Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiAirPods 4 ile AirPods 3 Karşı Karşıya: Geçiş Yapmaya Değer mi?

    AirPods 4 ile AirPods 3 Karşı Karşıya: Geçiş Yapmaya Değer mi?

    Apple iPhone 16 serisi yeni telefonlarını duyurduğu 9 Eylül’de sürpriz yapmayarak yeni kablosuz kulaklıklarını duyurdu. AirPods 4 iki farklı model olarak karşımıza çıktı ve birisi AirPods 3’ün doğrudan yeni sürümü olurken, AirPods 4 ANC olan model ise ANC yani aktif gürültü engelleme özelliği ile dikkat çekiyor. Bu noktada AirPods Pro’nun ardından ilk kez AirPods serisine ANC özelliği gelmiş oldu.

    Ancak bu yazının konusu AirPods 3’ü olan ya da AirPods 3 ile AirPods 4 arasında kalanları yakından ilgilendiriyor. Çünkü bu iki model arasındaki farka bu yazımda değiniyorum.

    AirPods 3 ve AirPods 4 Serisi Fiyatları

    Öncelikle AirPods 4’lerin MediaMarkt fiyatlarına bakalım. AirPods 4 6849 TL, AirPods 4 ANC ise 9249 TL‘den satılıyor. AirPods 3 ise yaklaşık 6200 TL, yani AirPods 4 ile oldukça yakın bir fiyattan satılıyor.

    Apple’ın aktardığına göre AirPods 4 bugüne kadar üretilen en rahat tasarımlı AirPods kulaklık olma özelliğine sahip. Oldukça iddialı bir betimleme. AirPods 4’ü yaklaşık bir aydır kullanıyorum ve Apple’a bu konuda katılmamam mümkün değil. Çünkü gerçekten de ergonomik bir kulaklık ortaya çıkarmışlar. Her iki kulaklık da üzerinden dokunuşlarla ses kontrolüne imkan veriyor ancak aktif gürültü engelleme ve adaptif ses özellikleri AirPods 3’e göre ileri özellikler.

    AirPods 4’e güç veren yeni H2 çipi ve Ses İzolasyonu özelliği daha net telefon görüşmeleri sağlar. Yeni akustik mimari ve Kişiselleştirilmiş Uzamsal Ses ses kalitesini artırıyor. Uyarlanabilir EQ, sesi kulaklarınıza göre kalibre eder.

    IP54 sertifikasına sahip olan AirPods 4 serisi, toza ve tere dayanıklu yapıda. Kılıf daha küçük olsa da, tek bir şarjla beş saate kadar dinleme süresi elde edebilirken, şarj kasası ile birlikte toplamda 30 saati bulan bir batarya ömrü söz konusu.

    Her iki model de Siri’yi kullanarak kafa hareketleri ile kulaklığınızı kullanabilmenizi sağlar. Yani başınızı yukarı ve aşağı sallayarak bir aramayı kabul edebilir veya bildirimlere ve mesajlara cevap verebilirsiniz veya başınızı iki yana sallayarak bir aramayı reddedebilirsiniz.

    AirPods 4 ve AirPods 4 ANC Arasındaki Farklar

    Gürültü Engelleme özelliğine sahip AirPods 4’ün (AirPods 4 ANC) bazı ek özel özellikleri mevcut. Bunun ilki elbette modelin adından da anlaşılacağı üzere Aktif Gürültü Engelleme yani ANC özelliği. Ayrıca Şeffaflık Modu, Uyarlanabilir Ses ve Konuşma Farkındalığı (konuştuğunuzu algılayan, müziğinizi kısan ve çevrenizdeki sesleri yükselten) ANC mikrofon teknolojisi de bu modelde var.

    AirPods 4 ANC’nin AirPods 4’te bulunmayan bir başka özelliği de şarj kasasının kablosuz şarj desteğine sahip olması. Ayrıca AirPods’unuzu kolayca bulmanızı sağlaya Find My ile kullanım için şarj kasasında bir hoparlör de yer alıyor. Bu noktada AirPods Pro 2 ile oldukça benzer yanları var.

    Gürültü Engelleme özellikli AirPods 4, AirPods Pro 2’nin silikon uçları gibi kulak içinde bir sızdırmazlık sağlamasa bile ses kalitesi AirPods Pro 2 ile aynı seviyede. Net ve zengin ses kalitesi Spatial Audio desteği ile daha da artıyor. Spatial Audio sizi tamamen sesin içine çekerek video izlerken aksiyonun tam ortasındaymışsınız gibi hissetmenizi sağlıyor.

