Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelAI Prompter mesleği nedir? Yapay zekanın yarattığı yeni iş kolu hakkında bilmemiz...

    AI Prompter mesleği nedir? Yapay zekanın yarattığı yeni iş kolu hakkında bilmemiz gerekenler

    Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan bir araştırma, yapay zekanın sanılanın aksine istihdam yaratacağını öngörüyor. Verilere göre kısa vadede 2.3 milyon yeni iş sahası açılacak. Bu yeni iş olanaklarının başında da AI Prompter geliyor. Kelimenin anlamını çözdüğümüzde aslında nasıl bir meslekten bahsettiğimizi daha iyi anlayacağız. Medya dünyasından aşina olduğumuz bu kavram genelde spikerlerin kayan yazıları okuduğu panellere veriliyor. Bu bakımdan kelimeye suflör demek daha uygun. İşte AI Prompter, aslında yapay zekaya ne yapması gerektiğini söyleyen ve onu yönlendiren yetkili kişi anlamına geliyor.

    AI Prompter
    AI Prompter, işin ihtiyacına göre yapay zekaya yön verir. İşin ihtiyacına göre programlama kadar sosyal beceriler de öne çıkar

    AI Prompter ne yapar?

    Bir çeşit yapay zeka mühendisliği olan AI Prompter aslında insan ve makine öğrenimi arasında köprü görevi görüyor. Prompt sözcüğünün dilimizdeki karşılığı “istem”. “Bana Nobel Fizik ödülü alan bilim insanlarının yaş ortalamasını ver” gibi bir cümle aslında istem kapsamında yer alıyor. Tabii ki bu örnek çok basit ama açıklayıcı. Özetle, AI Prompter, işin gereksinimlerine göre özelleştirilmiş istemler üretir.

    Kimler bu mesleğe uygun?

    Yapay zeka istemi, BT, veri bilimi ve operasyon departmanlarıyla işbirliği yaparak verimli yapay zeka uygulamaları için çok önemlidir. Yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğin kalitesi büyük ölçüde kullanılan istemlerin kalitesine bağlıdır. Yönlendirici olarak başarılı olmak için kişinin öncelikle Doğal Dil İşleme (NLP) ve metin oluşturma tekniklerinde donanımlı olması gerekir. Ardından Üretken Yapay Zeka modelleri bilgisi, Yapay Zeka ve ML kavramlarına ilişkin teknik beceriler önem kazanır. Doğal olarak bu alanda çalışacak kişinin yüksek analitik becerileri ve yaratıcı kişiliği fark yaratacaktır.

    Sosyal beceriler, kültür ve sanat

    Yapay zeka uygulamaları hızla içerik üretiminin parçası oluyor. AI Prompter’lar da sıklıkla bu alanda görev alıyor. Örneğin bir sosyal medya reklamı, broşür, albüm tanıtımı gibi ihtiyaçlarda yapay zeka önemli destek sağlıyor. İşte bu aşamada sayısal kadar sözel beceriler de öne çıkıyor. Çünkü yapay zekayı ne kadar iyi sınırlandırırsanız o kadar iyi iş çıkmasını sağlarsınız. Kişinin resim, sanat, edebiyat gibi alanlarda kendini geliştirmesi önemli bir avatantaj sağlayacaktır. Örneğin “eski bir binada yaşayan modern insanlar” dediğinizde sıradan bir sonuç alırsınız. Onun yerine daha açıklayıcı olmanız gerekir. “Viktorya döneminde, Art Deco stili bir binada yaşayan fütürist bireyler” dediğinizde farklı bir sonuç alırsınız.

    Kod bilmek şart mı?

    Son dönemde kod ya da programlama bilmeden oyun yazmak, site oluşturmak gibi kavramlar öne çıkıyor. ChatGPT ile sadece birkaç satır yazarak üretim yapıldığına dair örneklerin sayısı artıyor. Bahsi geçen ve sayısı artan bu örneklere hobi amaçlı diyebiliriz. Fakat, iş pratiğe döküldüğünde kod bilmek mutlaka gerekiyor. Çünkü mevcut kütüphane, iş hedefleri için yetersiz kalabilir. Ayrıca olası bir sorunda kod seviyesinde müdahale gerekebilir. Ek olarak kullanılan yapay zeka aracını kod ile daha hızlı kişiselleştirmek mümkün hale gelir.

    Gelecek parlak mı?

    Şüphesiz üretim ve araştırma sürecinin pürüzsüz ilerlemesi için AI Prompter önemli bir sorumluluğa sahip. Globalde bu alanda çalışan kişilere günümüzde büyük bir talep var. Profesyonellerin yıllık 175.000 – 300.000 dolar arası brüt maaş alması da insanları bu alana yönlendiriyor. Buna ek olarak her geçen gün farklı sektörlerin yapay zeka destekli çözümleri benimsediğini görüyoruz. Teknoloji ve yaratıcılığın yeni ufuklara yelken açtığı günümüz ve gelecekte AI Prompter popüler meslek olmaya devam edecek. Fakat bu gerçek, kişilerin her geçen gün çok ama çok daha donanımlı olması gerektiği gerçeğini de hatırlatıyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN