Tasarım konusu son yıllarda gerek tüketiciler gerekse üreticiler açısından giderek daha da önem kazanıyor. Özellikle teknoloji dünyasında cihaz üreticileri için giderek sertleşen rekabette tasarım yaratıcı olmak ve fark yaratabilmek adına en önemli alan. Bugün Apple, Samsung, LG gibi markaların önemli ikonik ürünleri yoğun, nitelikli tasarım süreçlerinden geçmiş ve deneyimlenmiş ürünler. Dijital çağın giderek bilinçlenen tüketicisi için ise tasarım; arzulanan ürün estetiğini yakalamanın ötesinde, hayatına yeni bir anlam, deneyim ve kolaylık katmak demek. “Hikâyesi” ve bir “mesaj”ı olan ürün ve ürün gruplarının giderek daha çok talep gördüğü rekabette yeniden tanımlanan tasarımı tüketicinin yaşam deneyimi ile beslenen, hayatı kolaylaştıran ve dünyanın çevre, enerji ve dönüşüm sorunları ile barışık bir süreç olarak tanımlamak mümkün bence. Peki tasarım özellikle cihaz sektörü için her anlamda böylesine önem kazanmışken, siz tüketiciler cebinizdeki, evinizdeki ya da ofisinizdeki akıllı telefonları ya da diğer akıllı cihazları kimler tasarlıyor hiç merak ettiniz mi? Ben merak ettim, araştırdım ve hemen hemen hepimizin bir ya da daha fazlasına sahip olduğu Apple’dan LG’ye bir çok akıllı cihazın tasarımcılarını bu haftaki yazıma taşıdım.
Sir Jonathan Ive, Apple
İşin içinde tasarım ya da inovasyonun olduğu bu tarz listelerin hemen hemen hepsinin ilk sırasındaki isim uzun yıllardır değişmiyor. Herkesin tahmin edeceği üzere Sir Jonathan Ive’den bahsediyorum. Apple’ın fenomen cihazlarının tasarımında imzası olan Ive 2015 yılının ortasına kadar şirketin tasarımdan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı görevini sürdürüyordu. Apple Mayıs 2015’te şirkette üst yönetim seviyesinde Tasarımdan Sorumlu Baş Yönetici (Chief Design Officer) tanımıyla yeni bir koltuk açtı ve bu koltuğa şirketin en önemli tasarım uzmanlarından Jonathan Ive’i getirdi. Apple’ın endüstriyel tasarım grubunu denetleyen 1967 doğumlu İngiliz tasarımcı, arayüz yazılım ekiplerine yönlendirme ve liderlik yapıyor. Ive, MacBook Pro, iMac, MacBook Air, Mac mini, iPod, iPod Touch, iPhone, iPad, iPad Mini ve Apple Watch’un içinde yer aldığı pek çok Apple ürünün tasarımcısı. Steve Jobs’un Apple’daki ruhsal partneri olarak söz ettiği Ive’in tasarımları 2010 yılında Fortune dergisi tarafından evrensel olarak nitelendirildi. Ive ayrıca Apple’ın ürün videolarının pek çoğunun anlatıcısı görevini üstleniyor.
Jinha Lee, Samsung
Samsung Electronics’te Interaction Group’un başındaki isim olan Jinha Lee, dijital dünyanın sınırlarını zorlayan bir tasarımcı ve mühendis. MIT Media Lab’deki doktorasına ara vererek, Samsung Electronics’te Interaction Group’un başına geçen Jinha Lee, dijital bilgiyi fiziksel ortama ve materyallere aktarmak için yeni yollar keşfetmek üzere araştırmalar yapıyor. MIT Technology Review listesindeki 35 genç mucitten biri olma başarısını gösteren Lee, Fast Company tarafından belirlenen yaşayan en iyi 32 tasarımcı listesine girmeyi başardı. Lee, Samsung’tan önce engelliler için dokunmatik saat üreten Eone isimli bir marka kurdu, Sony ve Microsoft’ta araştırmalar yaptı ve Tokyo Üniversitesi’nde Elektronik Mühendisliği bölümünü başarıyla bitirdi. Çalışmaları arasında, mimiklerle kontrol edilebilen 3 boyutlu bir masaüstü olan Spacetop, harekete geçirilen görüntülerin sanal gerçeklik etkileşimlerini keşfeden bir proje olan Sublimate ve kullanıcıların herhangi bir gözlüğe gerek duymadan doğrudan 3 boyutlu medya ile etkileşime geçmesini mümkün kılacak Beyonda.
Scott Croyle, NextBit
Birçok başarılı Android akıllı telefonun yaratıcısı Scott Croyle, son dönemde One M9’un işlemcisindeki ısınma probleminin satışlarında yarattığı düşüş nedeniyle zor günler geçiren HTC’nin One serisi ile yaşadığı şaşalı dönemin mimarlarından oldu. Croyle, HTC’de tüm ürünlerin donanım ve kullanıcı deneyimi tasarımından sorumluydu. Bu ürünler arasında M7, M8 One ve Sense cihazları da vardı. Ağustos 2014’den beri NextBit’in ürün ve tasarım departmanı başkan yardımcısı olarak kariyerine devam eden Croyle, artık Tayvanlı firma için çalışmasa bile HTC’ye danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyor.
