Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerOyunOyun yayıncılığında ışık seçimi - Elgato Key Light Air

    Oyun yayıncılığında ışık seçimi – Elgato Key Light Air

    Son yılların en popüler ve en keyifli hobilerinden bir tanesi canlı yayın platformlarında başta oyunlar olmak üzere canlı yayın gerçekleştirmek diyebiliriz. Hatta bu hobiyi düzenli bir şekilde sosyal medya kanalları ile destekleyip içerik üretmeye dönüştürdüğünüzde tam zamanlı bir işten daha fazlasını kazandırma potansiyeli de oldukça yüksek. Bu yazıda sizlere bir oyun yayıncısı için oldukça önemli olan ışık seçiminden ve Elgato’nun bu konuda oldukça başarılı çözümü Key Light Air ürününden bahsedeceğim.

    Öncelikle ister hobi olsun isterseniz tam zamanlı olarak yayıncılığa adım atın, iyi bir bilgisayar, iyi tasarlanmış göze hoş gelen yayın ekranlar izleyicilerinizi bir noktaya kadar mutlu edecektir. İzleyicileriniz ile iletişime geçme aşamanızda kameranız açıldığında asıl şov başlar. Herhangi bir kamera ve oda ışığı ile birlikte bu işi yapabilir misiniz? Tabii ki yapılır lakin bizim burada ilgilendiğimiz nokta ilk günden kaliteli bir başlangıç yapmak, kullandığınız ekipmana bir kere yatırım yaparak sizi hem uzun vadeli hem de kullanışlı bir şekilde başlangıç aşamasına yerleştirmek.

    Piyasada çok çeşitli ışıklar, soft box çözümleri ya da Influencer yayıncı kiti adı altında çözümler görebilirsiniz. Bir ışık seçiminde ilk dikkat edilmesi gereken nokta ışığın şiddetinin, yönünün ve sıcaklığının ayarlanabilir olmasıdır.

    Baktığınızda ekran karşısına çıkana, çekimleri gerçekleştirene kadar çoğu kişi bu detaya dikkat etmez. Kullandığınız kameranın lensi, düşük ışık performansı, doğal ortam yaratabilme yeteneği, gün ışığı ile yakalanabilecek detaylar düşünüldüğünde standart çözümler özellikle yeşil perde çözümlerini düşünen Gamer arkadaşlar için kaotik ve karmaşık bir boyuta doğru eviriliyor.

    İşi profesyonel fotoğrafçılık olan bir tanıdığınız yoksa bütün bir külliyatı okuyarak, başka insanların içeriklerini izleyerek ya da bu tip eşyaları satan insanların dükkanlarına giderek onların inisiyatifine göre bir şeyleri almak gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

    İşi profesyonel olsun olmasın herkesin bu anlamda hayatını kolaylaştırmayı bir misyon olarak ele alıp ürünlerini piyasaya süren Elgato’nun bu konuda sunduğu çözümler çoğu oyuncunun bu konuda harcayacağı zamandan tasarruf etmesini ve gereksiz bilgiler içinde yüzmesini engelleyecek şekilde vücut buluyor.

    Bu yazının ana kahramanı Elgato Key Light Air ve onun özelliklerine yakından bakalım.

    Elgato Key Light Air yayıncılık yapmak isteyen insanlar ve stüdyo ortamında kullanılmak üzere profesyonel LED panel olarak üretilmiş, kullanımı oldukça basit ve Android & iOS ve bilgisayarınız üzerinden yazılım ile kontrol edilebilen bir ışık sistemi.

    Kutusundan ana ışık paneli, yükseltilebilir ayağı, masa üzerinde dengeli bir şekilde durmasını sağlayan tablası ve adaptörü ile birlikte geliyor. 80 adet Premium OSRAM Led ile oluşturulan ışık kaynağı bize 1400 Lümen’lik bir ışık sağlıyor. 2900 ile 7000 K değerinde sıcaklık değeri sunan Key Light Air ile geniş bir aralıkta sıcak ve soğuk tonlar üzerinde kontrol sağlanabiliyor.

    Özellikle oyun yayıncılığı kısmında dizayn edilmiş komplike yayın masaları haricinde de hızlıca masa üzerinde kendine yer bularak monitörünüzün üzerinden istediğiniz açıda kendisine yer bulabiliyor.

