Apple’in yeni iPhone ailesi iki yeni model ile güncellendi. Peki bu güncelleme meraklısına ne gibi avantajlar sağlıyor. Rakiplerle kıyasladığımızda ne gibi farklar ortaya çıkıyor. Tüm bu soruların cevaplarını, bu yazımızda bulabilirsiniz.
Apple’ın yeni nesil iPhone 6 ailesi piyasaya çıkar çıkmaz satış rekoru kırdı. Meraklılar bu ürünü elde etmek için sıralara girdiler. Hatta 1 ay sonra teslim edilecek iPhone 6 için ön sipariş süresini bize göze aldılar. Peki, tüm bu zahmete değiyor mu? Bu yeni ürün ailesini bu kadar cazip yapan özellik ne? En önemlisi de rakiplerin ürünlerinden ne kadar üstün?
Apple iPhone6 hakkında detaylı bilgi için tıklayın
Tasarımı ile fark yaratıyor
Apple, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus olmak üzere iki farklı model piyasaya sürdü. iPhone 6, 4.7 inç büyüklüğündeki ekranı ile iPhone 5s ve iPhone 5C (4 inç) ürünlerinden daha büyük ve yeni nesil akıllı telefonlarını hedef alıyor. iPhone 6 Plus (5.5 inç) ise, son yıllarda oldukça rağbet göre Phablet kategorisine ben de varım demek istiyor. Dolaysıyla büyük ekran ile birlikte daha ince ve daha yuvarlak bir tasarım tercih edilmiş. Önceki modellerdeki keskin kenarlar bu iki üründe yok. 6.9 mm kalınlığı ile dünyanın en ince telefonlarından biri ve ele de oldukça rahat oturuyor.
Ürünlerin tasarımları gayet başarılı. Fakat kamera objektifinin hafifçe öne çıkmış olması ve antenlerin olduğu bölgede kullanılan plastik kısımlar çok daha iyi gizlenebilirdi. Yine de işçiliğin oldukça iyi olduğunu söylemeden edemeyeceğiz. Kullanılan ekran her ne kadar Safir Cam’dan olmazsa da çizilmeye karşı dayanıklı. Buna karşın oldukça moda olan, su ve toza karşı dayanıklılık bu ürün ailesinde ne yazık ki yok.
Apple iPhone 6 Plus hakkında detaylı bilgi için tıklayın
Kullanılan ekranın parlaklığı ve kontrast değeri oldukça başarılı. 542 Candela/m2 yerine 578 Candela/m2’lik bir parlaklık değerine ulaşıldı. Bunun anlamı, Samsung Galaxy S’de kullanılan AMOLED ekranı gibi, renklerin oldukça doygun olması. iPhone 6’nın piksel çözünürlüğü ve yoğunluğu (1334×750, 326ppi) 5S’ile aynı. iPhone 6 Plus’da bu değerler (1920×1080, 401 ppi) çok daha iyi. İşin ilginç tarafı ise, bu ekranları daha büyük bir piksel yoğunluğuna sahip bazı Android telefonları ile kıyasladığımızda, gözle görülür bir fark oluşmadığını söylemeliyiz. Elbette teoride bir fark var, ama pratikte bu belli olmuyor.
Teknik Özellikler
iPhone 6 ailesinde yeni bir işlemci kullanıldı. Yeni A8 işlemcisi 64 bit mimarisi ile oldukça yüksek bir performans sergiliyor. Bir önceki nesle göre çok az bir değişikliğe (1.3’den 1.39 GHz’e yükseltildi) uğramış olan bu işlemci Samsung’un Galaxy S ailesinin performans değerlerine oldukça yaklaşıyor. Bu performans artışının sağlanması için uygulamaların bu işlemciye göre optimize edilmesi gerekiyor ki bu da ister istemez zaman alıyor.
Apple aksesuarları için tıklayın
Unutmadan söyleyelim. A8 işlemcisi ile birlikte M8 adlı yardımcı bir işlemci yer alıyor. Bu işlemcinin görevi sağlık uygulamalarında (adım ölçer v.s.)ve telefonu bir Barometre’ye çeviren hava basıncını ölçmekte kullanılması.
Kullanılan bellek kapasitesi (1 GByte)bir önceki nesille göre aynı. Toplam kapasite seçeneklerinde 128 GByte eklenmiş durumda. Kablosuz haberleşmede sonunda 802.11 ac teknolojisi kullanıldı. LTE teknolojisinin yanı sıra HD ses özelliğini de tam olarak destekliyor.
Uzun zamandır beklenen NFC teknolojisi de sonunda entegre edilmiş. Fakat bu teknoloji Android telefonlarla kıyasladığımızda oldukça kısıtlı. Apple, NFC teknolojisini sadece Apple Pay servisi için kullanıyor. Oysa Android telefonlarda NFC teknolojisi ile hoparlörleri, kulaklıkları birbirine bağlayabildiğiniz gibi, araç kiti veya bir Fuar alanına bir giriş bileti olarak da kullanılabiliyor.
Apple’ın diğer modellerini görmek için tıklayın
Kamerası çok başarılı
8MP’lik kamera sensoru ( 8 MP iSight, Focus Pixel), ilk bakışta her ne kadar düşük gelse de, herkesi şaşırtıyor. Bu kamera gündüz çekimlerde, piyasanın en iyisi olan Nokia Lumia 1020’ye yakın sonuçlar veriyor. Loş ortamlarda ve flaşsız çekimlerde her ne kadar performansı düşse de ortalamanın üzerinde olduğunu söylemeliyiz. iPhone 6’nin en önemli dezavantajı Optik sabitleyicisine sahip olmaması. Bu teknoloji özellikle hareket halinde çektiğiniz videolarda çok işe yarıyor. iPhone 6 Plus’da bu teknoloji mevcut.
Apple, mükemmel videolar çekmeyi de kolay bir hale getirmek için, saniyede 60 kare 1080p HD video ve saniyede 240 kare ağır çekim video gibi yeni özellikler ekledik. Unutmadan söyleyelim. iPhone 6 ailesi, iPhone 5s’den fotoğrafları daha hızlı netleyip çekebiliyor.
Diğer cep telefonlarını görmek için tıklayın
Pil kullanımı daha iyi olabilirdi
Apple, her ne kadar 64 bit işlemcisinin düşük pil tüketimine güveniyor olsa da her iki modelin (1810 mAh, 2915 mAh) pil kullanım süresi yeterli değil. 9 saat’lik bir konuşma ile ürünleri yeniden şarj etmeniz şart. LTE kullanımdaki pil süresi 5S ile aynı. Apple, ürünleri biraz daha kalın yapıp, çok daha iyi bir pil kullanabilirdi.
Uzun lafın kısası. iPhone 6, 4.7 inç’lik erkanı ile ele çok iyi oturuyor ve performansı ile de göz dolduruyor. Android cihazları ile kıyaslandığında en iyi kullanım rahatlığına sahip telefon olduğu bir gerçek.
iPhone 6 Plus, özellikle büyük ekranlı telefonlar arasında ciddi bir rakip. Ama bu kategoriyi iyi incelediğinizde çok daha donanımlı ürünler karşınıza çıkacağını söylemeden edemeyeceğiz.