Akıllı telefonlar günümüzde bir bilgisayardan farksız ve pek çok işimizi kolayca halledebildiğimiz müthiş cihazlara dönüştü. İş dışında eğlenceyi de elimizin altına getiren bu cihazlar, fotoğraf makineleriyle de yarışır iyi bir performans sergiliyor ve satın alma kararlarında kamera performansı da mutlaka etkili oluyor. Şimdi isterseniz sözü çok uzatmadan telefon satın alım kararını verdikten sonra ne yapmanız gerektiğini maddeler halinde sıralayalım:
Telefonun malzemesi…
Yapı, bir akıllı telefonun dayanıklılığı ile ilgili. Tüm telefon pazarı büyük ölçüde iki tür yapıya bölünmüş durumda: Kimi metal, kimi de plastik. Cam kaplı panellere sahip olanlara da artık sıkça rastlıyoruz, ancak bunlar hala sayıca sınırlı.
Akıllı telefonunuzu düşürmeye eğilimli biriyseniz, metal veya plastik yapılı bir telefonu tercih etmenizde yarar var. Bu tip telefonlar 2-3 metreden düşmeye dayanabilirken, cam tabanlı modeller söz konusu olduğunda bu noktada çok dayanıklı bir yapı sunmadıkları söylenebilir.
Ekran kalitesi…
Ekran telefonla bağ kurduğumuz en önemli bileşen. Bu noktada ekran, telefonun büyüklüğünü de belirlediğinden öncelikle standart telefon ekran büyüklüğünün sizin için yeterli olup olmadığını düşünmeniz gerekiyor. Örneğin 6.4 inç büyüklüğünde bir ekran birçok kişi için standart kabul edilirken, bazı kullanıcılar için büyük, bazıları için ise aksine yeteri kadar büyük olmayabiliyor.
Ekranla ilgili bir başka önemli nokta da kullanılan teknoloji. AMOLED gibi yeni nesil ekran teknolojilerinin olması önemli. Hem renkler çok daha canlı hem de kullanıcı deneyimi iyi için daha iyi. Ekran yenileme hızı, dokunmatik örneklendirme hızı da dikkat edilmesi gereken noktalar. 60 Hz ekran yenileme hızı artık yeterli değil ve 90 Hz’in altında kalmayan bir ekrandan aşağısını düşünmemekte yarar var.
Son olarak göz sağlığı konusuna da değinelim. Zararlı mavi ışığı filtreleyen ekranlar tercih sebebi. Böylece göz yorgunluğu dahil belli başlı göz sağlığı sorunları yaşamak durumunda kalmayız. Orta ve üst seviyede bulunan pek çok telefon, bu korumayı sağlıyor.
İşlemci…
Bir akıllı telefonun işlem gücü o telefonun hızı ve orta/uzun vadede ömrünü belli eder. Gelişmiş oyunları grafik kalitesinde kayıp olmaksızın akıcı bir hızda deneyimlemek istiyorsanız, uygulamaları en yüksek performansta ve uzun yıllar yüksek performansta kullanmayı tercih ediyorsanız amiral telefonlar önceliğinizde olmalı. Üst seviye telefonlarda Snapdragon’un yeni modelleri, orta seviye telefonlarda ise Snapdragon ile birlikte MediaTek işlemcilere şans verebilirsiniz.
Kamera…
Telefon sahiplerinin pek çoğu fotoğraf ve video çekmeyi de seviyor ve günlük hayatlarının bir parçası. Ancak her telefonun bu alandaki performansı birbirinden farklı. Telefonlardaki dahili kameralarla ilgili çok fazla abartı var ve markalar daha fazla megapiksel sunarak birbirlerini geçmeye çalışıyor. Ancak bu ilüzyona kapılmayın. Daha fazla megapiksele sahip bir kamera tek başına daha iyi görüntüler elde edilmesini sağlamaz.
Megapiksellerin yanı sıra, kaliteli fotoğraflar için ISO seviyeleri, diyafram açıklığı ve otomatik odaklama hızı gibi pek çok faktör göz önünde bulunurulmalı. Bir kameranın ışığı ne kadar iyi aldığı detayların çok daha belirleyici bir şekilde ekrana yansımasını sağlarken, arka ve ön kameraların eş zamanlı kullanılmasını sağlayan Çoklu Kamera gibi farklı vlog modları da oldukça önemli.
Batarya..
Telefonunuzu yoğun bir şekilde kullanıyorsanız, her gün sık sık priz başına geçmekten bunaldıysanız haklı olarak daha uzun batarya ömrüne sahip bir telefona bir an önce geçmeniz gerekiyor. Bu noktada 5000 mAh kapasiteli bataryası olan telefonlar tercih edilebilir. Eğer batarya, sizin için en önemli konuysa bataryaya yük bindirmeyen donanım bileşenlerini kullanan giriş/orta seviyedeki telefonları da tercih edebilirsiniz. Nihayetinde sadece bataryanın büyük olması yetmez, pili kullanan donanımların da eneji dostu olması gerekiyor.
Depolama…
128 GB dahili hafızanın altında hiçbir cihaza yönelmeyin, hatta mümkünse 256 GB dahili hafızaya sahip bir telefon alın. Çünkü hem yıllar içinde dosyalar, fotoğraflar ve videolar daha fazla yer kaplamaya başlıyor ve bir gün mutlaka yetersiz gelecek. microSD kart desteği de bir opsiyon sunsa da, en başta dahili hafızayı yüksek tutmakta yarar var.
Ses…
Telefon alırken genelde sese çok dikkat edilmez. Ancak iyi bir ses performansına sahip telefon kullananlar bilir ki ses asla göz ardı edilecek bir şey değildir. Alacağınız telefonun en başta stereo desteği sunup sunmamasına dikkat edebilirsiniz. Sese önem veriyorsanız bu noktada cihazın hangi ses teknolojilerini desteklediğine bakın, stereo ses desteğini mutlaka alacağınız telefonda arayın.
Yazılım…
Son olarak yazılım tarafına da değinelim. iOS ve Android olarak telefon dünyasını genelde ikiye ayırsak da, Android cihazlar da kendi içlerinde ayrışıyor. Markaların Android işletim sistemi üzerine kurduğu özel yazılımlar Android’i hem zenginleştiriyor, hem de kullanıcı deneyimi noktasında da performansı artırıyor. Yazılımı sık sık çökmeyen, uygulamalarda akıcı deneyim sağlayan, karmaşık bir yapı sunmayan, güncelleme desteğini kısa sürede kesmeyen bir telefon iyidir. Ayrıca bu yazılımlar ek güvenlik/gizlilik özellikleri de sağlar ve kullanıcıların telefonlarını daha güvende kullanmasını mümkün kılar.