ChatGPT, Bing Chat, YouChat, JasperChat ve Character.AI gibi yapay zeka robotları son dönemde gündemden inmek bilmiyor. Geçtiğimiz dönemde doğulu ülkelerden yapay zeka robotlarıyla ilgili birçok haber aldık fakat ilk kez batılı bir ülke yapay zeka teknolojisi kullanan bu robotlarla ilgili kesin kararlar almaya başladı.
ChatGPT, alınan karar ile İtalya’da yasaklandı ve OpenAI şirketine ceza kesildi. Yasaklama gerekçesi ise “gizlilik ihlal endişeleri” üzerine kurulu. Yabancı basında yer alan haberlere göre İtalyan veri güvenliği yönetimi, Open AI şirketine 20 milyon euro’luk ceza ve yıllık kazançtan %4’e kadar varabilecek ceza kesintisini gündeme aldı. Tabii şirket yetkilileri bu endişeleri ortadan kaldırabilecek adımları atarsa, bu tip cezalar da devre dışı kalabilir ve yasaklama kararı kaldırılabilir.
Yetkililer, ChatGPT gibi yapay zekâ sistemlerinin özellikle yanlış bilgi paylaşımı ve iş süreçlerinin olumsuz etkilenme ihtimali gibi konuların üzerinde duruyor. Ayrıca bu sistemi küçük yaştaki kullanıcılar da erişebiliyor ve bu durum gelişim çağındaki bireylerin yanlış yönde etkilenebilme ihtimallerini doğuruyor.
ChatGPT, özellikler GPT-4 sürümünün yayınlanmasıyla birlikte ciddi bir sıçrama gerçekleştirdi. Milyonlarca kişi, saniyeler içinde sanki bir insanla konuşuyormuş gibi detaylı cevaplar alabiliyor. Hatta yalnızca yazılı cevaplar değil, aynı zamanda görsel sonuçlardan da söz edebilmek mümkün. Bir görselden yola çıkarak detaylar hakkında bilgiler alınabiliyor, hatta yapay zekâ yardımıyla gerçekte olmayan, ama gerçeğe çok benzeyen görseller de üretilebiliyor.
İşte tüm bu detaylar, gerçek dışı bilgilerin yayılması ve toplum güvenliğini tehdit edebilecek ortamlar oluşturabilir. 18 yaşından küçük kullanıcılar için de risklerin bulunduğu ifade ediliyor.
Kısa süre önce Elon Musk ve Steve Wozniak gibi isimler de bir mektup hazırlamış ve gelişmiş yapay zekâ teknolojilerinin hazırlanılması tarafında kontrolün kaybedilmek üzere olduğu, tehlikeli bir noktaya gelinmeden önce durup mantıklı hamlelerin yapılması gerektiği ifade edilmişti.
ChatGPT Yeni Bir Dönem Başlattı
Open AI’ın son aylardaki hamleleri, Microsoft ve Google gibi şirketleri de harekete geçirdi. Microsoft, Open AI tarafında milyar dolarlık yatırımlar gerçekleştirerek yapay zekâ destekli yeni Bing servisini görücüye çıkardı.
Google da bu savaşta Bard adını verdiği yapay zekâ sistemiyle yol almak istiyor. Ama bu sistemin an itibarıyla dünya çapında kullanıma hazır olmadığını ve ayrıca 18 yaş sınırı bulunduğunu da söylemeliyim.
İki firma da bu teknolojileri ofis uygulamalarından e-mail çözümlerine kadar hemen her noktaya genişletme ve daha kolay kullanılabilirlik sunma düşüncesinde. Tabii tüm bu hamleler, bir tarafta da “Yeni ve büyük işsizlik dalgalarına yol açar mı?” endişelerini de beraberinde getiriyor.
ChatGPT yasaklarıyla ilgili haberler önümüzdeki günlerde sıklıkla karşımıza çıkabilir. Bunlardan biri de Almanya.
ChatGPT, Almanya’da da yasaklanabilir!
Evet, Alman güvenlik yetkilileri de tıpkı İtalya’nın izlediği yolu takip edebilir. Yahoo haberler bölümünde yayınlanan Almanya’da verilerin korunmasından sorumlu yetkili Ulrich Kelber’in röportajına göre, işler daha vahim bir hal alabilir.
Röportajında: Kelber, kişisel bilgilere yönelik güvenlik tehlikelerinin oluşabileceği için ChatGPT’nin Almanya’da yasaklanabileceğini söylüyor. Kelber, devam eden süreçte, İtalyan meslektaşlarıyla da bilgi alışverişlerinde bulunduklarını ifade ediyor. Aslında bu söylenenler bu tarz yapay zeka uygulamalarının global anlamda büyük sıkıntılar çıkaracağının bir göstergesi.
Kişisel verilerin güvenliği için endişe duyan başka Avrupa Birliği ülkeleri de var. Örneğin, yakın zamanda İrlanda ve Fransa gibi ülkelerden de yasaklama kararları gelebilir. Tabii böyle bir akımın başlaması, diğer ülkeleri de “Acaba?” diye düşünmeye itecektir. (Adipex)
Tüm bu olumsuz tabloda, Open AI şirketinin nasıl bir savunma yapacağı, ne gibi önlemler alacağı ise şimdilik merak konusu.
Tabii ki bu yasaklar şimdilik kullanıcıların ücretsiz olarak kullandığı yapay zeka robotlarıyla ilgili. Şunu bilmenizde fayda var, hali hazırda popülerliğini sürdüren yapay zeka robotları sadece bizlere güzel bilgiler ver farklı şeyler vermiyor. Aynı zamanda bizlerden elde ettikleri bilgileri kullanarak kendilerini geliştirmeye devam ediyorlar.
Bir anlamda biz bu tarz robotlardan yararlanıyoruz ve onlarda bizlerden yararlanıyor. Yapay zeka robotlarının yakın geçmişte ücretkli bir servis sunacağını düşünmüyorum fakat 2030’lu yıllarda bu tarz teknolojilere erişimin ücretli olacağı görüşündeyim. Ücretsiz sunulan servislerin destekler ile sürdürülebilirliği çok da makul gözükmüyor.
Şimdilik emekleme aşamasında olan bu tarz teknolojilerin gelecekte çok daha iyi sonuçlarla karşımıza çıkması için bizleri kullanmaya devam etmesi gerekiyor. Eğer biz de bu tarz teknolojilere destek vermek istiyorsak kendimizi kullandırmalıyız. Yok ben uzak duracağım diyorsanız karar sizin.