Şu an dünya üzerinde en yüksek kullanım oranına sahip olan işletim sistemi Android. Farklı cihazlarla uyumlu olması, bilgisayar gibi telefonun da gerçek bir ihtiyaç olması sayesinde Android hayatımızın tamamen içinde. PC ve mobil farklı platformlar olsalar da, bazı kullanıcılar Android işletim sistemini bilgisayarlarında da çalıştırarak Android tabanlı mobil uygulamaları bilgisayarlarına yükleyebilmek ve bu uygulamaların sağladığı avantajlardan PC tarafında da yararlanmak istiyor.
Bu ihtiyaçtan yola çıkarak bu rehberimizde VirtualBox kullanarak Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınıza Android işletim sistemini nasıl yükleyebileceğinizi adım adım anlatıyoruz.
Bu rehberde ilk olarak VirtualBox kullanarak bir Android sanal makinesi oluşturacağız ve ardından da VirtualBox üzerinde bir Android işletim sistemi kuracağız. Eğer VirtualBox’ı ve Android ISO dosyasını bilgisayarınıza indirip yüklediyseniz, kurulum işlemine başlayabiliriz.
Öncelikle Android işletim sistemi kuracağınız bilgisayarınızın BIOS ayarlarında VT-x (sanallaştırma özelliği) ya da AMD-V’nin etkinleştirildiğinden emin olun.
1. VirtualBox’ı Çalıştırın: VirtualBox’ın kurulumu tamamlandıktan sonra, uygulama simgesine sağ tıklayın ve “Yönetici olarak çalıştır” seçeneğini seçerek uygulamayı açın.
2. Yeni Bir Sanal Makine Oluşturun: Yeni bir Android sanal makinesi oluşturmak için “Yeni” düğmesine tıklayın.
Daha sonra karşınıza çıkan ekranda, adı kısmına Android x86 9.0 yazın, işletim sistemi türünü Linux ve işletim sistemi sürümünü ise Linux 2.6 / 3.x / 4.x (32 bit ya da 64 bit) olarak seçin. Ve “İleri” butonuna tıklayın.
3. Bellek (RAM) Boyutunu Belirleyin: Android sanal makinesine tahsis edilecek olan bellek miktarını belirlemeniz gerek. Android x86’yı Virtualbox üzerinde düzgün bir şekilde çalıştırmak ve kurmak için 2048 MB bellek ayırmanız yeterli olacaktır.
4. Sanal Bir Sabit Disk Oluşturun: Bu adımda, oluşturacağınız sanal makine için sanal bir sabit disk oluşturacaksınız. Bunun için önerilen boyut 8 GB’dır. Bu adımda hiçbir şeyi değiştirmeden “Oluştur” butonuna tıklayın.
Sonraki adımda, sabit disk dosyası türü olarak VDI (VirtualBox Disk Kalıbı) seçeneğini seçili olarak geliyor. Burada da bu seçeneği değiştirmeden tekrar “İleri” butonuna tıklayın.
Şimdi de “fiziksel sabit diskte depolama” türünü “değişken olarak ayrılan” olarak seçin. Ve “İleri”ye tıklayın.
Daha sonra bu Android VDI sabit diskinin dosya konumunu ve boyutunu belirleyin. Burada sanal sabit diskin boyutunu ihtiyacınıza göre belirleyebilirsiniz ya da hiç değiştirmeden 8 GB olarak bırakabilirsiniz. Sabit diskin dosya konumunu ve boyutunu belirledikten sonra, “Oluştur” butonuna tıklayın.
5. Android Sanal Makinesini Yapılandırma: Artık Android x86 sanal makineniz hazır. Ancak kullanmaya başlamadan önce Android sanal makinenizi yapılandırmanız gerekiyor. Bu yüzden pencerenin üst kısmındaki “Ayarlar” seçeneğine tıklayın.
“Ayarlar” seçeneğine tıkladıktan sonra, karşınıza çıkan ekranda öncelikle soldaki menüden “Sistem”e tıklayın, ardından da “İşlemci” sekmesinin en üstünde yer alan işlemci sayısını en az 2’ye yükseltin. Aynı zamanda bu sekmede, “Genişletilmiş Özellikler” kısmında yer alan “PAE/NX” özelliğini etkinleştirmeyi de unutmayın.
Bunların yanı sıra “Hızlandırma” sekmesindeki “Yarı Sanallaştırma Arayüzü”nü varsayılan olarak ayarlayın ve “İç içe disk belleğini etkinleştir” seçeneğini aktif hale getirin.
Şimdiki adımda ise ekran ayarlarını yapacağız. Bu yüzden soldaki menüden “Ekran” seçeneğine tıklayın ve buradan görüntü belleğinizi en az 128 MB olarak ayarlayın. Daha sonrasında da varsayılan olarak “VMSVGA” olan “Grafik Denetleyicisi”ni VBoxVGA olarak değiştirin.
Bu arada bu ekranda, üç boyutlu grafikler için “3B hızlandırmayı etkinleştir” seçeneğini de aktif hale getirebilirsiniz. Ancak VBoxVGA’un 3B hızlandırma ile birlikte kullanılması VirtualBox tarafından yasaklanmıştır. Bu nedenle bu ekran 3B hızlandırmayı etkinleştirmeyin.
Tüm ekran ayarlarını yaptıktan sonra, yine soldaki menüden “Depolama” seçeneğine tıklayın. Ardından “Depolama Aygıtları” bölümünde yer alan boş disk simgesine, daha sonra da bir disk dosyası seçmek için sağ tarafta bulunan “Optik Sürücü” kısmındaki disk simgesine tıklayın.
Devamında ise kuruluma başlamadan önce bilgisayarınıza indirmiş olduğunuz Android x86 ISO dosyasını seçin ve sağ alttaki “Aç” butonuna tıklayın.
Son olarak ise yaptığınız tüm değişikliklerin geçerli hale gelmesi için alttaki “TAMAM” butonuna tıklayarak Ayarlar menüsünden çıkış yapın.