Dünyada işler o kadar iyi olmasa da, uzayın fethi bu yıl, ilk insanlı gemisini Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderen ve Starlink takımyıldızına yaklaşık 1.000 uydu ekleyen SpaceX’in önderliğinde tüm hızıyla ilerledi. Uzaya giden yol, gelecek vaat eden ticari şirketlerin kıyasıya rekabet ettiği bir yere dönüştü. Öyle görünüyor ki; er ya da geç insanlar uzayı işgal edecek ve dünyaya oradan bakacaklar, belli mi olur belki de dünyaya sadece tatil için geliriz.
İnsanlar dünyanın ötesinde bir yer olduğunu keşfettiğinden beri uzay yarışı başladı. Teknoloji geliştikçe, yapay zeka ve makine öğrenimi de uzay teknolojisi uygulamalarını hızlandırdı. Üstelik bu alanda çalışan start-up’lar, ciddi yatırımlar alıyor ve bu sayede uzay teknolojisi pazarında rekabet kızışıyor. Bu hafta sizler için teknoloji devlerinin en güncel uzay çalışmalarını araştırdım.
Dünyanın en iyi uzay teknolojileri şirketleri
Bugün, dünyamız çok önemli bir dönemden geçiyor. Bir pandeminin patlak vermesi ve artan iklim değişikliği etkileriyle birlikte, belirsiz bir geleceğe doğru yol alıyoruz. Sevgili dünyamızda hal böyleyken, uzay teknolojisi endüstrisi yeni yaşam alanları keşfetmek için çalışıyor.
1957’de Sputnik’in piyasaya sürülmesinden bu yana uzaya olan yarış, yeni şeyler keşfetmeye çalışan birçok ülkenin hedefler arasında yer aldı öyle ki “Uzaya hakim olan dünyaya hakim olur ” inancı yeni keşiflerin yapılması için gerekli fon desteğinin sağlanmasına yardımcı oldu.
Modern dünyada, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu (ISS) kurduk, yeniden kullanılabilir roketler keşfettik, uzaya turist gönderdik vb. Ancak gelecekte daha da fazla gelişme var. Otonom roketler ve uzayda yaşam gibi devrim niteliğindeki yenilikler yakında yeni normalimiz olacak. Peki bu alanda en önemli oyuncular kimler? Hangi şirket ne yapıyor?
Space X
Mayıs ayında SpaceX , NASA astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderen ilk özel şirket oldu ve yaklaşık on yıl içinde ABD topraklarından fırlatılan ilk ekip oldu. Crew Dragon uzay aracı, Kasım ayında ISS’ye dört astronottan oluşan ikinci bir mürettebatı taşıdı ve 2021 için planlanan üçüncü bir mürettebat görevi vardı. 2020’de şirket, Falcon 9 kargo roketleri için 100 fırlatma kilometre taşına ulaştı ve yaklaşık 1000 uydu ekledi. Starlink takımyıldızı ve son 60 uydusunu teslim eden Falcon 9, yeniden kullanılabilir rokette bir kilometre taşı olan yedinci yolculuğuna çıktı. Bugün ise Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A uzaya fırlatıldı. Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A uzaya fırlatıldı. Grizu-263A, ABD’nin Florida eyaletinden bulunan Cape Canaveral Fırlatma Üssü’nden SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle TSİ 18.25’de başarılı şekilde uzaya gönderildi. SpaceX, 105 küçük uyduyu yörüngeye taşıyan Transporter-3 görevini başarıyla başlattı.
Blue Origin
Amazon’u birçok amaç için başarılı bir platform haline getiren Jeff Bezos, Blue Origin’i hayata geçirerek, ilgisini uzay araştırmalarına kaydırdı . Şirket, insanları uzaya götürmek ve orada bir yaşam ortamı kurmak gibi, alışılmış uzay teknolojisi görevlerinin ötesinde uzak geleceğe bakıyor. Blue Origin, ticari uçuşlara bilet satmayı hedefliyor. Şirket, Amazon Web Services (AWS) yüksek performanslı bilgi işlem, yapay zeka , makine öğrenimi yetenekleri tarafından destekleniyor. Bu oldukça önemli bir avantaj. Blue Origin, uzayda çalışan ve yaşayan milyonlarca insanı görmeyi hedefliyor. Ayrıca şirket, pilotları riskten uzak tutmak için uzaya uçabilen, kendilerini geri getirip inebilen otonom uçan robotlar üzerinde de çalışıyor.
Northrop Grumman
Northrop Grumman , NASA’nın Artemis Programında önemli bir ortak ve Uzay Fırlatma Sistemi roketi için sağlam roket motoru güçlendiricileri ve fırlatma durdurma motorlarının da sağlayıcısı. Bir havacılık ve savunma teknolojisi şirketi olarak Northrop Grumman, birçok yapay zeka uygulaması kullanıyor. Şirketin araştırma, geliştirme ve teknolojilerin entegrasyonunu desteklemek için Deepwave Digital ile işbirliği yaptığı ve yatırım yaptığı bildiriliyor. Northrop Grumman ayrıca James Webb Uzay Teleskobu’nun ana yüklenicisidir. 2014 yılında, şirketin havacılık sistemleri ve NASA Armstrong, ‘Dünya gözlem araştırması’ için Global Hawk misyonunu yürütmek üzere bir ortaklık kurmuştu. Northrop Grumman, NASA Uzay Yasası Anlaşması kapsamında kargo teslimat hizmetleri sağlamak için otomatik Cygnus uzay aracını geliştirdi.
Virgin Galactic
Dünyanın en iyi uzay şirketlerinden biridir. Virgin Group bünyesinde bir uzay uçuşu şirketi olup; 2004 yılında kuruldu ve merkezi Mojave, California’da bulunuyor. Uzay turistleri için ticari uzay uçuşları ve uzay bilimi misyonu için suborbital fırlatmalar geliştiriyor. Ayrıca yörüngede insanlar için uzay uçuşları sağlamayı planlıyor. Şubat 2007’de Virgin, işbirliği potansiyelini araştırmak için NASA ile bir mutabakat zaptı imzaladıklarını, ancak 2011’de araştırma uçuşları için 4,5 milyon dolara kadar küçük bir sözleşme aldıklarını ve ayrıca OneWeb’e bir yatırım başlattıklarını duyurdu.