    89 Cm’lik yüksekliğe kadar çıkabilen ayağı ve sabit ayağı üzerinden aşağı – yukarı şeklinde açısını değiştirebildiğiniz panel yapısı ile kameranızın konumuna göre ışığınızı ayarlama şansı sunuluyor. Piyasada bulunan çözümlerin çoğunun büyük ve hantal olması, masanın üzerine hızlıca konumlanamaması ve en önemlisi bir uygulama desteğinin olmaması Elgato Key Light Air’in kullanım alanını oldukça güçlendiriyor. Wi-Fi üzerinden ağınıza tanıtabileceğiniz Key Light Air’i yazılımı sayesinde birkaç tıklama eşliğinde sisteminize tanıtabilir, akabinde de ekranın sağ alt kısmında saatin yanına gelecek ikon yardımı ile hızlıca açıp kapatma, ışık şiddetini ve sıcaklığı değiştirme şansına erişebiliyorsunuz.

    Elgato firmasının bir diğer güzel girişimi ise bir Elgato ürününü satın aldığınızda, Elgato ekosistemi ile genişletirken fazlasıyla seçeneğinizin bulunmasıdır. Key Light Air, Elgato Stream Deck ile uyumlu bir şekilde çalışabiliyor. Aynı zamanda Elgato’nun Arm sistemleri ile birlikte ışığınızı kendinize özel oluşturacağınız bir setup içerisinde de konumlayabiliyorsunuz. Standart olarak koltuğunuza oturup yayın yapma dışında kuşbakışı bir kamera açısıyla yemek videosu çekerken ya da flex bir alanda özel bir omuz üstü açısından bir objenin görüntüsünü almaya çalışırken dahi istediğiniz açıdan ortamı aydınlatmasını sağlayabiliyorsunuz.

    Key Light Air’in bir diğer önemli noktası ise LED panel olarak oluşturduğu ışığı olabilecek en doğal şekilde kırarak ortama dağıtması. Bazı yayıncılarda ya da çekimlerde mutlaka gözünüze çarpmıştır. Objeler üzerinde yuvarlak beyaz bir hüzme çekim boyunca yer alır. Bu kötü bir soft box ya da doğrudan ampullerden ortaya çıkan ışığın çekim alanına yansıtılması ile gerçekleşir. Key Light Air üzerinde LED panelin önüne konumlanmış özel tabakalar sayesinde Premium bir çözüm olarak bu durum ortadan kaldırılmış.

    Ağırlık olarak toplamda 550 gramlık bir ışık gövdesi ağırlığı ve 1000 gramlık taban ağırlığı ile hareketsiz şekilde konumlanabilen Key Light Air 60 ila 88 cm’lik bir yükseklik aralığında çözüm sunabiliyor.

    İdeal bir yayıncı sistemi için sizi sağ ve sol taraftan aydınlatacak iki adet Key Light Air ile dengeli bir aydınlatma sağlanabilir. Kameranızın ve açınızın konumuna göre tek bir ışıkla da aydınlatmayı ortamınıza göre sağlayabilirsiniz.

    Oyun yayıncılığında ışığın ne kadar etkili olduğunu amaca uygun doğru kamera seçimi ile ortaya çıkartabiliyoruz. Aydınlatmanızı istediğiniz kadar iyi bir şekilde oluştursanız bile, yapmak istediğiniz konuya uygun kalitede bir kamera tercih etmediğinizde bu çözümde çok faydalı olmayacaktır.

    Elgato Key Light Air ile birlikte çok iyi ikili olan Facecam tercih edebileceğiniz güçlü ve çok fonksiyonel bir Premium 60 FPS Full HD Webcam. Elgato Facecam’i benzerlerinden ayıran güçlü özellikleri var.

    Önemli olana odaklanan ve önemsiz olanı devre dışı bırakan motto ile üretilmiş Facecam içerik üreticileri için hazırlanmış. Sony STARVIS CMOS sensörü sayesinde iç mekan için fazlasıyla detaylı görüntü yakalamanızı sağlıyor.

    USB 3.0 arabirimini kullanan Facecam elde ettiği yüksek kaliteli görüntüleri de hızlı bir şekilde ekranlara taşıyabiliyor. Elgato Prime Lens teknolojisi, f/2.4 diyafram ile stüdyo kalitesinde videolar oluşturabiliyorsunuz.

    Burada Elgato Key Light Air’ın gücü devreye giriyor. Işığın gücü ve doğru konumlanması ile Facecam tarafından maksimum fayda elde edebiliyorsunuz.

