Meta’nın Quest serisi sessizce gelişmeye ve sanal gerçeklik alanında yükselmeye devam ediyor. En son model Meta Quest 3 ise artırılmış ve karma gerçeklik özelliklerini bir araya getiriyor. Yani sanal gerçeklikteki gibi başlığın içinde bize sunulan dünya ile sınırlı değiliz. Artık içinde bulunduğumuz ortam da oyunun bir parçası oluyor. İşte bu yazımızda, karma gerçekliği denemeniz gereken oyunları sıralıyoruz. Hemen başlayalım.
Meta Quest 3’ün Yıldızı BAM
BAM, masaüstü bir arenada minyatür robotları kontrol ettiğiniz bir Karma Gerçeklik oyunu. Robotlarınızın boyutunu ayarlayıp fiziksel ortamınıza yerleştirebilirsiniz. Ardından arkadaşlarınızla eğlenceli robot dövüşlerine yelken açın. Boks maçları ve özellikle jetpack kullanmak bağımlılık yapıyor.
Kılıç ustaları göreve Broken Edge
Karma gerçeklikten bahsedince konu mutlaka kılıç düellosuna geliyor. Bu oyunda Samuray, Babar gibi farklı sınıf ve kılıç tekniklerinde uzmanlaşıyorsunuz. Amaç rakibinizin kılıcını kırıp onu alt etmek. Grafiklerin güzelliği ve evinizi bir arenaya çevirme hissi bambaşka.
Synth Riders ile 80’lere selam!
Bir anda içinde bulunduğunuz mekan zaman yırtılmasına maruz kalıyor. Oluşan delikler paralel evrene geçitler açıyor ve her geçitten üzerinize kurşun yağıyor. 80’ler müzikleri eşliğinde ellerinizi kullanarak top ve kurşunları yakalamaya çalışıyorsunuz. Açıkçası bu tarz bir bilim kurguya her zaman tav olurum. Sizin de beğeneceğinize eminim. Kendinizi müziğe kaptırın ve güzel zaman geçirin.
I Expect You To Die: Home Sweet Home
Sanal gerçekliğin önemli oyunlarından I Expect You To Die tabii ki AR dünyasına da geçiş yapıyor. Kendi evinizi bir kaçış odası temasına çeviren güncelleme sayesinde oldukça eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.
Keep Talking and Nobody Explodes
Takım oyununa dayalı bir bomba imha oyunu fikri oldukça yaratıcı. PlayStation 4’teki VR’da ortaya çıkan oyun artık kendi ortamınızda bomba imha etmenizi sağlıyor. Zamana karşı yarışta heyecan doruğa vardığı için tam bir parti oyunu.
PianoVision
PianoVision karma gerçekliğin eğitim alanında neler yapabileceğinin en önemli örneklerinden biri. Oyunda sanal piyano derslerine katılıyorsunuz. Elinizi izleyen sistem size basmanız gereken tuş konusunda yardımcı oluyor. Üstelik piyano sahibi değilseniz de sanal klavyeyi kullanma şansınız var. Buna ek olarak gerçek MIDI klavye bağlantısına izin veriyor.
Odanızı spor salonuna çevirin
Son olarak spor oyunlarına değinelim. Çünkü dış dünyayı görmek, spor yapmak konusunda çeşitli avantajlar sağlıyor. Bu türde göze çarpan ilk oyun OhShape. Bu oyunda müziğe ve ritme uygun olarak vücudunuzu çeşitli şekillere sokmanız gerekiyor. Bu türde diğer oyunumuz ise Les Mills Bodycombat. Uzakdoğu sporlarından ilham alan bu spor oyununda sıkı bir idman yapabilirsiniz. Bu iki oyunu aslında önceki VR setleriyle oynamak mümkün. Fakat güncelleme sonrası oyunlar, artırılmış gerçeklik özelliği kazanıyor. Sonuç olarak bulunduğunuz ortamı salon veya odanızı oyuna dahil etmeniz çok farklı bir deneyime dönüşüyor.