Araştırmalara göre, 8 yaş ve altındaki tüm çocukların yaklaşık yarısının kendi tablet cihazı var ve günde ortalama yaklaşık 2-2,5 saatini dijital ekranlarda geçiriyor. Peki çocuklar için ideal ekran süresi ne olmalı? Ebeveynler nelere dikkat etmeli?
Çocuklarda konuşma bozukluklarına dikkat!
2018’de başlayan bir araştırma; günde iki saatten fazla ekran başında vakit geçiren çocukların dil ve düşünme testlerinde daha düşük puanlar aldığını ve bazı çocukların yedi saatten fazla zaman geçirdiğini gösteriyor. Ekran başında geçirilen gün, beynin eleştirel düşünme ve muhakeme ile ilgili alanı olan beyin korteksinde incelme görüldü. Uzmanlar, ekran süresini azaltarak, çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyen dijital bağımlılıktan korunmayı öneriyor.
Dil gelişimi 1, 5 ila 3 yaş arasında hızla genişler ve araştırmalar, çocukların dili en iyi, kendileriyle konuşan ve oynayan yetişkinlerle etkileşim halindeyken öğrendiklerini göstermiştir. İlkokulun ilk yıllarında çok televizyon izleyen çocukların okuma testlerinde daha az başarılı olduklarına ve dikkat eksikliği gösterebileceklerine dair bazı kanıtlar da mevcut.
Ekran süresi çocukların öğrenme yeteneklerini nasıl etkiliyor?
Küçük çocuklar için, özellikle 3 yaşın altındakiler için gelişim hızla gerçekleşir. Küçük çocuklar çevrelerini keşfederek ve hayatlarındaki yetişkinleri izleyerek ve sonra onları taklit ederek öğrenirler. Aşırı ekran süresi, bir çocuğun dünya hakkında bilgi edinmek için uğraşması gereken tipik günlük aktiviteleri gözlemleme ve deneyimleme yeteneğini engelleyerek, çocuğun gelişimi için zararlı olabilir.
Araştırmalar, 2 yaşın altındaki çocukların başka bir kişiden öğrendiklerine göre bir videodan daha az şey öğrendiklerini gösteriyor. Çocuklar 6. ayda TV ekranını izleyecek olsalar da içeriği genellikle 2 yaşından sonra anlıyorlar.
Çocuklar kaç yaşında telefon ve tablet kullanmaya başlayabilir?
Çocukların tablet ve telefon kullanmaya başlama yaşı kişiden kişiye farklılık gösterebilir, ancak genel olarak 6-8 yaşından itibaren çocuklar bu cihazları kullanmaya başlayabilir. Bununla birlikte, ebeveynlerin kullanım süresini, içeriğini ve amaçlarını kontrol etmeleri oldukça önem taşıyor. Çocukların güvenli ve sağlıklı şekilde teknolojik araçları kullanması için ebeveynlerin dijital okur yazarlığını geliştirmeleri ve çocuklara rehber olması gerekiyor.
Çocuklar için ekran süresi ne olmalı?
Çocuklar için ekran süresi, yaşına ve gelişim düzeyine göre farklılık gösterir. Ancak genel olarak, 2-5 yaşındaki çocuklar için ekran süresi günde 1-2 saat, 5-18 yaşındaki çocuklar için ise günde 2 saatten fazla olmamalıdır. Bununla birlikte, ekran kullanımının yerine fiziksel aktivite ve sosyal etkileşimlerin öncelikli olduğu unutulmamalı. Ebeveynlere tavsiyem, çocukların ekran kullanımını düzenli olarak denetlemeleri ve sınırlama getirmeleri yönünde.
Ayrıca Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), aile ile görüntülü sohbet dışında, 18 ila 24 aylıktan küçük çocukların ekranlardan uzak durmasını öneriyor. AAP ayrıca, 2 ila 5 yaş arasındaki okul öncesi çocuklar için ekran kullanımının günde yalnızca bir saat yüksek kaliteli programla sınırlandırılmasını tavsiye ediyor.
Çocuklar için tablet kullanımının zararları
Günümüzde çocuklar bebeklik döneminden itibaren tablet ve telefonlarla büyüyor. Mama yerken Co,gi film izlemeyle başlayan bu süreç, tablet oyunları ve çizgi filmlerle devam ediyor. Ancak aşırı kullanım sonucunda çocuğunuzun sağlığı olumsuz etkilenebilir.
Fiziksel sağlığı olumsuz etkiler: Uzun kullanım tableti kullanımı göz yorgunluğu, baş ağrısı, boyun ve omuz ağrısı gibi vücut şekilleri neden olabilir.
Sosyal etkiler: Tablet kullanımını sosyal olarak kullanmak ve duygusal bağları geliştirmek için kullanmak.
Uyku kalitesinde bozulma: Gece tablet kullanımının uyku kalitesini ve uyku düzenini bozabilir.
Dikkat dağınıklığı: Çok fazla tablet kullanımı çocuklarda dikkat dağınıklığına neden olabilir.
Uygunsuz içerik tehlikesi: Tabletlerde yanlış ve uygunsuz içeriklere erişebilme riski bulunmaktadır.
Bütün bu nedenlerle ebeveynler çocukları tablet kullanırken dikkatli olmalı ve ondan dünyada çocuğun güvenliğini sağlamalıdırlar.