Akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazların sayısı her geçen gün katlanarak artıyor. Şu an dünyada kullanılan akıllı telefon sayısı 2 milyarı aşmış durumda. Artık birçok kişi bankacılık işlemlerinden online alışverişe kadar akıllı telefonlarını ve tabletlerini birincil cihaz olarak kullanıyor. İşlemci gücü ve kapasitelerine baktığımızda bu cihazların artık bambaşka bir yöne doğru gittiğini görüyoruz. Çok değil daha birkaç yıl önce kullandığımız masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlardan belki de daha fazla özelliğe sahip bu cihazlar.
Durum bu şekilde olunca da ortaya farklı eğilimler çıkıyor. Bu eğilimlerden birisi akıllı cihazların modüler hale gelmesi. Çoğumuz sosyal medyada dolaşan bloklardan oluşan bir telefonun videosunu izlemişizdir. Hollandalı bir tasarımcı olan Dave Hakkens tarafından yayınlanan videoda Phonebloks adlı modüler yapıya sahip bir cihaz gösteriliyor ve üreticiler bu cihazı geliştirmeye davet ediliyordu.
Birçok kullanıcının desteklediği bu “modüler yapı” sayesinde akıllı telefonlar ve tabletlere istenilen özellikler kolayca eklenebiliyor ya da çıkartılabiliyor. Yani kullanıcılar zevk ve isteklerine ya da ihtiyaçlarına göre bu cihazları yapılandırabiliyor. Yani işlemci, hafıza miktarı, depolama kapasitesi, batarya, ekran ve kamera gibi ana bileşenlerini dilediğimiz gibi seçebildiğimiz ve değiştirebildiğimiz bir yapı. Aslına bakarsanız böyle bir yapıya hayır demem. Örneğin uzun bir uçak ya da otobüs yolculuğu yapacaksam dizi ya da film izleyebileceğim daha büyük ekran ve daha yüksek kapasiteli pil kullanabileceğim; takım elbise giymem gerekiyorsa daha rahat taşıyabilmemi sağlayacak daha küçük ekran ve düşük kapasiteli pil kullanabileceğim bir sistem. Elbette bu modüler yapının tek avantajı cihazın şeklini şemalini değiştirmek değil. Ekran kırıldığında ya da başka bir arıza ortaya çıktığında arıza yapan bileşeni kolayca değiştirmek önemli avantajlardan birisi. Ya da yeni bileşenler çıktığında eskileri bunlarla değiştirebilmek.
Diğer taraftan akıllı cihazlar üzerinde bazılarımızın hiç kullanmadığı bileşenler de bulunuyor. Mobil cihaz alırken hiç kullanmayacağımız bu bileşenlere de para ödemek durumunda kalıyoruz. Örneğin parmak izi sensörü kullanmıyorsanız, kullanmayı da düşünmüyorsanız bu özelliğe boşu boşuna para ödemiş oluyorsunuz. Modüler yapı sizi bu durumdan kurtarıyor.
Modüler yapıya Google “Project Ara” ile cevap verdi
Google, bir süredir “Project Ara” ile belki de milyonlarca kullanıcının hayali olan akıllı telefonu üretme konusunda çalışmaya devam ediyor. Şu ana kadar gördüklerim beni oldukça etkilemiş durumda. Project Ara’da metal bir kasa var ve bileşenler bu kasanın üzerine yerleştiriliyor. İlk duyduğumda çok da güzel olmaz dememe rağmen yayınlanan fotoğrafları gördükten sonra (üç boyutlu grafik tasarımları değil, gerçekten üretilmiş modüller) tamam bu olmuş dedim. Hatta Project Ara kapsamında Module Developers Kit (Mobil Geliştiriciler Kiti) de oluşturulmuş. Bu MDK ile geliştirici ve donanım üreticilerinin kullanabilecekleri referans uygulamalar sağlanıyor. Ayrıca çeşitli konferanslar ve çalışma grupları ile Ara platformunun gelişimi güçlendiriliyor.
Ara platformuna dayalı ilk cihazların 2015 yılında belirli bölgelerde pilot olarak satılmaya başlanması planlanıyor. Bu proje ile ilgili ayrıntılı bilgiyi http://www.projectara.com/ adresinden alabilirsiniz.
Elbette modüler yapıya sahip akıllı telefon üzerinde çalışan sadece Google değil. ZTE de geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen CES fuarında modüler yapıya sahip akıllı telefonu Eco-Mobius’u tanıtmıştı.
2015 yılında pazara sunulması planlanan bir diğer modüler yapıya sahip akıllı telefon ise PuzzlePhone. Batarya, kamera ve diğer bileşenlerin değiştirilebilmesine izin veren bu telefon donanım hem de işletim sistemi bazında modüler. Farklı donanımlar ve işletim sistemleri bu telefonla kullanılabiliyor. Bu telefon hakkında ayrıntılı bilgi almak için: http://www.puzzlephone.com/
Akıllı saatler de modülerleşiyor
Modüler yapı sadece akıllı telefonlar için değil elbette, tabletler, akıllı saatler ve diğer mobil cihazlar için de bu yapı geçerli. Choose Blocks adlı şirket modüler yapıya sahip akıllı saatler geliştiriyor. Henüz ticari anlamda satılan bir ürün olmasa da gelecek vaat ettiğini söylemek mümkün. Bu saatlerle ilgili ayrıntılı bilgi için: http://www.chooseblocks.com/
Önümüzdeki günlerde modüler yapıya sahip akıllı cihazlarla ilgili projelerin sayısının artacağını tahmin ediyoruz.