Ippei Tambata ve Shigeaki Suzuki, Sony
Sony’nin tasarım departmanında yer alan en önemli isimlerden ikisi; Ippei Tambata ve Shigeaki Suzuki. Sony’nin yaratıcı tasarım departmanında çalışan bu yaratıcı arkadaşlar markanın pek çok önemli cihazının tasarımında büyük role sahipler. Tambata, Sony’nin tasarım ofisinin başındaki kişi. Firmadaki en eski isimlerden olan Tambata, şu anda mobil cihazlarla ilgili çalışsa da, markanın oyun konsolu ve televizyonlarında da kullanılan XrossMediaBar yazılımının tasarımcısı aynı zamanda. Donanım tasarımcısı olan Shigeaki Suzuki de uzun yıllardır Sony ile çalışıyor. Suzuki, Sony’nin Xperia ve diğer Android’li telefonlardan önce markanın Japonya’da piyasaya sürdüğü Premini and Walkman-branded W910 telefonları için çalışmıştı. İkilinin imzalarını attıkları son ürünler ise Xperia Z, Ultra, Xperia Z1ve Z2.
Nick Woodley, Sabotage
Nick Woodley Lovely&Co ve Native Design gibi şirketlere yaptığı danışmanlıkların yanı sıra Huawei gibi büyük teknoloji markalarının tasarım departmanlarında yıllarca kilit roller üstlendi. Huawei’de tasarım ekibinin başında olan Woodley öncesinde de Motorola’nın tasarım ekibi başkanlığı görevini yürütmüştü. Huawei’nin teknoloji dünyasında büyük sükse yaptığı iki akıllısı Ascend P6 ve P7 ürünlerinin başarısındaki en büyük pay Londra’daki proje ofisinin başında yer alan Nick Woodley’e aitti. Sektörde fark yaratacak ve kaliteyi yükseltecek dikkat çekici tasarımlar yaratmak konusunda son derece usta bir isim olan Woodley’nin bu özelliğini P6 lansmanından sonra sarf ettiği şu sözlerden çıkarabiliyoruz. Woodley: “P6 daha ince olabilirdi ancak dengeyi bozmak istemedik. Amacımız dünyadaki en ince akıllı telefonu yapmaktı.” Nick Woodley şu anda Londra’daki Sabotage Design isimli firmanın kreatif direktörlüğünü yürütüyor.
Chul Bae Lee, LG
LG mobil cihazlar tasarım bölümü başkan yardımcısı Chul Bae Lee, Koreli teknoloji devinin tasarımdaki kilit ismi. Şu ana kadar gerçekleştirdiği projeler arasında markanın son yıllardaki yıldız ürünleri Prada 3.0, LG G2, LG G3, LG G4 ile birlikte LG G Flex2, G Flex, Gpro2, Grpo, Optimus LTE, 3D, 2X var. Chul Bae Lee tasarım ödüllerinde aldığı ödüllerle de dikkat çekiyor. if Tasarım Ödülleri’nde G Flex ile altın ve Red Dot’ta G Flex ve G3 ile “Best of the Best” ödüllerini almıştı.
Marko Ahtisaari, The Sync Project
Marko Ahtisaari 2009 yılından Microsoft’un Nokia’yı satın almasına kadar geçen sürede Nokia’nın tasarım departmanın başında yer aldı. 1969’de Helsinki’de doğan Ahtisaari Kolombiya Üniversitesini bitirdi. 2002 yılında Nokia’da çalışmaya başlayan Ahtisaari basamakları hızla tırmandı. Kendi şirketi Doppler’i kurduğu dönemde Nokia ile yolları kesişen ünlü tasarımcısı kısa süre sonra Nokia’nın tasarım departmanın başına getirildi. Nokia’nın şaşalı dönemlerinde hafızalara kazınan birçok telefonun tasarımına imza atan isim 2013 Eylül’de Nokia’dan ayrıldığını açıkladı. Aynı zamanda Grammy ödüllü bir müzisyen olan Ahtisaari’nin sanatçı kimliğinin tasarımlarına büyük katkısı olduğunu söyleyebiliriz. Marko Ahtisaari şu günlerde müziğin sağlık üzerindeki etkilerini ölçümleyen The Sync Project isimli şirketin CEO’luğunu yürütüyor.
Maj Isabelle Olsson, Google
Google’ın endüstriyel ürünler tasarımcısı olan Olsson Google Glass ürününün baş tasarımcısı olarak görev yaptı. Daha önce Fuse Project için çalışan, Olsson 2011 yılında Google için çalışmaya başladı. Ve hemen ardından Google Glass’ın tasarımcısı oldu. 2013 yılında Olsson özel olarak kaplumbağa kabuğu çerçeveli bir Google Glass tasarladı. Klasik haliyle kullanıcılar arasında pek popüler olmayan Google’ın giyilebilir ürünü İsveçli dahi tasarımcısı Maj Isabelle Olsson sayesinde gün geçtikçe çok farklı alanlarda ve artarak kullanılmaya devam ediyor.
Hayatınıza estetik ve kolaylık katmanın tam zamanı
Bence hem estetik hem de rasyonel açısından bir problem çözme sanatı olan tasarıma, bu işe kafa patlatan bu kadar dahi adamı biraz da olsa tanıdıktan sonra daha bir saygı duyacağınızdan ve elinizdeki akıllı cihazlara başka bir gözle bakacağınızdan hiç şüphem yok. Hatta şu an hazır aydınlanmışken, uzun zamandır ara ara gaza gelip değiştirmek istediğiniz akıllı telefonunuzu cebinizden çıkartıp ona son kez alıcı değil bir ikinci el mağazasında gidici gözle bakın. Sonra da bir dâhinin tezgahından çıkma en son model tasarımlara sahip akıllı telefonlara buradan bir göz atın ve hayatınıza yeni bir anlam katın.