Akıllı asistanlar ile hayat daha mı kolay? Cevabınız “Evet” ise sizin için özellikle Siri alternatiflerini sıralıyoruz
Akıllı Asistanlar ve Home Assistant
Siri bildiğiniz gibi her alanda size yardım etmek istiyor. O nedenle her zaman kendisinden tam randıman almak mümkün değil. Home Assistant ise isminden anlaşılacağı üzere sadece akıllı ev sistemleri için özel bir çözüm. Öncelikle açık kaynak koduna sahip Home Assistant çok hızlı güncelleme alıyor. Açık kaynak olması veri ihlali konusunda Home Assistant’ı bir adım öne çıkıyor. Çünkü bildiğiniz gibi uygulamaların veri çaldığına dair iddiaların arkası kesilmiyor. Açık kaynak kod şeffaf bir duruş sergilediği için böyle bir tehditten uzaksınız.
Sonuç olarak yeni ürünler neredeyse çıktığı gün uygulamaya ekleniyor. Buna ek olarak internet bağlantısı olmadan çalışma özelliği de önemli bir artı. Elbette cihazların internet üzerinden iletişim kurması önemli. Fakat internet kesintisi gibi durumlarda yerel olarak cihazlarınıza müdahale etme şansı yine de önemli.
Google Assistant
Apple’ın bir ekosistemi var. Ancak iPhone kullanıyor ve bu ekosistemine bağlı kalmak istemiyorsanız Google Assistant (GA) devreye giriyor. Siri’ye göre daha fazla kişiselleştirme seçeneği sunan GA, açıkçası biraz daha karmaşık. Ancak Siri yaklaşık 20 dil desteklerken GA bu sayıyı 30’ün üzerine çıkarıyor. Siri, daha çok veri güvenliği ile öne çıkıyor. Ancak GA, makine öğrenimi, doğal dil işleme gibi Google’ın yatırım yaptığı alanlardan besleniyor. Bu nedenle GA’yı daha geniş bir yelpazede kullanmak mümkün.
R1
Birkaç ay önce CES teknoloji fuarında büyük ilgi uyandıran R1, sevimli bir cihazdı. SIM kart ile çalışan bu küçük cihaz yapay zeka asistanı olarak cebe atılacak boyutta. Ancak görünen o ki R1, donanımdan bağımsız olarak çalışabilen bir yapay zeka modülü. Hatta onu iOS üzerinde denemenin mümkün olduğunu gördük. Bu nedenle Siri’ye göre daha hızlı olan R1 yakında uygulama olarak indirilebilir olacaktır. Neticede özünde R1, ChatGPT kullanıyor. Genel olarak Siri ile benzer niteliklerde olan R1, güçlü bir iletişime dayanıyor. Neredeyse her sorunuza mantıklı bir cevap vermek için geliştirilen R1 kamerayla da tarama yapıyor. Teenage Engineering tarafından geliştirilen R1’in kaderi yakında belli olur.
Replika
Yapay zeka ile rutin işlerimizi hızlandırmak önemli bir zaman tasarrufu. Ancak Replika yapay zekaya farklı bir yorum katıyor. Siri ve ChatGPT gibi bilgi amaçlı taramalar yerine Replika sohbet uygulaması olarak yakınlık kuruyor. Hatta uygulama, “Size değer veren dost” şeklinde Replika’yı tanıtıyor. Duyguları tanımlamaya ve kavramaya öncelik veren Replika her yazışmadan yeni bir şey öğreniyor. Geliştiriciler bu açıdan bir hayli iddialı. Onlara göre Replika, ruh halinize göre terapi etkisi bile gösteriyor. Hatta zaman için Replika’nın Her / Aşk filmindeki gibi hayat arkadaşı olma potansiyeli var.
Gemini
Google’ın Gemini AI sohbet robotu, gerçek zamanlı internet bilgisine erişerek güçlü yanıtlar vermesiyle ünlü. Rakiplerinden farklı olarak Gemini, çeşitli kaynaklardan gelen bilgileri sentezleme özelliğine sahip. Dolayısıyla iş ve eğitim alanında toplantı ve ders özetleri için Gemini önemli bir seçenek. Tabii internete fazla bağımlı olduğu için Gemini’yın sunduğu bilginin güvenilirliği de kuşku uyandırıyor. Malum trollerin yönlendirmeleri ve dezenformasyon Gemini’ın en büyük düşmanı. Bir de bana kalırsa Google, yapay zeka konusunda çok fazla ürüne sahip. Bu nedenle Gemini, Google’ın yapay zeka karambolünde biraz geride kalıyor.