Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürWindows CMD Komutları Nedir? En Çok Hangileri Kullanılır?

    Windows CMD Komutları Nedir? En Çok Hangileri Kullanılır?

    Kısaca tanımlarsak CMD komutları, Windows işletim sisteminde MS-Dos tabanlı bir kod yazma arabirimidir. Bu arabirim kullanılarak bilgisayarla ilgili tüm verilere erişim sağlanır. Bu komutları kullanabilmek için önce CMD komutlarını yazabileceğimiz alana giriş yapmak gerekir. Farklı komutlar kullanılarak çok farklı bilgilere ulaşmak mümkündür. CMD komutları, Microsoft’un OS/2 işletim sistemini duyurduğu tarihten itibaren kullanılıyor.

    CMD Komutları İçin Erişim 2 Şekilde Olur

    Kullanılan ilk yöntem Windows arama alanına CMD komutunu yazmaktır. Karşınıza MS-Dos komut satırı gelir. Diğer yöntem ise klavyedeki Windows ve R tuşlarına aynı anda basarak açılan pencereye CMD yazarak olur.

    CMD Komutları Kullanılırken Çok Dikkatli Olun

    İşte burası çok önemli. Bu komutları kullanmadan önce önemli verilerinizin mutlaka yedeği olduğuna emin olun. Çünkü hatalı bir komut yazarak yapacağınız bir hata sistem dosyalarına zarar verebilir.

    En Sık Kullanılan CMD Komutlarının neler olduğuna gelin aşağıda birlikte bakalım.

    Attrib komutu

    Bu komut belirtilen bir dosyanın ya da bir klasörün niteliğini değiştirmek için kullanılır.

    Chdir komutu

    Klasör değiştirmek için kullanılır. Chdir komutunun sonuna çalışmak istenilen sürücüyü ve / veya dizini yazarak kullanılır.

    Chkdsk

    Chkdsk, diski kontrol etmemizi sağlayan komuttur. Bu komutu kullanarak sabit disklerinizin genel durum hakkında bilgi sahibi olursunuz.

    CLS

    CLS komutunu kullanarak veri ve komutlar ile dolan ekranı temizlersiniz. Sadece CLS yazıp enter’a basmak yeterli olur.

    Color

    Color komutu ile metin ve arka fon renklerini değiştirebilirsiniz. Komuta, 0 ila 9 arasında sayı ve A’dan F’ye kadar parametreler eklenerek kullanmak mümkündür.

    Copy

    Copy komutunu kullanarak bir veya birçok dosyayı belirli bir konumdan konumdan diğer konuma kopyalar. Diğer bir deyişle en çok kullanılan CMD komutlarındadır.

    Date

    Bu komut bilgisayarın tarihini gösterir. Dahası bu komutu kullanarak değişiklik de yapabilirsiniz.

    Dir

    Dir komutu ile bulunulan alandaki dosya ve klasörleri listelersiniz. Klasör ve dosyaların konum ve oluşturma zamanını görürsünüz.

    Help

    Tüm MS-DOS komutlarının nasıl kullanılacağı hakkında bilgi verir. Kullanımını bilmediğiniz bir komutu burada bularak hangi parametrelerle kullanılabileceğini görebilirsiniz.

    Ipconfig

    Ipconfig, komutunu çalıştırdığınızda ekranda bir liste görülür. Burada bilgisayarın IP adresi ve kullanılan bilgisayar ağı bilgileri ekrana gelir. Eğer DNS önbelleği temizlemek istiyorsanız “Ipconfig /flushdns” yazarak bunu yaparsınız.

    Netstat

    Bilgisayarınızdaki bütün bağlantı bilgilerinin listesini görürsünüz. listeleyebilirsiniz. Hangi portlara hangi cihazların bağlı olduğunu ve TCP portlarının durumunu görürsünüz. Ek olarak IPRouting tablosunu da bu komut ile görüntülersiniz.

    Ping

    Eğer internet bağlantı problemi yaşıyorsanız Ping komutunu çalıştırarak nasıl bir sorun olduğunu anlayabileceğiniz bilgilere ulaşırsınız. Komutun kullanılması çok kolaydır. “ping alanadi” yazmanız yeterlidir.

    Powercfg

    Bu komut, kullanıldığı sistemin ne kadar enerji harcadığına dair bilgiler vermektedir. Bu nedenle komut yönetici yetkisi gerektirir.

    Shutdown

    Bu komut kullanılarak bilgisayarın kapanması ve daha fazla seçenekli başlangıç ayarı yaparsınız

    Who

    Bu komut ile bilgisayarda oturum açmış kullanıcıların görüntüleyebilirsiniz.

    Komutlarla İlgili Ayrıntılı Bilgi Kaynağı:

    https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/administration/windows-commands/windows-commands

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN