Veri depolama için yenilikçi teknikler hızlı bir ölçekte ortaya çıkmaya devam ediyor. Depolama terminolojisi o kadar genişledi ki zettabayt veya domegemegrotte bayt gibi rakamlar artık hayali depolama rakamları değil.
Veri depolama teknolojisindeki bu eğilimler, ortaya çıkan depolama kapasitelerinin ve depolama cihazlarının yeteneklerinin bir sonucu olarak görülebilir. Ancak bu eğilimler nedeniyle uyumlu disklerden USB’lere, harici sabit sürücülere, buluta ve flash depolamaya büyük bir geçiş oldu.
Bakın Yeni Nesil Depolama Teknolojileri Neler Olacak…
DNA Depolama
DNA depolama, veri depolamanın en fütüristik teknolojilerinden biri olarak karşımıza çıkmış durumda. Bu kavram, sistemin verileri DNS moleküllerinde depolamasını sağlıyor. Bu teknolojinin en cezbedici özelliği, silikon kullanımının getirdiği sınırlamaları aşarak yüksek yoğunluk ve 1 Exabyte’a kadar depolama kapasitesi elde edebilmesi. Ayrıca DNA, 500 yılı aşkın bir ömür uzatması ile hali hazırda kullandığımız depolama teknolojilerine göre çok daha dayanıklı. Fakat işini bir diğer yanı daha var, DNA’yı okumak, yazmak zahmetli, zaman alıcı ve büyük masraflar içeriyor.
Kristaller Üzerine Depolama
Kristal depolama teknolojisi trendi uzun ömürlü cam yapılarda veri depolamayı vaat ediyor. Kristal malzeme üzerine depolama işlemi cam yüzeylerin mikroskobik yapılarındaki verileri kodlayan lazerlerle yapılabiliyor.
Kuvarsın beş boyutunun tümü kullanıldığından, bu kristallerde çok büyük miktarda veri depolanabilir. Kapasitesi nedeniyle, yeni nesil bu teknoloji aynı zamanda 5D teknolojisi olarak da biliniyor. Kristal teknolojisi başlangıç aşamasında olduğu için kesin yapıları ve ticari kalıpları hakkında yorum yapılamıyor. Bu teknolojinin günlük hayatımıza uyarlanması için çok daha zaman lazım. Muhtemelen 2030 yıllarında ilk örneklerini görebileceğiz.
Blok Zincir Depolama
Bulut depolamanın ölçeklenebilirliği söz konusu olduğunda, blockchain depolama yapıları mükemmel teknolojiler olarak karşımıza çıkıyor. Maliyet etkin ve afetlerden kaynaklanan hasarlara daha az eğilimli bu teknoloji pek çok kişi tarafından güvenilir olarak kabul ediliyor. Blok zincirlerinin en büyük avantajı, verilerin düğümlere dağılmış olması ve düğümlerden birinin bozulması durumunda, diğer düğümlerden verilerin bir kopyasının otomatik olarak kurtarılması olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum blockchain depolama teknolojisinin çok daha kullanabilir ve günlük hayatımıza uygun olduğunu da gösteriyor.
Çoklu Bulut Depolama
Akıllı depolama seçenekleri karasında yer alan çoklu bulut depolama, verilerin birden fazla bulut hizmeti üzerinden depolanması ve paylaşılması anlamına geliyor. Bu teknoloji veri kaybı riskini en aza indirmeye ve bulut hizmetlerinin faydalarını en üst düzeye çıkarmaya yardımcı oluyor.
Bulut arızalarından kaynaklanan kapalı kalma süresi sorunlarından kaçınmak için ortaya çıkan bu yeni nesil veri depolama teknolojisi, farklı bulut depolama türleri ve hizmetleri olarak hali hazırda kullanıcıların beğenisine sunulmuş durumda. Önümüzdeki günlerde çoklu bulut depolama teknolojisinin çok daha yaygınlaşacağı ön görülüyor.
Helyum Sabit Diskler
Helyum sürücüler, yüksek kapasiteli, enerji açısından verimli sabit sürücüler için yeni bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Helyum, sürücülerin yoğunluğunu artırarak daha az dirençle karşılaşmak için en iyi çözüm olarak kabul ediliyor. Ayrıca helyum sürücüleri günümüzdeki kullandığımız depolama çözümlerine göre çok daha az enerji kullanıyor ve doğası gereği çok daha güvenli.
