Teknolojinin gelişimi ile çocukların ilgi alanları da büyük ölçüde değişti. Araba, bebek, misket ve topaç gibi oyuncaklar yerini akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlar gibi teknolojik aletlere bıraktı. Bu nedenle 2022’de bir çocuk olmak, aynı zamanda teknoloji çağında çocuk olmakla eşdeğer diyebiliriz.
Ancak her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi teknolojinin fazla kullanımı da çocuk gelişimini olumsuz etkileme potansiyeline sahip. Peki ebeveynlerin çocukların teknoloji kullanımında nasıl bir yol izlemesi gerekiyor? Siz değerli MediaTrend okuyucularımız için yazımızda anlattık…
Gelişen teknolojiyle dijital dönüşümün lokomotifi konumundaki internetin birbirine entegre olması, kendimizi devasa bir sanal dünya içerisinde bulmamıza neden oldu. Bu sanal dünyanın bir bölümü insanın kendisini geliştirmesine imkan sağlayan yararlı materyallerden oluşurken, bir bölümü de özellikle çocuk gelişimini olumsuz etkileyebilecek zararlı materyalleri bünyesinde barındırıyor. Bu nedenle çocuklarımızın teknoloji kullanımını kontrol altına almak, çok da katı olmayan sınırlamalarla bu sanal dünyanın içinde kaybolmasını engellemek önemli.
Ne sınırlı ne de sınırsız anlayışı benimsenmeli
Bazı ebeveynler, çocuklarının teknoloji kullanımını tamamen engellemenin gelişimlerini olumlu yönde etkileyeceğine inanıyor. Bazıları da bunun tam aksi şekilde bu konuda herhangi bir sınırlama olmadan çocuklarının teknolojik aletleri özgürce kullanmasına izin veriyor. Bu iki yöntemin de son derece yanlış olduğunu belirtmekte fayda var.
Çocuk Gelişimi Uzmanları, çocukların teknoloji kullanımında bir program dahilinde hareket edilmesinin daha doğru olduğu konusunda ortak paydada birleşiyor. Örneğin Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Mücahit Öztürk; 3 ila 6 yaş arasındaki çocukların her gün 30 dakika, ilköğretim çağındaki çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin 1 saat ve lise çağındaki öğrencilerin ise 2 saat boyunca teknolojiyle vakit geçirmesinin ne sınırlı ne de sınırsız anlayışının aksine en doğru yol olduğunu belirtiyor.
İnternetteki anonim kimliklere dikkat
Günümüz çocuklarının teknoloji kullanımı erken yaşlarda başladığı için çağımızın en büyük akımlarından sosyal medyayla tanışmaları da doğal olarak çok zaman almıyor. Bu noktada ebeveynlerin çocukların sosyal medya kullanımında dikkatli ve aynı zamanda kontrolcü bir yaklaşım sergilemesi oldukça önemli. Hesap şifresinin ortak belirlenmesi, paylaşımların ve aktivitelerin belirli aralıklarla kontrol edilmesi gibi önemli detayların çocukların sosyal medyadaki potansiyel tehlikelere karşı korunmasını sağlayacaktır.