Not almak eskiden kağıt ve kalemden ibaret bir aktiviteydi. Bana göre hâlâ en etkili yöntemlerden biri. Ancak elbette teknoloji not alma alışkanlığımızı da geliştiriyor. Özellikle bilgisayar ve cep telefonları arasındaki geçişler, notlarımızı paylaşmamızı sağlıyor. Bulut özelliği ile notlarımıza her an her yerden ulaşabiliyoruz. 2022 yılında not almak için baş döndürücü bir dizi araç ve uygulamayla karşı karşıyayız. Hangisini kullanacağınızı nasıl seçersiniz? Neyse ki, bu yazı ile size yardımcı olmayı umut ediyoruz.
Not alma Notion ile yeni bir hobi!
Notion kısa sürede geniş kitlelerle buluşan yeni nesil bir not alma programı. Öyle ki kişisel olduğu kadar kurumsal olarak da Notion’ı kullanabilirsiniz. Yani basit not almak dışında veritabanı özelliği de Notion’ı ayrı kılıyor. İsterseniz notlarınıza fotoğraf da ekleyebilirsiniz. Dosya başına 5MB’a kadar programı ücretsiz kullanabilirsiniz. Ancak Notion tamamen çevrimiçi olarak çalışıyor. İnternete erişim sorunu yaşıyor ya da sınırlı mobil internetiniz varsa bu biraz düşündürücü.
Platformlar: Android, iOS, Mac, Windows, Web
Tamamen ücretsiz OneNote
Microsoft, OneNote’u farklı platformlar üzerinde ücretsiz olarak sunuyor. Arkasında böyle büyük bir şirketin olması elbette notların güvenliği açısından önemli. Ancak not alma programı olarak arabirimin rakiplerine göre biraz karışık olduğunu söylemeliyiz. Ancak sınırsız cihaz desteği ve not almayı kolaylaştıran çizim gibi unsurlar OneNote’u öne çıkarıyor.
Platformlar: Android, iOS, Mac, Windows, Web
Bir not alma klasiği Evernote
Evernote uzun yıllar boyunca akla gelen ilk not alma uygulaması. Zaman içinde PDF, Excel, PowerPoint gibi dosyaları da destekleyen Evernote ne yazık ki aylık ücret talep ediyor. Yine de ücretsiz olarak 60MB alanı kullanabilirsiniz. Evernote’un önemli özelliklerinden biri OCR. Yani kameranızı bir kitap veya dergi sayfasına tutun. Ardından sayfanın yazıya yani metne dönüştüğünü göreceksiniz. Özellikle kütüphanede çalışan öğrenciler için bu kritik bir özellik. Benzer bir şekilde web sayfalarının da istediğiniz bölümlerini kolayca seçip kaydedebiliyorsunuz.
Android, iOS, Mac, Windows, Web
Apple Notes
Bütün şirketler notlarınızı önemsiyor. Apple da bunlardan biri. Apple ekosistemine dahilseniz bu uygulamayı tercih edebilirsiniz. Ne yazık ki Android desteği bulunmuyor. Yine de notların iCloud üzerinde tutulması işe yarıyor. Çünkü tarayıcı ile notlarınıza farklı sistemlerde de ulaşabilirsiniz. Uygulama tipik Apple tasarım izlerini taşıyor. Yani fazla gösteriş yerine sadelik ve işlevsellik önemli. Apple cihazlarda zahmetsizce ve ücretsizce not almak için Apple Notes iyi bir seçim.
Platformlar: iOS ve Mac
Google Keep
Teknoloji devi Google da not alma kervanına katılanlardan. Bu uygulama için elbette Gmail hesabınız olması gerekiyor. Onun dışında uygulama tamamen ücretsiz. Eğer Gmail’e uzak bir yaşam tercih ediyorsanız başka bir alternatif bakın. Google, yapışkan not kağıtları benzeri bir arabirim geliştirmiş. Kolaylıkla not alabiliyorsunuz. Ancak bunların organizasyon kısmı biraz zayıf kalmış. Farklı tür sıralamalar yapamıyorsunuz. Eğer günde onlarca not almıyorsanız büyük bir sorun yaşamayacaksınız.
Platformlar: Android, iOS, Web
Yepyeni bir bakış Obsidian
Markdown özelliğini hiç duydunuz mu? Düz metinlere ** gibi karakterler ekleyerek onları kalın, altıçizili hale getiriyorsunuz. İşte Obsidian, yazarlar açısından bu yönüyle çok takdir ediliyor. Eklenti seçenekleri ile Obsidian oldukça zengin özellikler kazanıyor. Ücretsiz ve çevrimdışı kullanılabiliyor. Fakat notlarınızı farklı cihazlarda senkronize etmek ne yazık ki ücretli.
Platformlar: Android, iOS, Linux, Mac, Windows