Shingle Makine Kayıt Cihazları
Yıllarca, boşluk sayısını ve ray boyutunu azaltarak sürücülerin yoğunluğunu artırmak için çabaladık. Bununla birlikte, ortaya çıkan üst üste eklenen makine kayıt cihazları, verileri yazmak için kullanılan parçalara kıyasla verileri daha küçük parçalarda okumak için tasarlanmış durumda.
Yeni geliştirilen ve halan geliştirme aşamasında olan Shingle makine kayıt cihazları depolama cihazları üzerinde oluşturulan kayıt izlerinin veri kalitesini etkilemeden üst üste binmesine ve katman oluşturmasına izin veriyor.
Şimdiye kadar pek çok veri depolama teknolojisinin ortaya çıktığına şüphe yok, ancak veri kaybı sorunlarının çözülmesine ciddi bir ihtiyaç var. Ve bu sorunlar için veri kurtarma hizmetleri en uygun çözümdür.
Depolama Sanallaştırması
Depolama sanallaştırması, birden çok fiziksel cihazdan toplanan ve daha sonra sanallaştırılmış bir ortamda yeniden tahsis edilmek üzere kullanıma sunulan depolama kapasitesini ifade ediyor. Bir anlamda birden fazla cihazdaki fiziksel depolamanın, merkezi bir konsoldan yönetilen tek bir depolama cihazı gibi görünen bir havuzda toplanması işlemi.
Kullanılabilir depolama kapasitesini belirlemek için yazılıma dayanan teknoloji daha sonra bu kapasiteyi, sanal makineler tarafından sanal bir ortamda kullanılabilecek bir depolama havuzu olarak toplar.
Kullanıcılar için sanal depolama, fiziksel bir sürücüye standart bir okuma veya yazma gibi görünür. Kullanıcıların ve yöneticilerin yedekleme, arşivleme ve kurtarma gibi görevleri daha kolay ve daha az zaman alan bir şekilde gerçekleştirmesine olanak tanıyan depolama sisteminin karmaşıklığını gizler. Depolama sanallaştırma, yeni depolama cihazları satın almanıza gerek kalmadan depolama kapasitenizi artırmanıza da yardımcı olabilir.
Hiper Bütünleşik Depolama
Hiper bütünleşik depolama(HCS), depolama sanallaştırmasından bir sonraki adımdır. HCS, bilgi işlem, sanallaştırma ve depolama işlevlerini tek bir sistem olarak yönetilebilen fiziksel bir birim olarak birleştirmek için bulutu kullanır. Bu, yazılım tanımlı bir depolama türüdür çünkü her düğüm, kümedeki diğer tüm düğümlerle aynı sanallaştırma yazılımını çalıştıran bir yazılım katmanına sahiptir. Bu yazılım, tek bir düğümdeki kaynakları sanallaştırır ve bunları diğer düğümlerle paylaşarak, depolama ve diğer kaynakların tek bir depolama veya bilgi işlem havuzu olarak kullanılmasına olanak tanır. Bu sanallaştırma yönü, hiper bütünleşik depolamanın bir avantajıdır çünkü tek tek düğümleri oluşturmak için hazır ticari donanımların kullanılmasını mümkün kılar.
Depolama işlevlerinin tek bir varlıkta birleştirilmesi, veri aktarımını hızlı ve verimli hale getirir. Geçmişte, bir cihazda saklanan verileri diğerine aktarmak için verileri bir noktadan diğerine indirmeniz ve ardından uç nokta cihazını çevrimiçi duruma getirmeniz gerekirdi. SV ve HCS gibi sanal disk depolama teknikleriyle, sürücünün mantıksal birim numarasını belirleyebilir ve verilerin artık yeni bir sürücüye gitmesi gerektiğini belirtebilirsiniz.
Veri depolamanın geleceği, geleneksel katmanlı birimlerden, kuruluşlara verileri üzerinde daha fazla kontrol sağlayan ve birçok işlev uzaktan yönetilebildiği için büyük bir BT personeline olan ihtiyacı ortadan kaldıran birleşik hizmetler lehine gidiyor gibi görünüyor.
Kullanıcılar için farklı cihazlardan erişilebilen bulut depolama, daha hızlı ve daha verimli olma vaadini gösteren, büyüyen bir başka kategori. Flaş depolama ve SSD sürücülerdeki flash depolama yongaları, güvenebileceğiniz bir depolama seçeneği olarak daha yoğun olarak geliştirilmekte.
Yapay Zeka (AI), yedekleme programlarını yönetmek ve belirli veri kümeleri için özel kurtarma noktaları ayarlamak gibi tekrarlayan görevlerin üstesinden gelmek için daha yeni veri depolama türlerinde de daha yaygın hale geliyor.