Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiNVIDIA RTX 40 serisinden neler bekliyoruz?

    NVIDIA RTX 40 serisinden neler bekliyoruz?

    NVIDIA, RTX 20 ve RTX 30 serisi ekran kartları sayesinde geçtiğimiz dönemi oldukça verimli geçirdi. Üstelik yeni kripto para madenciliğini engelleyen yazılımını ekleyerek oyuncuların stok sorununu da çözdü. Bu da özellikle de AMD’ye karşı elini güçlendirmesini sağladı. Şimdi ise RTX 40 serisiyle birlikte pazarı domine etmeye hazırlanıyor. Peki özellikleri nasıl olacak?

    NVIDIA’nın yeni favorisi RTX 4070 olacak

    Oyuncuların uzun süredir beklediği RTX 40 serisi bu yaz sonuna kadar tanıtılacak. İlk olarak RTX 4090’ın piyasaya sürüleceği söyleniyor. Hemen ardından Eylül ayı gibi RTX 4080, Ekim veya Kasım ayın da RTX 4070 satışa sunulacak. RTX 4060 ise hala belirsizliğini koruyor.

    Paylaşılan sızıntılar ise oyuncuların performans beklentisini karşılayacağına işaret ediyor. Hatta RTX 4070’in bir önceki seride yer alan RTX 3080 seviyesinde bir performans vermesi beklenirken RTX 3090’a yakın olacağı öne sürüldü. Tabii bu da beklentilerin yükselmesine yol açtı.

    NVIDIA, geçtiğimiz yıl Ada Lovelace ismini verdiği yeni bir mimari üzerinde çalıştığını ve bu teknolojinin selefinden yüzde 70 daha yüksek bir performans sunacağını söylemişti. Nitekim sızıntılar da yine bu durumu doğruluyor. Fakat Watt başına düşen performans konusunda beklenenin altında kalabilir.

    Bu yıl başında bazı verileri paylaşan güvenilir analistler NVIDIA’nın yeni serisini “güce aç canavarlar” olarak nitelendirdi. Önümüzdeki ay yapılmasını beklediğimiz etkinlik yaklaşırken ortaya çıkan güç tüketim verileri de bu durumu doğruluyor.

    Bu ekran kartları içerisinde RTX 4070’in 300W TDP değeri ile en düşük güç tüketen model olacağını görüyoruz. RTX 4080 420W, RTX 4090 ise 450W TDP’ye sahip olacak. Fakat bu değerler şirket tarafından tanıtılacak baz modeller için geçerli.

    Raflarda asıl göreceğimiz cihazlar ise MSI ve Asus gibi 3. tarafların geliştirdiği ürünler olacak. Burada ise performans ile birlikte güç tüketiminin de yüzde 40 oranında artabileceği söyleniyor. Örneğin 450W TDP ye sahip olacak RTX 4090, karşımıza 600W TDP ile çıkabilir. Tabii ilerleyen dönemde RTX 4060 isimli çok daha düşük TDP değerine sahip bir ekran kartının da geleceğini biliyoruz.

    Genele baktığımızda ise NVIDIA’nın hem donanım hem de DLSS benzeri çözümleri ile yazılım tarafında oyunculara birçok yeniliği getirdiğini görüyoruz. Tabii ki pazarda rakipsiz olmayacak. Artık AMD’ye ek olarak Intel gibi güçlü yeni bir rakibi de var. Fakat 2K ve 4K tarafında sektörü domine edecek kadar güçlendiğini söyleyebiliriz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN