FIFA mı PES mi? Hatta 90’ları hatırlayanlar için SWOS mu Kick Off mu? Futbolu seven herkesin bilgisayar oyunlarında cevabını aradığı kritik sorular bunlar. Nintendo cephesine geldiğimizde ise ana akım oyunların dışında bir cevaba rastlıyoruz: Mario Strikers Battle League. Nintendo, futbol ile Mario evrenini harmanlayıp kendine has bir çizgi oluşturmayı başarıyor. Oyun, arcade havasında ilerliyor ve size futbolun kaosunu yaşatıyor. Tabii kaos Nintendo için biraz sert bir ifade oldu. Onun yerine curcuna diyelim. Evet, Mario Strikers Battle League tam bir futbol curcunası! Tabii ki sonsuz eğlence de cabası.
Mario Strikers ile Nintendo sahaya iniyor
Oyunu açtığınız anda bir maç seçebilirsiniz. Topa vurmak çok kolay, rakip seçmek çok kolay. Ama, burada büyük bir ama var, ustalaşmak zaman istiyor. Mario’nun klasik platform oyunlarında da böyledir zaten. Önce kolay bölümler çocuk oyuncağı gibi gelir. Ardından saç baş yolduran bölümler en deneyimli oyuncuları bile zorlayabilir. Mario Strikers da bir açıdan buna benziyor. Çünkü hem herkesin hemen oynayabileceği kadar kolay hem de derin strateji içeren yönü var.
Her karakterin kendine has bir kartı var. Çocukların biriktirdiği koleksiyoner eşyalarına benzeyen bu kartlarda oyuncuların değerlerini görüyorsunuz. Oyuncular güç, hız, şut, pas ve teknik olmak üzere beş özelliğe sahip. Takımınızı kurarken dengeli ve sizin tarzınıza uyan oyuncuları seçmeniz çok önemli. Örneğin Mario’nun azılı düşmanı Bowser’a bakalım. Sahanın en büyük oyuncularından Bowser biraz yavaş olmasına karşın uzak şutlarda çok etkili. Donkey Kong ise tam bir savunma ustası. Sevimli Toad karakteri ise minik cüssesine rağmen oldukça süratli.
Japon çizgi filmlerinden fırlayan bir şut!
Kaptan Tsubasa’yı hatırlar mısınız? Japonların ünlü futbol serisinin kahramanı. Onun fizik kurallarını altüst eden kuantum mekanikli şutlarının benzeri bu oyunda var: Hyper Strike. Genellikle belirli bir süre hiçbir defans müdahalesine maruz kalmadığınızda aktif olan bir şut stili. Hem de ne şut! Zamanlamayı tutturup başarılı olursanız bir yerine iki gol hanenize yazılıyor. Yani altın değerinde vuruşlardan bahsediyoruz. Bu özellik bana Atari salonlarında çok sevdiğim Street Hoop basketbol oyununu hatırlattı. Daha fazla geçmiş oyunlara referans verip sizi sıkmayacağım. Yine de bu oyunu bir kenara not edip deneyin. Konumuza dönemlim, karakterlerin animasyonları ise bir hayli etkileyici. Luigi’nin kasırgası, madenci Toad’un oyuk açması…
Mario Strikers Battle League maçlarına derinlik katan bir diğer çok önemli sistem ise aksesuarlar. Oyun içi altınlarla satın alıp kullanabileceğiniz bu aksesuarlar karakterlerinizin istatistiklerini belirgin şekilde değiştirmeye yarıyor. Örneğin Turbo Kask taktığınızda karakteriniz +2 hız kazanırken tekniği 2 puan geriliyor. Altınları, Strikers Club’daki çevrimiçi maçlar yoluyla ya da bilgisayara karşı oynayarak toplayabilirsiniz. Kısacası kupa kazanmak en etkili yöntem. Oyun boyunca kazandığınız altınları, menüden Gear Settings altında harcayabilirsiniz. Her karakterde kafa, kollar, gövde ve bacaklar olmak üzere dört yuva bulunuyor. Ancak her eşyayı bir karakter için kullanabiliyorsunuz. Dolayısıyla aynı eşyayı iki karakter üzerinde kullanmak istiyorsanız, onu iki kez satın almanız gerekiyor. Bu nedenle belirli bir seviyeye gelene kadar özellikle çevrimiçi maçlarda zayıf kalmaya hazır olun.
Mario Strikers Battle League gerçekten keyifli bir oyun. Aynı konsolda 8 arkadaş oynayabiliyorsunuz. Çevrimiçi maçlar da keyifli geçiyor. Yine de oyunu tek başınıza bilgisayara karşı oynamak biraz sıkıcı hale gelebiliyor. Nintendo, Super Smash Bros’ta yaptığı gibi bu oyunu da çok kişiyle oynamanızı istiyor. Çünkü gerçek eğlence o zaman kendini gösteriyor. Vurduğunuz gol olsun! Bu arada tüm Mario oyunlarını inceleyip satın almak için sizi bu adrese davet ediyoruz.