Bugünlerde yüksek fiyat-performans oranlı Android telefonlar daha fazla ilgi görür ve aranılır hâle geldi. Realme C55 de, tüketicilerin aradığı birçok özelliği uygun fiyat noktasında sunan, gerçekten fiyat-performans noktasında tatmin edici bir ürün. Realme C55 inceleme yazısında, MediaMarkt mağazalarında ve mediamarkt.com.tr’de satışta bulunan bu yeni telefonla ilgili öne çıkan özellikleri ve sunduğu deneyime dair detayları bulabilirsiniz.
Realme C55, temel olarak plastikten yapılmış bir telefon olmasına rağmen, sağlam ve kaliteli bir telefon olduğu hissiyatını veriyor. Ele de iyi oturuyor. Günümüz giriş ve orta segment akıllı telefon trendlerine uygun şekilde düz ön ve arka panel ve onunla uyumlu düz bir çerçeveyle geliyor. 7.9 mm kalınlığında ve 189,5 gram ağırlığında olan telefon, uzun süreli kullanım için de uygun. Arka tarafın deseni ve kamera modülü de telefonu çok şık ve sınıfının üstünde değerli gösteren önemli unsurlar arasında bulunuyor. Telefonun kutusundan çıkan şeffaf taşıma kılıfıyla estetiğini gölgelemeden, onu daha güvenli şekilde kullanabilirsiniz. Ekran, telefonun ön panelinin yüzde 86.7’sini kaplıyor. Ekranın orta üst kısmında ön kamera yuvası, üst kısmında ise görünmez bir ahize hoparlörü ve sensörler bulunuyor. Ekran çerçevesi alt kenarda biraz daha kalınlaşıyor. Sol kenarında çift nano SIM kart ve microSD kart yuvası, sağ kenarında ise güç butonu ve ses kontrol tuşları bulunuyor. Alt kenarda ise USB-C portu var. Güç butonu aynı zamanda parmak izi tarayıcısı işlevi görüyor ve ekran kilidini hızlı şekilde geçmeyi sağlıyor. Bu arada ön kamera yardımıyla yüz tanıma özelliğini de kullanabilirsiniz.
Realme C55, 6.72 inç büyüklüğünde bir LCD ekranla geliyor. Bu ekran, Full HD+ çözünürlük sunuyor ve yenileme hızı 90 Hz. Ekranın görüntü oranı 20:9, piksel yoğunluğu ise 392 ppi. Orta üst kısmında ön kameranın yerleştirildiği yuvarlak delik bulunuyor. Ekranın renk doğruluğu yüksek seviyede ve parlaklık seviyesi otomatik olarak ayarlanabiliyor. Maksimum parlaklık seviyesi 680 nit olan ekran, renkleri canlı şekilde gösteriyor. Telefonun alt kenarında yer alan hoparlörden çıkan sesin yüksekliği iyi. Yine de, uzun süre boyunca müzik dinlerken, bir şeyler izlerken ya da oyun oynarken kulaklık veya harici hoparlör kullanmakta fayda olacaktır.
Realme C55, kalbinde MediaTek’in Helio G88 işlemcisini barındırıyor. Bizim test ettiğimiz versiyonda 8 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza var. Realme tarafından “dinamik RAM” olarak tanımlanan RAM genişletme özelliği sayesinde bellek kapasitesi sanal olarak artırılabiliyor. Bu özellik, kullanıcılara esneklik sağlıyor. Günlük işleri rahatlıkla yerine getiren telefon, genel olarak nadiren gecikme veya takılma durumuyla karşılaşıyor. Bununla birlikte, Realme C55 ağır işler veya sıkı oyunlar için tasarlanmış bir telefon değil. Ancak PUBG Mobile gibi sistem kaynaklarını yoğun kullanan bir oyunda bile C55 fazla ısınmıyor. Monopoly ya da Subway Surfers gibi sistemi yormayan oyunlar ise hiçbir problemle karşılaşmadan rahatlıkla oynanıyor.
Realme C55, 5000 mAh kapasiteli bir pille geliyor ve bu pil tek bir şarjla normal yoğunlukta bir kullanımda iki güne varan bir kullanım imkanı sunabiliyor. Üstelik 33W SuperVOOC hızlı şarj desteğine sahip, kutusundan çıkan şarj adaptörü de bu değerde. Bu sayede telefonun pilini doldurmak oldukça hızlı. Testler sırasında, pilin doluluk oranı yüzde 12 iken şarja takılan telefon, 67 dakika içinde yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Doluluk oranının yüzde 55 seviyesine çıkması ise sadece 26 dakika sürdü. Realme’nin verdiği bilgilere göre, pil tamamen boşken de yüzde 50 doluluk oranına 29 dakika içinde ulaşılabiliyor. Yani, Realme C55’in pil ve şarj konularını önemseyenler için oldukça iyi bir tercih olduğunu söyleyebiliriz.