    Yine Key Light Air’de olduğu gibi Facecam de çok güçlü bir yazılım ile birlikte geliyor. Çoğu başka kamerada yazılım yeteri kadar önemsenen bir durum değildir. Oysa profesyonel bir çekim ortamı oluşturulurken detaylar öne çıkar. Işık, ses, görüntü dahil ne kadar çok özelleştirme ve detay kontrol altına alınabilirse o kadar kalite çizgisi yukarı doğru tırmanır. Facecam ile birlikte gelen yazılımda OBS gibi yazılımlara geçmeden önce standart donanımın gücünü bize çok basit tıklamalar ile tanımamızı sağlayan bir yapıda. Bu yazılım üzerinde yapacağınız ayarları kamera üzerinde yer alan flash memory tarafına kaydederek işlerinizi kolaylaştırmanız da mümkün. DSLR makinalarda olduğu gibi bir görüntü işleme yapısı Facecam tarafında da karşımıza çıkıyor. 82 derecelik bir alan görüşü dahil ince ayarlar ile oldukça başarılı sonuçlar alabiliyorsunuz. 60 FPS 1080p görüntü kaydedebilme ve bunu yaparken uzun saatler boyunca kayıt yapabilecek, ısınmayacak şekilde dizayn edilmiş olması başarılı noktaları arasında. Özellikle oyunların artık 60 FPS ve üzerine odaklandığı bir dönemde kullanacağınız kameranın da 60 FPS vermesi yayın kalitesi açısından oldukça önemli. Yayını 60 FPS verip kamerayı daha düşük bir FPS ile yayına aktardığınızda doğal olarak senkron olamayan çirkin bir görüntüyü aktarmış oluyorsunuz. Elgato Facecam ile bu sorun ortadan kalkıyor.

    Key Light Air için bahsettiğim Elgato ekosisteminde Arm çözümleri Facecam ile de bağlantılanabilir şekilde karşımıza çıkıyor. Neye ihtiyacınız olduğunuzu fark ettikten sonra ışık, ses, görüntü, reji çözümleri, capture card ve yeşil perde gibi birçok profesyonel çözüm önünüze sunuluyor.

    Bu konuda Elgato’nun basit bir şekilde profesyoneller gibi ortam oluşturma yaklaşımı hepimizin işini kolaylaştıracak türden. Yazının hemen giriş kısmında da bahsetmiştim, profesyonel çözümler her zaman kolay ve çabuk elde edilebilir pratiklikte olmayabiliyor. Elgato bunu yapabilmek üzerine odaklanmış.

    İki ürünü de kurulumları dahil deneyimleme şansına eriştim. Dakikalar içinde kutudan çıkartıp bilgisayarınızda aktif edebiliyorsunuz. Facecam ve Key Light Air’i yazılımları dahil kurulum tamamladıktan sonra ortamınıza göre ve kameranın açısına göre ışığın konumlanması, şiddeti ile en iyi görüntüyü elde etmeniz için küçük denemeler yapmanız tabii ki gerekli. Kurulumlar için kutudan çıkan yönlendirmeler gayet başarılı. Sizi yormadan hızlıca yapmak istediğiniz yayıncılık kısmına odaklıyor. Elgato Key Light Air ve Facecam malzeme kalitesi ve işçilik olarak Premium bir ürün olduğunu hem görüntüsü hem de dokusu ile kullanıcıya yansıtıyor. Dayanıklı bir şekilde tasarlanmış ürünler, kabloları ve bağlantı noktaları dahil çabuk zarar görmeyecek ya da deforme olmayacak şekilde sunulmuş.

    Gözünüzü rahatsız etmeyecek kadar Key Light Air ile ortamı aydınlattıktan sonra isterseniz kontrolü otomatik olarak Facecam’e bırakabilirsiniz. Uğraşmak istemeyen kullanıcılar için en iyi görüntüyü ışığınızın şiddetine göre yakalayıp ekrana verecektir. Fakat benim gibi detayların peşine koşmayı seviyorsanız biraz daha konuya odaklanabilirsiniz. Key Light Air’in ışığının şiddeti, sıcaklığı gibi değişkenler üzerinden Facecam üzerinde yer alan beyaz dengesi, pozlama, ISO ve renk dengeleri ile oynayarak en iyi görüntüyü elde edebilirsiniz.

    Elgato Key Light Air ile adım atacağınız yayıncılık serüveninde adım adım kendinizi daha profesyonel bir çizgiye taşıyabilirsiniz. Temek ışık gereksinimleri ve kamera ile yayıncılığa adım attıktan sonra bir sonraki aşama ise yayının kozmetik kısımlarını RGB şeritler ile daha renkli hale getirmek. Daha ilerde bu konuya da değineceğiz.

    Elgato Key Light Air ve diğer yayıncılık ekipmanlarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN