Google, ChatGPT rakibi Bard’ı geçtiğimiz günlerde kullanıma açtı. Şimdilik Amerika ve İngiltere’de kullanıma sunulan Bard ön kullanım onayıyla erişime sunuluyor. Peki, Google’un sunduğu Bard Yapay Zeka aracı bizlere ne sunacak? Şimdiye kadar öğrendiklerimizi bu makalede topladık.
Google Üründen Sorumlu Başkan Yardımcısı Sissie Hsiao ve Araştırmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Eli Collins şirket blogunda, “Bugün, üretken yapay zeka ile işbirliği yapmanızı sağlayan erken bir deney olan Bard’a erişimi açmaya başlıyoruz” diye açıklama yaptı. Goole Bard kullanıcılar tarafından uzun süredir beklenen bir araçtı. Bu aracın tüm dümnyaya açılmaması ve belli bir kullanıcı kitlesi ile yoluna başlaması ise bizleri biraz üzdü diyebilirim.
Google Bard’ın Amacı
Yapılan açıklamalara baktığımızda Bard’ın üretkenliği artırmak, fikir üretimini hızlandırmak ve merak uyandırmak için kullanılabileceğini görüyoruz. Bard’ın tüm dünya kullanıcılarına ne zaman açılacağı ise bir muamma. Google yapay zeka aracının geliştirilmeye devam ettiğini ve seçilmiş kullanıcılar ile daha da iyileştirileceğini söylüyor. Bir anlamda firma kendi yaptığı testlerin yanı sıra çok daha fazla kullanıcıdan geri bildirim alarak yapay zeka aracını en iyi seviyeye çıkarmaya çalışıyor diyebiliriz.
Google yöneticileri önlerindeki en büyük engellerden birinin dil karmaşası olduğunu söylüyor. Şimdilik farklı dillerdeki yapay zeka davranışlarının hatalar içerdiği kabul ediliyor. Yapay zeka aracı gerçek dünyadaki önyargıları ve klişeleri yansıtan geniş bir bilgi yelpazesinden öğrenim yapıyor. Ve bu durum çıktılarında sorunlar ortaya çıkartabiliyor.
Bir anlamda şu anda kullanılan Google Bard yanlış bilgiler verebilir diyebiliriz.
Google Bard Nedir?
Kısaca Bard’I şöyle açıklayabiliriz. Bard, Google’ın deneysel, sohbete dayalı, AI (Yapay Zeka) sohbet hizmetidir. ChatGPT’ye benzer şekilde çalışması amaçlanmıştır, en büyük fark, Google’ın hizmetinin bilgilerini web’den almasıdır.
Google Bard Ne Zaman Duyuruldu?
Bard, 6 Şubat’ta Google ve Alphabet CEO’su Sundar Pichai’nin yaptığı açıklama ile kullanıcılara sunuldu. Bard, her ne kadar duyuruda tamamen yeni bir konsept olarak tanıtılmasına ragmen, AI (Yapay Zeka) sohbet hizmeti Google’ın iki yıl önce tanıtılan Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli (LaMDA) tarafından desteklenmekte.
Google Bard Nasıl çalışıyor?
LaMDA, Google’ın 2017’de icat ettiği ve açık kaynaklı sinir ağı mimarisi Transformer üzerine inşa edilmiş bir platform olarak karşımıza çıkıyor. LaMDA, ChatGPT’nin üzerinde çalıştığı dil modeli olan GPT-3 Transformer üzerine inşa edilmiş durumda. Açık kaynaklı olduğu için Goggle’da bu yapı üzerinden devam ediyor. Tıpkı konteyner mimarisinde olduğu gibi. Şunu belirtmemde fayda var. Ayrıca Google Bard, mühendislerin ‘sentient’ olarak adlandırdığı LaMDA botu üzerine kurulu.
Bard’ın ilk sürümü, LaMDA’nın hafif bir model sürümünü kullanacak çünkü bu sürüm daha az bilgi işlem gücü gerektiriyor ve daha fazla kullanıcıya ölçeklenebiliyor. Bard, yanıt sağlamak için LaMDA’ya ek olarak web’deki tüm bilgileri de kullanacak. Web’teki kayıtların ise nereden alınacağı malum. Google’ın sunduğu hizmetler üzerinden toplanan kayıtlar. Bard için bir kaynak oluşturacak. Bu kaynağın doğru kullanımı ile neler yapılacağını düşünemiyorum bile.
LaMDA’nın kullanımı, GPT serisindeki LLM kullanan ChatGPT ve Bing Chat gibi yapay zeka sohbet robotları ile keskin bir tezat oluşturduğu söylenebilir.
Google Bard’a Kimlerin Erişimi Var?
Google, Bard bekleme listesini 21 Mart 2023’te açtı. Bekleme listesi, ABD ve İngiltere’deki sınırlı kullanıcılara sürekli erişim sağlayacak. Google, AI chatbot’u iyileştirmeye devam etmek için erken kullanıcı geri bildirimlerini toplayacak.
Google Bard bekleme listesine nasıl girilir?
Bard bekleme listesine girmek için tek yapmanız gereken ana sayfayı ziyaret etmek, Google hesabınızda oturum açmak, şartlar ve koşulları kabul etmek ve hazırsınız.
Bard Bir Arama Motoru Değil
Şunu belirtmemde fayda var. Google sözcüğünü duyan bir kişinin aklına hemen arama motoru geliyor. Ama Bard kesinlikle bir arama motoru değil. Bard, fikir üretebiliyor. Blog yazıları yazabiliyor. Ve soruları gerçekler veya görüşlerle yanıtlayabiliyor.
Benzer teknolojiler gibi, Bard da her komut isteminde yazdığınızda yeni metin oluşturuyor. Aynı soruya birçok farklı şekilde cevap verebiliyor.
Microsoft’un Bing sohbet botu, You.com veya Proximity gibi yapay zeka botları gibi, Bard da bazen kaynaklarını gözden geçirebilmeniz için yanıtlarına açıklama ekliyor. Bu açıklamalar Google arama motorunun web sitesi dizinine bağlanıyor, böylece yanıtları internette yayınlanan en son bilgiler ile kontrol edebiliyorsunuz.
Bu tarz açıklamalar sunulduğunda Bard’a neden belirli bir kaynağa atıfta bulunduğu sorulduğunda, bot Wikipedia’dan alıntı yaptığı konusunda ısrar ediyor.
Yapay Zekanın Dürüstlüğü
Sohbet botları sundukları sonuçları genellikle internet adresleri üzerinden derler ve yeni bir sunum ile karşımıza çıkartır. Bard’dan kanser araştırmalarındaki son gelişmeleri tartışan birkaç web sitesi sağlaması istenildiğinde, Bard bunu yapmayı reddetti. ChatGPT benzer istemlere yanıt veriyor ve karşınıza ilgili web siteleri sunuyor. Google tarafından yapılan açıklamadaki detay ise ilgi çekici. Google Bard tıbbi, yasal veya finansal tavsiye vermekten kaçınıyor. Bu durumun bir anlamda iyi sonuçlar vereceği söylenebilir.
Google’ın Bard’ı ne zaman tüm dünyaya açacağı ise merak konusu. Hep beraber bekleyip göreceğiz.