Windows 11 kurmak için öncelikle bilgisayarımızın özelliklerinin uygun olması gerekiyor. Bilindiği gibi Microsoft, Windows 11 ile güvenliği ön plana çıkarıyor. Bu nedenle eski donanımlara veda ediyor. Yani Windows 10’un aksine yeni işletim sistemi donanım konusunda çok daha seçici. Kabaca, 4GB bellek ve 64GB harddisk alanına ihtiyacınız var. İşlemci konusunda da Intel için bu adresi ziyaret edebilirsiniz. AMD işlemciler içinse, işlemcinizi bu adreste yer alan listeden kontrol edebilirsiniz. Eğer işlemciniz bu listede yer almıyorsa bazı arka yollar kullanarak işletim sistemi kurma yöntemleri bulunuyor. Fakat zaman içerisinde bu tarz çözümlerin çeşitli sorunlar yarattığını görüyoruz. Özetle, eğer işlemciniz desteklemiyorsa, upgrade yapana kadar kesinlikle Windows yükseltmesi yapmayın.
Windows 11 için kesin uyumluluk kontrolü
Uyumluluk konusunda daha kolay bir seçenek için PC Sistem Durumu Denetimi uygulamasını tercih edebilirsiniz. İngilizce kullananlar için uygulamanın adı PC Health Check. Görev çubuğunuza uygulamanın ismini yazıp çalıştırabilirsiniz. Eğer sisteminizde bu uygulama yüklü değilse hemen bu adresten indirip kurulum sağlayabilirsiniz. Uygulama kapsamlı bir rapor ile size dönüş yapacak. Eğer bu aşamayı geçerseniz gönül rahatlığı ile kuruluma devam edebilirsiniz.
TPM engelini aşmanın yolları
Donanım olarak testi geçtiniz fakat TPM isminde beklenmedik bir sorunla karşılaşabiliriz. Güvenilir Platform Modülü ismindeki TPM, anakartlarda yer alan bir işlemci. Son olarak 2014 yılında güncellenen bu işlemci, hassas verilerin saklanıp işlenmesinde rol alıyor. Bunun içinde çevrimiçi işlemlerdeki şifrelemeler de yer alıyor. TPM, can sıkıcı bir detay gibi olsa da siber güvenlik açısından önemli. Microsoft’un buradaki resmi sayfasında TPM kontrolünü nasıl yapacağınızı ve onu etkin kılma yöntemi yer alıyor. Her anakart için farklı olabileceği için genel bir özet geçelim. Kısaca yapmanız gereken BIOS ayarlarına girip güvenlik seçeneklerinden TPM ile ilgili yerleri bulmak. Bu ayarlar genellikle Trusted Computing / Intel Platform Trust Technology gibi sekmelerin altında yer alıyor.
Ayarları doğru yapıp yapmadığınızı kontrol etmek için BIOS değişikliklerini kaydedip Windows’a dönün. Sistem yüklemesi tamamlandıktan sonra Windows ve R tuşlarına aynı anda basın. Çıkan pencereye TPM.MSC yazıp Enter tuşuna basın. Buradaki Durum sekmesinde TPM’in hazır olup olmadığını kontrol edin. Eğer olumsuz bir durum varsa bence zorlamayın ve yetkili birinden destek alın. Aşina olmadığınız ayarları daha fazla zorlamanız hasar verecektir.
UEFI
TPM sorunlarının bir nedeni de UEFI denen yazılımdan kaynaklanma ihtimali var. UEFI’yi aslında yeni nesil BIOS olarak tanımlayabiliriz. UEFI sayesinde daha güvenli ve daha detaylı ayarlar kullanıcının tercihine kalıyor. Örneğin eskiden BIOS’ta Mouse desteği, fan hızı gibi ayarlamalara pek alışık değildik. Az önce bahsettiğimiz TPM de çok büyük oranda UEFI ile çalışıyor. Mevcut Windows’unuzun UEFI mi Legacy mi olduğunu kontrol ederek işe başlayalım. Önce Windows ve R tuşuna aynı anda basın ve msinfo32 yazıp Enter tuşuna basın. (Diazepam) Burada BIOS modunu göreceksiniz. Eğer UEFI ise zaten sorun yok. UEFI değil ise işiniz zor. Çünkü BIOS’tan UEFI’yi seçmeniz gerekiyor. Bunu yaptığınız anda da UEFI seçtiğinizde mevcut Windows’un olduğu diski göremeyeceksiniz. Dolayısıyla benim tavsiyem başka bir diske temiz bir Windows 11 kurmanız ya da verilerinizi yedekleyip o diski sıfırlamanız.
Bu süreçte meşhur Rufus yazılımını imdadınıza yetişecek. Windows 11 ISO dosyasını Rufus üzerinden “hedef sistem UEFI” seçeneği ile USB diske ya da belleğe kurabilirsiniz.