Realme C55, kutusundan Android 13 yüklü şekilde çıkıyor ve bu işletim sistemini Realme’nin kendi kullanıcı arayüzü Realme UI 4.0 tamamlıyor. Bu sayede kullanıcılara en güncel Android deneyimini sunuyor. Realme C55’te kullanıcılara arayüzü kişiselleştirme konusunda kapsamlı seçenekler sunuluyor. Ayarlar içindeki “Duvar kağıtları ve stil” bölümü üzerinden duvar kağıdının yanı sıra yazı tipini ve simgeleri değiştirebiliyor. Bununla birlikte çok sayıda uygulama ön yüklü şekilde sunuluyor. Google uygulamaları da bunların arasında yer alıyor. Realme C55, kullanıcılarına “Mini Kapsül” deneyimi sunuyor. Bu özellik, önemli servis durum bilgilerini ön kameranın etrafında durum çubuğu içinde kapsül şeklinde gösteriyor. Bu özellik akıllara hemen iPhone 14 Pro’daki Dinamik Ada’yı getirecektir. Mini Kapsül üzerinden telefonun pil durumunu, veri kullanımını ve adım istatistiklerini görmek mümkün oluyor. Pilin azaldığını, şarj edildiğini veya tamamen şarj olduğu bu kapsül üzerinde görülüyor. Realme, önümüzdeki dönemde Mini Kapsül’de daha fazla bilgi gösterilmesi için çalışmaların devam ettiğini açıklamıştı. Bu özellik, kullanıcıların telefonlarındaki önemli bilgilere hızlı ve kolay bir şekilde erişmelerini sağlıyor.
Realme C55, arkasında 64 megapiksel çözünürlüklü ana kamera ve 2 megapiksel çözünürlüklü derinlik sensörü bulunduruyor. Ön tarafta ise 8 megapiksel çözünürlüklü bir kamera kullanıcıları karşılıyor. Ana kamera varsayılan olarak 16 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekiyor ve bu fotoğrafların detay seviyesi makul düzeyde. Gürültü seviyesi düşük olan fotoğrafların kontrast seviyesi mükemmel ve dinamik genişliği de yeterli seviyede. Kamera uygulamasında 64 megapiksel çözünürlük seçeneğine hızlı geçiş yapmak mümkün. Bu modda çekilen fotoğraflarda detaylar ortalama seviyede. Gürültü biraz artmış olsa da; renklerin, kontrastın ve dinamik aralığın iyi olduğu rahatlıkla söylenebilir.
64 megapiksel ana kamera ve 2 megapiksel derinlik sensörü, uygun ışık koşullarının sağlanması durumunda süje ve arka planı gayet belirgin şekilde ayırıyor. Bulanıklık seviyesi de gayet iyi görünüyor. C55’in 8 megapiksel çözünürlüklü ön kamerası detay seviyesi iyi, keskinlikleri yeterli düzeyde. Renkler ve kontrast konusunda ise ön kamera çok iyi bir iş çıkarıyor. Realme C55’in kamerasıyla çekilen gece fotoğrafları için “idare eder” diyebiliriz. Otomatik HDR sıklıkla çalıştığı için gürültü azaltma özelliği hafif de olsa işliyor ve böylelikle yeterli seviyede ayrıntı korunabiliyor. Kontrast ve dinamik aralık genişliği de iyi seviyede. Gece fotoğraflarının renk doygunluğu düşük ve gürültü bariz olsa da, gece fotoğraflarının iş gördüğü söylenebilir.
Realme C55, hem arka hem de ön kamerasıyla 1080p çözünürlüklü videolar kaydedebiliyor. Arka kamerayla çekilen videolar oldukça iyi; detay seviyesi, dinamik aralığı, kontrast ve renk doygunluğu açısından C55’in videoları gayet kaliteli. Ancak görüntü durağanlığı yüksek seviyede değil.
Realme C55, güçlü donanım özellikleri, geniş ekranı ve kaliteli kamerasıyla dikkat çeken bir akıllı telefon. Özellikle 5000 mAh kapasiteli pili ve 33W SuperVOOC hızlı şarj özelliği ile uzun süreli kullanım imkanı sunuyor. Bu özellikleri ve uygun fiyatıyla Realme C55, segmentinde değerlendirilmesi gereken bir seçenek olarak öne çıkıyor.