    Her iki modelde de bulunan H2 çipi, ses deneyimini tanımlayan Adaptive EQ’ya güç veriyor. Adaptive EQ, özel bir yüksek gezinimli sürücü ve yüksek dinamik aralıklı bir amplifikatör getiriyor. Her bir kulaklığın içinde bir H2 çipi mevcut ve Bluetooth 5.3 ile cihazınıza bağlanıyor.

    Apple’ın en uygun ‘açık kulak’ tasarımı olarak adlandırdığı kulaklıklar için şaşırtıcı miktarda bas da dahil olmak üzere, dinlediğiniz her şeyi oldukça kaliteli bir şekilde dinleyebiliyorsunuz. Seçtiğiniz müzik türü ne olursa olsun, yüksek ses seviyelerinde bir miktar ses sızıntısı olsa da beklediğiniz sesi alacaksınız.

    AirPods 4 ile Gürültü Engelleme özellikli AirPods 4 arasında ses performansı açısından bazı önemli farklar da var. Gürültü Engelleme özellikli AirPods 4, daha ucuz olan AirPods 4’te olmayan bazı ek özelliklere sahip. ANC’ye ek olarak, daha pahalı modelde Şeffaflık modu, Uyarlanabilir Ses ve Konuşma Farkındalığı bulunuyor. Şeffaflık modu çevrenizi net bir şekilde duymanızı sağlıyor. Adaptive Audio, gürültü kontrolünü otomatik olarak ayarlayarak gürültü engelleme ve Şeffaflık modunu sizin için dengeliyor. Konuşma Farkındalığı, biriyle konuştuğunuzu algıladığında AirPods’ta dinlediğiniz her şeyin sesini azaltıyor.

    Her iki AirPods 4 modelinin tasarımları birbiriyle aynı. AirPods 3 ve AirPods Pro 2’de olduğu gibi saplar kısa. Kulağınıza oturan sert plastik parça AirPods 3’e göre bu kez daha kavisli ve zarif bir yapı var, bu da çoğu kullanıcı için kulaklıkların kulağa daha iyi oturmasını sağlıyor.

    AirPods 3 ve AirPods Pro 2’den daha küçük olan şarj kasasının boyutları sadece 1,82 inç büyüklüğünde. Tek bir AirPods kulaklık, sadece 4,3 gram ağırlığında. Kutusuyla birlikte ise AirPods 4 32,3 gram, Gürültü Engelleme özellikli AirPods 4 ise 34,7 gram ağırlığında.

    Her iki model de USB-C kablosuyla şarj oluyor, ancak kutuda kablo bulunmuyor. Gürültü Engelleme özellikli AirPods 4, Apple Watch şarj cihazınızla veya kablosuz Qi şarj cihazıyla da şarj edilebilir.

    Kolay eşleştirme için arka düğme artık yok; artık diğer aygıtlarla eşleştirme için yeni gizli, dokunmatik kapasitif düğmeye iki kez basmanız gerekiyor.

    Aktif Gürültü Engelleme sizin için en önemli özellikse, buraya kadar okumanıza zaten gerek bile yok. Fiyat en önemli şeyse, ANC modelini atlayarak elde edeceğiniz tasarruf seçiminizi kolaylaştırabilir. Sonuçta aralarında yaklaşık 3 bin lira fark var.

    Ancak kararsızsanız, o zaman başka noktalar devreye girebilir. Aktif Gürültü Engelleme özelliğine sahip AirPods 4, normal AirPods 4’te olmayan bazı özellikler sunuyor. ANC’nin yanı sıra bu model, gürültü engellemenin uygun olduğunda çevre sesini engellemesini önleyen Şeffaflık modu ve Konuşma Farkındalığı sunuyor. Şeffaflık modu temelde gürültü engellemenin tam tersi, dış dünyanın içeri girmesine izin veriyor. Konuşma Farkındalığı, AirPods’unuz biriyle konuştuğunuzu algıladığında sesi otomatik olarak kısıyor. Her iki model de USB-C ile şarj oluyor ancak yalnızca Gürültü Engelleme özellikli AirPods 4, Apple Watch şarj cihazıyla veya herhangi bir kablosuz Qi şarj cihazıyla kablosuz olarak şarj edilebiliyor. Bu modelin kılıfında Find My ile kullanılmak üzere hoparlörler de bulunuyor. Bu, AirPods’larını sık sık kaybedenler için önemli bir özellik.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN