyor. Ülkemizde henüz yaygınlaşmasa da Google Home ve Amazon Echo gibi akıllı ev asistanları evdeki tüm cihazların birbiri ile iletişim kurarak bağlantıda olmasını sağlıyor. Gartner’a göre 2020 yılında dünyada 25 milyar nesne birbiriyle bağlantıda olacak ve bu cihazların çoğunluğunu akıllı ev cihazları oluşturacak. Böyle söyleyince son derece konforlu bir geleceğin bizi beklediğini düşünebilirsiniz. Ama bir de bardağın boş tarafına bakalım. Hayatımızı kolaylaştıracak bu akıllı ev sistemleri ne kadar güvenli? Bu haftaki yazımda akıllı ev sistemlerinin sahip olduğu güvenlik riskleri ve alınabilecek basit önlemleri bir araya getirdim.

    2016 yılında ABD’de yapılan bir araştırmaya göre insanların yüzde 47’si güvenliğinden emin olmadığı için evlerinde akıllı cihazları kullanmayı henüz tercih etmiyor. Yine popüler örneklerden gidersek; Amazon Echo ve Google Home’un ses kayıt özellikleri kullanıcıları tedirgin etmeye devam ediyor. 2017 yılında yaşanan bir olayda polis Amazon’dan evdeki Amazon Echo kayıtlarını talep etmiş, ancak Amazon’un itirazı ile karşılaşmıştı. Sonrasında sanık savunmasında kullanılması için kendi isteği ile kayıtları teslim etmişti. 2016’da yapılan bir başka araştırmaya göre Android tabanlı akıllı TV’lerde bulunan bir güvenlik açığı aracılığıyla kamera ve mikrofonunuz hack’lenebiliyor. TV’ye yüklenen zararlı bir uygulama ile basitçe cihaza erişen korsanlar TV üzerinden de evdeki bağlantılı diğer cihazlara erişebiliyor.

    Akıllı evlere yönelik saldırıların çoğu router’lar üzerinden
    Akıllı ev sistemleri konusundaki bir diğer korkutucu detay WiFi ağı ile ilgili. Çünkü güvenlik zafiyeti olan bir WiFi ağı evinizdeki tüm sisteme kolayca erişim anlamına geliyor. Akıllı ev teknolojilerinin en güzel yanı karmaşık süreçleri entegre etmesi ve tek bir yerden yönetilebilir hale getirmesi. Ancak 3. parti entegrasyonların güvenlik seviyeleri henüz istenilen düzeyde değil ve bu durum da şu an için akıllı ev sistemlerini saldırılara açık hale getiriyor. Diğer yandan güvenlik süreçleri siber korsanların, suçluların akıllı ev cihazlarına saldırmak için ev ağı router’larını ele geçirme çabalarıyla karmaşık hale geldi. Trend Micro tarafından 2017 yılında paylaşılan rapora 2017’nin ilk 6 ayında tüm dünyadan ev ağı router’ları yoluyla 1,8 milyondan fazla siber saldırı gerçekleştirilmiş. Bu saldırıların yüzde 8’inde bilgisayar korsanları bir ev cihazına erişip, zararlı yazılımı uzaktan çalıştırarak, şifre gibi gizli bilgileri ele geçirme yöntemine başvuruyor. Saldırıların diğer türü ise; etkilenmiş cihazlar yoluyla iletilen içeriklerin saldırganlara aktarılmasını kapsıyor. Akıllı ev sistemlerinin getirdiği güvenli risklerini toparlayacak olursak şu 3 başlığın öne çıktığını görüyoruz: Korunmasız ağlara uzun süre bağlı kalmak, belirlenen şifrelerin değiştirilmesi ve ev cihazlarının değiştirilmesi oranının düşük olmasına ek olarak seyrek donanım yazılımı / yazılım güncellemeleri.
    Günün birinde akıllı ev sistemlerini kullanmayı düşünüyorsanız ya da hali hazırda evinizde birbiriyle bağlantılı çalışan akıllı cihazlarınız varsa yukarıda bahsettiğim güvenlik risklerini bertaraf edebilmek adına aşağıdaki basit adımları uygulamanızda fayda olabilir.
    Wifi/Router güvenliğini artırın
    Akıllı evlerdeki her şey merkezi erişim noktası router’a bağlı. Eviniz ister tamamen bağlantılı ya da ister tek bir akıllı cihaz ile yönetiliyor olsun, güvenliği iyileştirme konusunda ilk başlamanız gereken yer router. Bunun için ilk olarak router seçiminizi doğru yapmanız gerek. İkinci basit ama önemli ayar ise router şifrenizi değiştirerek yeni bir şifre belirlemek olmalı.
    Akıllı cihazları araştırın ve sizin için en verimli olanı seçin
    Güvenlik doğru cihaz seçimindeki temel kriterlerden biri olmalı. Bazı akıllı cihaz sağlayıcıları riskleri azaltmak için bulut üzerinden şifreleme yapabiliyorlar. Güvenlik açığını engellemek için piyasada ismi olan iş ortakları ile çalışan uygulamaları kullanan akıllı cihazları tercih etmenizi öneririm. Eğer hali hazırda akıllı ev cihazlarınız varsa ise özellikleri iyi öğrenmelisiniz. Örneğin işinize yaramayan/istemediğiniz özellikler varsa ayarlar menüsünden değiştirmeniz, cihazı kişiselleştirmeniz mümkün.
    Akıllı telefon/tablet güvenliği önemli
    2015 Norton Siber Güvenlik İç Görüleri raporuna göre akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 33’ünün cihaz şifresi yok. Akıllı cihazların kontrolü akıllı telefonlar üzerinden sağlanabildiğinden akıllı telefonunuz evinizdeki diğer cihazlara ve tüm sisteme erişimde anahtar giriş noktası olabilir. Eğer güvenliksiz telefonunuz kötü niyetli kişilerin eline geçerse akıllı ev sisteminize istedikleri gibi müdahale edebileceklerdir. Bunun için öncelikle akıllı telefonunuza muhakkak bir şifre koyun. Bilgisayarınıza ya da mobil cihazlarınıza bir güvenlik yazılımı kurmak diğer önemli ve gerekli adım. Çünkü güvenlik seviyesi ne olursa olsun tüm cihazlar dıştan gelecek saldırılara karşı bir şekilde savunmasız kalabiliyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN