Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerYazılımAkıllı cihazlarınız için yerli mobil uygulamalar

    Akıllı cihazlarınız için yerli mobil uygulamalar

    2014 yılı özellikle mobil cihazlar açısından çok önemli bir yıl oldu. Apple, Samsung, LG, Motorola, Huawei ve diğer üreticiler oldukça şık olan yeni akıllı saatlerini, tabletlerinitelefonlarını ve diğer cihazlarını duyurdular. Bu arada otomobil üreticileri de boş durmayarak mobil cihazlara uyumlu akıllı araç sistemlerini tanıttılar. Bu gibi akıllı çözümlerin sayısı 2015 yılında daha da artacak. Dolayısıyla mobil uygulama geliştirme eskisinden çok daha önemli bir hale geliyor.

    Apple AppStore, Google Play ve Windows Marketplace gibi önemli uygulama pazarlarına baktığımızda hem yabancı şirketler tarafından geliştirilen Türkçe içeriğe sahip hem de Türkiye’deki üreticilerin yerli uygulama ve oyunların sayısının katlanarak arttığını görüyoruz. Hatta Türkiye’de geliştirilen irili ufaklı bu uygulamaların ve oyunların rakiplerinden hiçbir eksikleri olmadığını hatta birçok avantaj sağladığını görüyoruz. Bazıları yurtdışındaki yabancı kullanıcılar arasında da popüler olan bu uygulamalar Türkiye ekonomisi açısından da önem taşıyor. Çok yakında çok daha büyük bir pazar haline gelecek bu alanda, açıkçası çok daha fazla yerli uygulama geliştiricisi görmek bizim en büyük temennilerimiz arasında yer alıyor. Artık mobil uygulama geliştiricilerinin önünde sadece akıllı telefonlar ve tabletler yok. Akıllı saatlerden otomobillere, gözlüklere kadar geniş bir yelpaze mevcut ve pazar olabildiğine genişleyecek.
    Yerli uygulama geliştiricilerinden bahsetmişken bu yazımda akıllı cihazlarda en fazla tercih edilen ve benim de aktif olarak kullandığım yerli uygulamalardan birkaçını sizlere aktarmak istiyorum:

    Yemeksepeti
    yemeksepetiBirçok farklı şehirde ve bölgede birçok restorandan yemek siparişi verebildiğimiz Yemeksepeti’nin mobil uygulaması benim en çok kullandığım uygulamalardan birisi. İşteyken dışarıda yemek yememin mümkün olmadığı günlerde ve zor durumda kaldığım günlerde (bir itiraf: yemek yapmasını hiç beceremem) evdeyken imdadıma Yemeksepeti’nin uygulaması yetişiyor. Bazen eve ya da işyerine varmadan önce yoldayken akıllı telefonumdan yemek siparişimi veriyorum ve çok beklemeden yemeğim önüme geliyor. Farklı ödeme yöntemleri ve kampanyaları bu uygulamayı cazip kılıyor. Android, iOS ve Windows Phone versiyonları mevcut.


    Sahibinden.com

    sahibindenBir diğer sık kullandığım mobil uygulama Sahibinden.com’un mobil uygulaması. Otomobil ya da ikinci el ürün alıp satarken ve kiralık ya da satılık ev ararken işinizi büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Akıllı cihazınızdan ilan verebiliyor, ilanlarınızı takip edebiliyor, gelen mesajları cevaplayabiliyor ve satmak ya da almak istediğiniz ürünlerin ikinci el fiyatını kolaylıkla takip edebiliyorsunuz.


    İBB CepTrafik

    ibbEğer istanbul’da yaşıyorsanız ya da İstanbul’a yolunuz düştüğünde akıllı cihazınıza yüklemeniz gereken en önemli uygulamalardan birisi İBB CepTrafik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hizmeti olan bu mobil uygulama ile İstanbul’daki trafiği gerçek zamanlı olarak takip edebiliyor, trafik kameralarının görüntülerini izleyebiliyor, kazaları, yol çalışmalarını ve diğer bilgileri görebiliyorsunuz. Bu sayede trafiğin yoğun olduğu noktalardan kaçarak alternatif yolları kullanabiliyorsunuz.

    Bitaksi
    bitaksiSon zamanlarda en çok kullandığım uygulamalardan birisi BiTaksi oldu. Gece geç saatlerde ya da erken saatlerde, taksi bulmak için belirli bir mesafe gitmenin gerekli olduğu yerlerde imdadınıza yetişiyor. Kredi kartıyla ödeme seçeneği de en önemli artılarından birisi. Cebinizde nakit paranız kalmadıysa ATM aramak yerine kredi kartıyla ödeyebiliyorsunuz. Gideceğiniz yere yaklaşık ne kadar bir ücret ödeyeceğinizi de binmeden önce hesaplayabiliyorsunuz. BiTaksi uygulamasının en sevdiğim özelliklerinden bir diğeri ise görme ve işitme engellilerin unutulmamış olması. Örneğin taksi görme engelli bir kullanıcıya yaklaştığında uygulama telefonu titretiyor ve sesle uyarıyor. Şu an iOS ve Android tabanlı cihazlarda İstanbul ve Ankara’da kullanılabiliyor.


    Ottomania

    Türkiye’de geliştirilen uygulamalardan bahsetmişken oyunlardan bahsetmemek olmazdı. Ottomania iOS ve Android tabanlı cihazlarda oynanabilen tamamen yerli geliştiriciler tarafından yapılmış bir oyun. Savunma – savaş ve taktik içeriğine sahip bu oyun Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşundan Kanuni Sultan Süleyman’a kadar olan dönemi ve savaşları içeriyor. Oyunda 45’in üzerinde bölüm bulunuyor ve boş vakitleri değerlendirmek için biçilmiş kaftan.
    ottomania

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN